İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz. Yoksa şerbet ekşi bir tatta olacaktır.
Şeker, suyun içinde eridikten sonra şerbeti ocaktan almadan 2 – 3 dakika önce katın. Eğer limon suyu yoksa yerine 2 – 3 tane çok büyük olmamak şartıyla limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
Limon suyu şerbet yapımında önemli bir malzemedir. Hem güzel bir aroma verir, hem de şerbetin şekerlenmesini önler. Bu yüzden şerbet yaparken limon suyunu unutmamalısınız. Bazı tatlılarda aroma vermek için şerbete limon suyu yerine şekerli vanilin eklenir.
İlgili 15 soru bulundu
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Baklavanın şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabında son dokunuş limon suyuyla yapılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
Limonun gizemi
Tatlı şerbeti içerisine eklenen tuz ya da limon suyu; şerbetin şekerlenmesinin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu sayede şerbet kıvamını güzelce alır ve lezzeti istediğiniz gibi olur.
Bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
Limonlu suyu hazırlamak için, limonlara ihtiyaç vardır. Limonlar dilim dilim kesilerek bir kap içerisine koyulur. Limonların organik olması da çok önemli bir konudur. Dilimlenen limonlar suyla karıştırılarak, limon suyu elde edilir.
İlk aşama: Şekeri ve suyu tencereye döktükten sonra şekeri ocakta iyice karıştırarak eritin. İkinci aşama: Kaynayan şerbeti 10 dakika kadar kısık ateşte kıvam alması için bekletin. Üçüncü aşama: Şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce çeyrek limonun suyunu şerbete sıkın.
Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri alıp kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını yüksek ateşte açarak kaynayana kadar bekleyin. Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun.
Şeker, suyun içinde eridikten sonra şerbeti ocaktan almadan 2 – 3 dakika önce katın. Eğer limon suyu yoksa yerine 2 – 3 tane çok büyük olmamak şartıyla limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Çünkü pek çok kişi “limon tuzu” adlı kimyevî maddenin limondan elde edildiğini sanıyor. Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında 'limon tuzu' denilir. -Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330'dur. – Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
Limon tuzu ağız bakımı ve diş taşı için gargara olarak suyla karıştırılıp düzenli olarak uygulanabilir; ancak bu suyu yutmamalısınız.
Limon ve Tuz Karışımı Neye İyi Gelir? Limon, C vitamini ve lif açısından zengin bir besindir. Tek başına kalp sağlığını desteklemeyi, sindirim sistemini iyileştirmeyi ve kilo kontrolünü sağlayabilir. Tuz ise ruh halinizi, hormonlarınızı, enerji seviyenizi ve metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olabilir.
7. Limon. Şerbeti hazırlarken mutlaka içerisine limon suyu eklemeniz gerekmektedir. Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir.
Şerbetli tatlıların üzeri kapatılır mı? Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Ancak sorun oda sıcaklığından veya şerbetten kaynaklanıyorsa sorun kolayca çözülebilir. Şurubu oda sıcaklığında üzerini örtmeden tatlıya emdirin. Tatlı beklerken şurubu emebilir. Bekledikten sonra hala çekmediyse tatlınızı ortalama 15 dakika 100 derecelik fırına verin.
Koyu şerbet yapmak için: 1 ölçü su için, 1.5 ölçü toz şeker kullanılırsa gerekli yoğunlukta şerbet elde edilir. 1 ölçü su ve 1 ölçü toz şeker kullanılarak yapılan şerbetlerde (koyu kıvamı tutturmak için) uzun zamana ihtiyaç vardır. Çünkü, şerbeti fazlaca kaynatıp suyunu uçurmak gerekir.
Şerbete ne kadar limon konur? Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri