Sindirim sisteminin belirli bölümlerinin özellikle kursak ve taşlığın boşalması açlık hissi uyandırmaktadır. Bu durum günde pek çok defa tekrarlanır ve açlık hissi duyan tavuklar az az fakat sık olarak yem tüketirler. Kümeslerde yemliklerin sürekli dolu tutulmasının nedeni de budur.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
0.günden itibaren yumurta civciv yemi ile başlayan süreç 8. haftadan itibaren piliç yemiyle devam etmelidir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tavuğunuz beslenmesinde doğru besin karışımını almıyorsa, bu durum tavukların sağlığını ve yumurta verimini olumsuz yönde etkileyecektir. – Yanlış / Yetersiz / Sorunlu / Bozuk yem: Yem rasyonunda olan sorunlar, sürekli kullanımda bir süre sonra verimde düşüşe neden olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
500 TAVUK GÜNLÜK 50 KG YEM... - CAN yumurta ve Tavukculuk. | Facebook.
Bu şekilde yapılan besleme ile istenilen yumurta randımanına, yumurta ağırlığına, yumurta kabuk ve iç kalitesine ulaşılamadığı gibi tavukların erken yaşta deforme olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
Açıkta yetiştirilen tavuklar bulabildikleri birçok küçük canlıları yiyerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat kışın o canlılar yok denecek kadar azalır. Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin.
Yoğun kırmızı bit enfestasyonlarının olduğu kümeslerde, kanatlılarda irritasyon ve huysuzlanma şeklinde belirtiler görülür. Yüksek sayıda kırmızı bitin kan emmesi sonucu tavuklarda anemi, hatta bazı durumlarda ölüm dahi şekillenebilir.
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tavuk, civciv, güvercin ve muhabbet kuşlarında belirli dozlarda aspirin verilmesi bazı akut ve kronik gut vakalarında veya yumurtaya bağlı peritonit, granülomatöz hastalıklar ve şoka bağlı pıhtı oluşumunu ve embolileri önlemek için etkili olabilir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Tavukların her çeşit tüketim maddesi ile beslenebileceği özellikle köy ortamında ya da çiftlikte büyüyen bireylerin aşina olduğu bir durumdur. Dolayısıyla gaga ile tüketilebilecek örneğin; karpuz, salatalık, bozulmuş sulu yemekler vb. tüketim maddeleri de tavukların beslenmesinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri