isofix bağlantısı olması lazım ,arka sağ ve sol alt tarafta yerleri yuvarlak plastik parça ile gösterilmiştir. Elinizle döşemelerin birleştiği yerleri yoklarsanız kancaları görürsünüz.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
Aracın arka koltuklarının arasında isofix aparatı ya da logosu olup olmadığına bakılarak da bu durum anlaşılabilir. Bir diğer yöntem ise kullanma kılavuzu veya bilgi kitapçığı gibi dokümanlara bakmaktır.
Artan sürüş güvenliği ile direksiyon kontrolünü sağlar. Park ederken geri geri gitmek daha kolay ve güvenli. Accent Blue'da arka park sensörleri opsiyonel olarak sunulur. ISOFIX Çocuk koltuğu sabitleme noktaları ile ailenizin güvenliğini arttırır.
İlgili 23 soru bulundu
Bebek koltuklarını isofix yöntemiyle arabaya sabitlemek hem pratik hem de oldukça güvenli. Peki, hangi araçlarda isofix var? İsofix oto koltuğu, 2006 yılında itibaren üretimi yapılan tüm araçlarda yer alıyor.
Aracınızda isofix olup olmadığını anlamak için arka koltukların arasına parmaklarınızı sokmanız yeterli olacaktır. Aracınızda isofix varsa yaklaşık 4 parmak uzaklıkta isofix demirine ulaşılacaktır. Yaptığınız kontrolde isofix demirine ulaşamazsanız bu demiri sonradan da taktırabilirsiniz.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Arabada İsofix Yoksa Ne Kullanılır? İsofix olmayan araçlarda bunun yerine farklı güvenlik tedbirleri de alınabilir. Bebek emniyet kemeri kullanımı, tether (üst bağlantı noktası) kullanımı ve emniyet kemeri kilidi alternatif tedbirler olarak denenebilir. Ayrıca sonradan da İsofix bağlantı noktaları araca eklenebilir.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
İsofiks arka koltukta olduğu gibi ön koltukta da olabilir. Bu model, versiyonla alakalı. Emniyet kemeri de önemli olan emniyet kemerinin aractakini korumasıdır. Bunun için çocuğun boyu ve ağırlığı önemli.
İsofixli koltukların neredeyse tamamı normal emniyet kemeriyle de kullanılabiliyor. Herhangi bir dönme hareketini önlemek üzere tasarlanmış olan, kayışı veya destek ayağı olabilen üçüncü bir bağlantı noktası aracılığıyla tüm tehlikelerden korunabilirsiniz.
Entegrasyon işlemi de hemen akabinde metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılıyor. Bu bağlantılar genellikle sarı renkte oluyor. Daha sonra bebek koltuğunda bulunan Isofix aparatını ya da Isofix kemerini arabanın arka koltuğundaki eklem noktasında bulunan kancalara geçirmeniz gerekiyor.
İsofix aparatı koltuğun güvenli bir şekilde olmasına olanak sağlamak için oluşturulan standarttır. Aracın gövdesine kolay bir şekilde entegre edebileceğiniz bu aparatlar, çift bağlantı noktalarından oluşur. Bu bağlantı noktaları, araçta bulunan koltuğun sırt kısmı ile oturak kısmının kesiştiği noktalardır.
İsofix bağlantısı, genellikle araçların arka koltuklarında bulunur. Oto koltuğunu araçtaki İsofix bağlantısının bulunduğu noktaya yerleştirin. İsofix oto koltuklarını alt arka kısmında yer alan metal aksamları montaj için hazır konuma getirin. Bu işlem için oto koltuğun çevresinde yer alan düğmeleri kullanabilirsiniz.
ISOFIX NEDİR? ABD'de LATCH adıyla bilinen ISOFIX, çocuk koltuklarının araca monte edilmesi için kullanılan ve uluslararası standartlara sahip bir sistem. Bu sistemin arkasında, dünya genelindeki araçlarda aynı tip bağlantı noktalarının kullanılması ve bu sayede çocuk koltuklarının kolayca monte edilmesi fikri yatıyor.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
İsofix kemerini güvenilir yapan en önemli özellik pratik ve kolay bağlanma şekline sahip olmasıdır. Basit yapısı ile yanlış bağlama ya da bağlayamama sorununu ortadan kaldırarak çocuklarınızla birlikte güvenli bir yolculuk sunar.
Ana kucağı formunda tasarlanan bebek puseti, gerektiğinde bebek oto koltuğu olarak kullanılmaktadır. Güvenlik standartlarına uygun bir şekilde üretilen bebek puseti, ebeveynlere rahat kullanım olanağı sunmaktadır.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Evet isofix var. Tavsiye konusu ise çok derin. Alırken en çok incelediğim konu idi sanırım.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
2013 yılından sonra üretilen bütün arabalarda bebek oto koltuğu bulunması zorunludur. 2013 öncesinde üretilen bir araca sahip olanlar ise oto koltuğunu emniyet kemeriyle de sabitleyebilir. Tabii isofix emniyet kemerinden daha ileride bir güvenlik hizmeti sunar.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri