Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Lezzeti de şifası da çok olan bu sebze, klasik patatese daha sağlıklı ve lezzet olarak daha farklı bir alternatif olarak çıkıyor önümüze. Yurt dışında oldukça sevilen bir sebze kendileri. Ancak ülkemizde pek tüketilmiyor. Hafif tatlı lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek, doyurucu ve sağlıklı sebze ile tanışın!
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Tatlı patatesler tatlı ve tuzlu tariflerde tercih edilebilir. Glisemik yükü patates gibi yüksek olan bu turuncu renkli patateslerin glisemik yükünü azaltmak için soğuk halde tüketimi önerilir. Tadı biraz kabağı andırır. İsminden de anlaşılacağı gibi hafifçe tatlıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Tatlı patatesin yüksek su içeriği onun kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Zira dehidrasyon metabolizmayı yavaşlatırken, tatlı patatesten yeterince su almak hücrelere sıvı akışını hızlandırır ve bu da metabolizmayı hızlandırır.
Tatlı patatesin içerdiği lif ve antioksidanlar sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Harika bir beta-karoten kaynağı olarak A vitamini eksikliğini önleyebilir, göz sağlığını korur ve prostat kanserine karşı koruyabilir. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzenler.
Peki ya bilimsel adı Ipomoea batatas olan halk arasında kırmızı patates ya da tatlı patates olarak anılan bu bitki nedir? Tatlı patates adından da anlaşılacağı üzere şekerli bir tadı vardır ama tadının tam olarak neye benzediğini biliyor muyuz?
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Normal patatese göre daha küçük boyutlarda olan bebek patates, yemeklerin yanında sunulmasıyla bilinir. Baharatlarla harmanlanan bebek patates, A, C, E ve K vitamini bakımından zengindir. Özellikle et ve balıkların yanında sunulan bebek patates, isteğe göre haşlama veya fırınlama usulüyle pişirilir.
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir. Ülkemizde çorba olarak tüketilmek akla gelse bile birçok zengin tarif seçenekleri vardır.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür.
Unumsu patatesler piştiğinde ağızda kuru ve kum tanesi gibi bir tat bırakır. Bu patateslerde nişasta oranı %22'ye kadar çıkar. Bu tür patatesin en tanınmışı sarı patatestir ve kızartma için en uygun patatestir.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
Pişirilen patatesin acı tadı yüksek solanine oranından kaynaklanır. Solanine 'in biyosentezi klorofil biyosentezine paraleldir, fakat birbirinden bağımsızdır. Solanine sentezinde klorofilde olduğu gibi ışık gerekmez, fakat ışık solanine sentezini arttırır.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
bildiğimiz patatese kıyasla ise tatlı ve lifli. yerli üretimi de ithali de çok lezzetli. en basitinden kalın doğrayıp, zeytin yağı ve sarımsağa bulanıp fırına verince harika oluyor fakat yapısı biraz yumuşak. daha çıtır olması için pişirmeden yarım saat önce soğuk suda bekletmek işinize yarayabilir.
Patates kızartması ya da fırın patatesi neyin yanında servis ediyorsanız fırında tatlı patates kızartmasını da onun yanında servis edebilirsiniz. Hamburger ya da çıtır tavuk baget benim ilk aklıma gelenler örneğin. Kuru köfte ile birlikte geleneksel köfte-patates ikilisine renk katmanız da mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri