Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Ortalama kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki 1 dilim peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde) 93 kcal değerindedir.
Peynir, içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendirdiği için sağlıklı besinler arasında yer alır. Hiç çay, kola, kahve tüketilmezse, idrarla günlük kalsiyum atımı ise 800 mg' dır. Bayanlarda regl dönemlerinde bu miktar 1200 mg' a çıkmaktadır ve doğumlar, annenin kalsiyum depolarını boşaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Süzme peynir protein değeri onda biri olarak görülebilir. Süzme peynir protein açısından yüksek olması nedeniyle fit kalmak isteyenler açısından iyi bir seçimdir. Kalsiyum ve fosfor gibi yararlı maddeler içermesi de peynire değer katmaktadır.
Her faydalı gıda gibi, her gün belirli miktarda peynir ürünü tüketmek de sağlığınız için iyidir. Özellikle laktoz hassasiyeti olan kişiler peynir yerken daha dikkatli olmalıdır. Beslenme uzmanları, günde 1 veya 2 porsiyon peynir yemenin sağlık için önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Peynir, içerisinde laktoz bulunduran yüksek yağlı bir süt ürünüdür. Bazı insanlar vücudumuzda laktaz ismi verilen bir enzimin eksikliğinden dolayı laktozu çok iyi sindirememektedir. Eğer laktoz intoleransınız varsa ve bunu bilmiyorsanız, çok fazla peynir gaz, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilmektedir.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
Diyette ne kadar peynir yenmeli? Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Peyniri cevizle yemek şifalıdır. Kuru peynir, zehirli hayvanların soktuğu yere yakı olarak vurulsa, zararı ve ağrısı ortadan kalkar. Safranın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir. Tuzsuz peynir kekik ve cevizle beraber yenirse, insanı kısa zamanda kiloyu dengeler, şişman ise zayıflatır zayıf ise şişmanlatır.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Kısacası yatmadan önce peynir yemenin kabusa yol açtığına dair tutarlı bir veri bulunmuyor. Ancak şunu diyebiliriz ki yatmadan hemen önce yemek yer ya da akşam yemeğini fazla kaçırırsanız hazımsızlık çekebilir ve gecenizi huzursuz kılabilirsiniz. Hatta bir parça peynir daha rahat uyumanıza yardımcı bile olabilir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Süt ürünleri içinde sıkça tüketilen beyaz peynir, çocuk gelişimine destek olan bir yiyecek türüdür. Kalsiyum ihtiyacını karşılar ve daha güçlü kemik yapısının oluşmasını sağlar. Beyaz peynir tüketen kişilerin kemik erimesi riskini ortadan kaldırdığı; ayrıca daha sağlıklı diş yapısına da sahip olduğu bilinir.
Bir diğer diyette yenilebilecek peynir de tamamen yağsız olan Erzurum civil peyniridir. Civil ya da diğer adıyla çeçil peyniri, 30 gramında 35 kalori içerir. Oldukça besleyici ve sağlıklı olan bu peynir, diyetinizi kalsiyum yönünden desteklerken, düşük kalorisi ile kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri