Bu marinenin içerisinde mutlaka hafif asidik yapılı bir zeytinyağı olmasına ve bolca baharat kullanmaya özen gösterin. Ardından tavuklarınızı marinasyon malzemeleriyle buluşturun. Eğer marinasyonunuzun içerisinde limon, sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa çok uzun süreler marine etmemeye özen gösterin.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
* Tavuk sote yaparken tavuk etinin lezzetini kaybetmemesi, dışının pişip içinin kuru kalmasını önlemek için mühürleme işlemi yapmak gerekir. Her tarafının rengi döndüğünde mühürleme işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece tavuk etinin içi sulu ve yumuşak kalacaktır.
Tavuk etlerini kaba koyarak iyice karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kaplayarak buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlendirin.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz. Aynı şeyi tavukları kuru tuzla kaplayarak da yapabilirsiniz.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Orta boy çukur bir kaba 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, 1 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz, az miktar köri ve kimyon koyun. Hazırladığınız sosu iyice karıştırıp, içine doğradığınız tavuk etlerini ekleyin.
Marinasyon, sıvı malzemeler, asidik yapılı malzemeler, tuz ve baharatların temelinde şekillenen, etlere lezzet ve yumuşaklık kazandıran sosların genel adı aslında. Kırmızı et ve tavukların pişirmeden önceki aşamalarında mutlaka marine ediliyorlar. Bu sayede en yumuşacık, en lezzetli kırmızı ve tavuk etleri tüketiliyor.
“Brine etmek” denen işlemi mutlaka duymuşsunuzdur. Tavuğun ya da hindinin 12 saat civarında tuzlu ve baharatlı bir suda bekletilmesi lezzeti artırmak için çok faydalı bir işlemdir.
Kurumaması için ve daha sulu sulu olması için tavuk ya da kalça da kullanabilirsiniz sotelerinizde. Tavuk göğsünden bir sote yapacaksanız da orta-kısık ateşte pişirme, yağ miktarını bir nebze daha fazla arttırmaya özen gösterin. Soteyi yaparken kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz bir tava kullanmaya özen gösterin.
Pratik Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklar sotelik doğranır, tencereye koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır, suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada soğan küp küp doğranır.
Tavuk Sote Tarifinin Püf Noktası
Sote tavası ve kullandığınız yağı önceden kızdırın. Sote edilen doğranmış kabuksuz domates ve biberler suyunu salacağı için ekstra su kullanmayın. Ocaktan aldığınız soteyi, arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Tavuklar isteğe göre dilimlenip bir tabakta süt, salça, tuz, kekik, pul biber ve suyu alınan soğan ve sarımsak ile harmanlanıp kapalı bir kapta 2, 3 saat dinlendirilir. Daha sonra teflon tavayı yağlanıp pişirilir. Afiyet olsun.
Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp tavuğun üzerine ekleyin. Domatesin de kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve tavaya ilave edin. Yemeğiniz suyunu çekince baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Mutfakta yine en çok kullanılan ürünlerden biri olan yoğurtla enfes marinasyonlar hazırlayabilir, tavuk etlerinizi bu soslarla marine ederek tavuğu kurutmadan enfes şekillerde pişirebilirsiniz.
Yoğurt ile tavuk eti marinesi için; bir kaba 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyun. Ardından yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı dolusu tuz ekleyin.
Tavuk yemeklerine yakışacak baharatların bir arada toplandığı bir karışımdır. Tavuğun terbiye edilmesi sırasında kullanılarak yemeğe eşsiz bir baharat aroması verir. Karışımı oluşturan başlıca baharatlar, köri, tatlı toz biber, kişniş, nane ve zencefildir.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
21. Limon rendesi. Tavuk etinin yumuşak olmasını ve güzel kokmasını istiyorsanız, tavuğu pişirmeden önce yarım limon ile ovalayın. Ovaladığınız limonun kabuklarını rendeleyin ve tavuğun içine ve üzerine koyun.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Sütlü tatlılara da ayrıca çok yakışan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri