Neden? - Doğada dolaşan tavuk arada toprak da yer. Yumurtanın kabuğu için kalsiyum ihtiyacını oradan karşılar.
Özellikle tüylerin ve kılların düzeltilmesinde kum, faydalı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu davranışın bir diğer sebebi ise, vücuttan salgılanan feromonlar gibi kimyasalları toprağa bulamaktır. Bu sayede hayvanlar kendi alanlarını işaretlerler.
"Bak tavukları aç bırakmışsın kum ve taş yiyorlar " diye söyledikten sonra, öğrendim ki yumurta kabugu için taş ve kuma ihtiyaçları varmış. Topraktan aldıkları kalsiyum yumurtanın setlesmesini sağlıyormuş. Sindirim sistemleri için de çok faydaliymis.
Sürekli ishal, zayıflama ve kurumaya neden olurlar. -Parazitler bağırsakta yer değiştirdiklerinde, ilk tutundukları yerdeki kanama bir süre daha devam eder ve kan kaybı artar. Bu da gaitada kan görülmesine neden olur.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
İlgili 35 soru bulundu
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Bu tavuk parazitleri , hayvanların tüneme , dinlenme , saklanma yerlerinin yakınında beton çatlaklarında , demir parçaların köşe yerlerine , kuytu ortamlara yuvalanarak koloni ve kümeler halinde toplu olarak yaşarlar .
Bunun sebeplerinin başında hayvanların doğal ortamı olmaması ve kümeslerin havalandırılması, yeterli temizlikte olmaması gibi sebepler gelir. Bu durumun önüne geçilmesi için zeminin en geç bir hafta içerisinde temizlenmesi ve yılda iki üç kez kireçlenmesi gerekir.
Tavuk vebası, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir.
Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Kuşlar, yumurtada bulunan kalsiyum nedeniyle kabuklarını yemeye bayılırlar. Kuşlar bahçenize geldiğinde de bahçenize zarar veren böcekleri yerler. Topraktaki pH değeri son derece önemli. Toprağınızda asitleşme varsa, yumurta kabukları ekleyerek toprağın pH değerini dengeleyebilirsiniz.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Tavuklar genellikle 5 ay itibarıyla düzenli yumurta vermeye başlıyor. En yüksek verim ise 9. ayda yakalanıyor ve 70 gün kadar devam ediyor. Sonra zamanla yumurta verimi düşüyor ve standart yumurta verimi süreci ile üretim devam ediyor.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Talaşımızda sivri nesneler gibi farklı maddelerin bulunması ihtimali yoktur ve tozlardan arınmış oluşundan dolayı tavuklar için idealdir. Atılgan Talaş'ın uygun boyutlarda oluşu, tavukların talaşları gagalamasını zorlaştırarak boğulmaları gibi riskleri ortadan kaldırır.
Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Tavuk bitine sirke iyi gelir mi? Kullandığınız sirke elma yada üzüm olabilir.Sirke bitleri öldürmez fakat kokusu ve tadı bitleri tavuklarınızdan uzaklaştıracaktır.Sirkeyi bir sprey şişesinin içerise koyarak tavuklarınızın kanatlarının altına,bacaklarına ve üst kısımlarına sirke sıkarak bitlerden kurtulabilirsiniz.
İnsanlar, tavuklara genellikle kümeste maruz kaldıklarından, bitlerin bulaşabileceğine inanmakta zorlanabilirler. Bitler, yanlış tedavi edilirse ciddi bir temizlik sorunu olabilir. Bu bitleri kimyasal dezenfektan maddeleriyle kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Hastalığın etkeni olan kırmızı tavuk biti olarak bilinen ''Dermanysus Gallinea '' dir. Kırmızı tavuk gece biti evcil kümes hayvanlarında özellikle de yumurtacı tavuklarda görülen bir gece biti . Yani gece ışıklar kapanıp hayvanlar istirahete geçtikleri zaman inlerinden çıkarlar ve tavuklara göç ederler .
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Otçul bir hayvan olan tavuk, ottan yeterli besini alamaz ve bunun için ayrıca tahılla da beslenirler. Tavuk yeminin %50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besin maddeleri oluşturur.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri