Artan balık parçalarıyla köfte hazırlamak daha akla yatkın. Balık köftelerini hazırlarken içine yumurta eklemenize gerek yok. Haşlanan balık parçaları nemli olduğu için robottan geçirdiğinizde çabucak toparlanıyor. Normal köftede olduğu gibi isteğe göre içine maydanoz ekleyebilirsiniz.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
(Kullandığım balık fırında borcamda ızgara derecesinde pişirilmiş balıktır. Dilerseniz elinizdeki balığı üstünü iki parmak geçecek kadar suda haşlayıp, çorbanızı o su ile yapabilirsiniz. Eğer haşlayacaksanız; balığı sudan çıkarıp, soğutup, ayıklayın. Suyunu da tel süzgeçten geçirin ki, kılçıkları kaçmasın çorbaya.
İlgili 32 soru bulundu
Balık çorbası, hemen her balık türüyle yapılabilmesine karşın, bazı tür balıklarla daha lezzetli olabiliyor. Bu balık türlerinin Kırlangıç, İskorpit, Adabeyi (Lipsoz), Öksüz, Trança'nın kafası, küçük boy Lagos olduğu, bazı otoriteler tarafından kabul görmüştür.
Balık çorbasının faydaları
Kan basıncını düşürerek kalp ritmini düzenler. Zihin yorgunluğunu giderir. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Bağışıklık sistemine faydalıdır.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz. Balıklarınızı daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız derin dondurucuya ihtiyacınız olacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Balık zehirlenmelerinde gıda vücuttan atılamamışsa, zehirlenmeler evde tedavi edilemez. Ancak bol su tüketmek hem kusmaya yardımcı olabilir hem de zehirli toksinlerin vücudunuzdan temizlemesini kolaylaştırır. Kişide kusmanın yanı sıra ishal gibi bir durum varsa, su tüketimi önemli bir hal alır.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer.
Baklagil çorbaların başında mercimek çorbası gelir. Mercimek çorbası balık, tavuk, et hatta hamur işi tariflerin bile öncesinde içilebilir. Özetle tüm ana yemeklerle uyumlu, yaz kış içilebilen bir çorbadır. Mercimeğin tadının ağızda bıraktığı o keskin ve temizleyici tat, balığın lezzetini daha da çok ön plana çıkartır.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Balık çorbası yapılırken beyaz etli balıklar kullanmaya çalışın. Palamut, kırlangıç, iskorpit gibi balıklar olabilir. Böylece balık çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Balık suyunu tencereye alın. Terbiyesi için; yumurta sarısı ve limon suyunu hızlıca karıştırın. Sıcak durumda olan balık suyu ile azar azar karıştırıp, ılıştırarak çorba tenceresine aktarın. Terbiyesi ile birlikte 10 dakika daha kısık ateşte kaynattığınız çorbayı, daha fazla bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri