Altı kısık şekilde etinizi öncelikle 30 dakika haşlayın. 30 dakika sonrasında kontrol edin ve dilediğiniz kıvama geldiyse ocaktan alın. Eğer tavuk göğsü bütün halde ise bu süre 40 dakika da olabilir. Fakat daha küçük parçalarda ise bu süreyi 20 dakikaya kadar indirebilirsiniz.
Tavuk göğsünü yüksek ateşte değil kısık ateşte haşlamalıyız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde pişecektir. Tavuk göğsü haşlama süresi tavuk etinin boyutundan cinsine göre farklılık gösterse de ortalama 20 dakika kadar zamanımızı alacaktır.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Tavuk nasıl haşlanır düdüklüde bunu hızlandırmak mümkün mü diyorsanız cevap evettir. Düdüklü tencerede haşlama tavuk yapacaksanız, düdüklü tencerenin kapağının güvenli bir şekilde kapanması gereklidir. Bu amaçla tavuğu parçalara bölerek haşlayabilirsiniz. Her iki tencerede de net bir süre vermek doğru olmayacaktır.
Tavuk göğsünü tencerede veya düdüklüde haşlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle tavukları yıkamanız gerekmektedir. Tavukları yıkadıktan sonra parçalara ayırarak bir kenarda suyunun süzülmesini bekleyin. Tavuk göğsünü tüm haldedir haşlayabilirsiniz.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Tavuk kaynamaya başlayınca üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır, bu köpükleri kevgir yardımı ile toplayın. Tavuğun haşlanma süresi, parçaların büyüklüğüne ve tavuğun kas durumuna göre değişeceği için kontrollü bir şekilde pişirin.
Klasik düdüklü tencere kullanılmak suretiyle tavuk ocakta orta derecede haşlanır. Bu noktada tavuğun haşlanma süresi yeni tavuğun ağırlığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel itibariyle ortalama 15 ile 30 dakika içerisinde haşlandığını söylemek mümkün.
Tavuk fileto, tavuk göğüs etinin incecik kesilmesiyle elde edilen halidir. Bazı tariflerde kesildikten sonra dövülerek kullanılır. Birçok kasapta ve markette hazır fileto olarak satıldığı gibi bonfileden kesilerek evde de fileto hazırlanabilir. Tavuk filetodan yemek tarifleri lezzetli ve pratik olması ile bilinir.
Tavuklar ince ince uzunlamasına kesilir, fileto haline getirilir. Sarımsak rendelenir süt, yağ, kekik, sarımsak, pul biber, tuz, karabiberden oluşturulan sos hazırlanır. İçine fileto haline getirdiğimiz tavuklar konularak, marine edilir. Yaklaşık 2,5 saat dinlendirilir.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Tavuğunuzu kızartmadan önce karbonat ve tuza batırın. Bu tavuğunuzun ekstra çıtır olmasını sağlar. Karbonat ve tuz karışımı ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alır ve ona güzel bir çıtırlık verir...
Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Brining yöntemi ile tavuğu bir çok malzemeden oluşan tuzlu suda 8-12 saat bekletiyoruz, bu tavuğun lezzetini arttıran bir yöntem. Sonra da tavuğu air-drying yöntemi ile buzdolabında bekletip içindeki suyunu azaltıyoruz, bu tavuğun derisindeki suyu azaltarak tavuğunuzu daha çıtır yapan bir yöntem.
Tavuğun neredeyse her parçasından haşlama yapabilirsiniz. Tavuk haşlamayı pişirdiğiniz gibi servis edebilirsiniz. Ama suyundan ayrı, etinden ayrı, sebzelerinden ayrı faydalanabilirsiniz.
Haşlanan etleri, istenilen boyutta küçültüyoruz. Daha sonra yağlarımızı ve salçamızı tavaya alıp, salçayı iyice kavuruyoruz. Bu esnada 1 küçük diş sarımsağı rendeleyip, salçanın rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Baharatlarını katıp, tavukları ekliyoruz ve arkalı önlü kızarana kadar pişiriyoruz.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Uzmanlara göre dondurulmuş tavuğu pişirmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir.
Geniş bir tencereye 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, iyice ısıtın. Isıttığınız yağın üzerine tavuk bagetleri koyun. Tavuk etlerini arkalı önlü hafifçe kızarana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Ardından tencerenin kapağını kapatıp, bu şekilde 6-7 dakika daha pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri