Marek Hastalığı
Bu hastalık daha çok kanatlıların iç organlarında tümörler oluşturarak kısa süre içerisinde öldürmesi ile bilinmektedir. Hava, yem, ekipman gibi araçlar üzerinden bulaşabilir ve diğer hayvanlara taşıyabilir. Bu hastalığa yakalanan tavukların ilk olarak ayaklarında ve kanatlarında felç görülür.
Tüyleri kabarır, ishal görülür. Dışkıları kanlıdır. Hastalık kümese girince hızla yayılır. Ve çok sayıda hayvanın ölümüne sebep olur.
Şiş kısma TİTANİUM enjeksiyon uygulanır. Eczaneden İHTİYOL POMAD alınarak şiş kısma bolca sürülüp, gazlı bezle yürümeye engel olmayacak şekilde sarılır. Bu uygulamaya 7 gün devam edilir. Bu uygulamalarla düzelmeyen apselerin, cerrahi müdahale ile alınması gerekir.
Tavukların bacak bölgelerindeki kırıklarda bacak doğru şekle getirilerek kırık yer tahta çubuklar arasına yerleştirilmeli ve yapıştırıcı bantlarda sabit tutulmalıdır.Bu uygulamadan sonra tavuklar iyileşme sürecine girer ve birkaç hafta sonunda tavuğun bacağındaki tahtalar çıkarılabilecek duruma gelebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Hijyenik Olmayan Kümes Şartları
Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.
Damarlar da atardamarları soğuttuğundan, kuşun ayakları çevre sıcaklığına daha yakındır ve bu nedenle vücut sıcaklığında olsaydı yapacakları kadar ısı kaybetmezler. Ve bir kuş, tek ayak üzerinde durarak, tüysüz uzuvlarından kaybedilen ısı miktarını yarı yarıya azaltır.
Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür. Tavuklarınıza sağlık kazandırır.
Rutin olarak ayak banyosu ve bir mineral karışımı kullanın. Yüzde 80 hidratlı kireç, yüzde 15 bakır sülfat ve yüzde 5 çiçek kükürt (antiseptik görevi görür) formülü kullanılabilir. Yürüyüş yollarında ahır kireci veya süperfosfat kullanılabilir.
Genel olarak veterineriniz tüm hayvanların tedavi altına alınmasını önerecektir. Hastalığı ağırlaşmış hayvanlara sularına ilaç katmak yerine enjeksiyon ile direk antibiyotik tedavisi uygulanması en doğrusudur. CRD solunum yolu hastalığına yakalanan hayvanlar diğer sağlıklı olanlardan hemen ayırt edilmelidir.
Tavuk, civciv, güvercin ve muhabbet kuşlarında belirli dozlarda aspirin verilmesi bazı akut ve kronik gut vakalarında veya yumurtaya bağlı peritonit, granülomatöz hastalıklar ve şoka bağlı pıhtı oluşumunu ve embolileri önlemek için etkili olabilir.
Kümesin Düzenli Aralıklarla Temizlenmesi Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Marek hastalığı (MH) tavukların çok bilinen ve çok incelenen tümoral ve öldürücü bir viral enfeksiyonudur. Bütün dünyada yaygın olan hastalık periferal sinirler, eşeylik organı, iris, iç organlar, kas ve deride lenfoproliferatif sonu oluşan tümorak bozukluklar ve ölüm ile karakterizedir.
Bu durum yumurtanın temiz kalmasını ve yumurta tavuğunun çok temiz bir şekilde yumurta yumurtlamasını sağlamaktadır. Fakat bazen, yumurta yumurtlandıktan sonra oviduct (yumurta kanalı) hemen geri çekilememekte ve kendini toparlayamamaktadır. Bu durum prolapsus olarak adlandırılır (Zuidhof, 2002).
Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Yaş, laktasyon dönemi, hamilelik, genetik, ineğin geçirdiği hastalıklar topallığa neden olan hayvana ait etkenler arasında bulunmaktadır.
Ayak ağrısına iyi gelen bir yöntem de soğuk masaj olacaktır. Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavuklara sirke ne kadar verilir? Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Horozların ötme sebepleri arasında tavuklara kendilerini göstermek ve çiftleşme için ideal sağlıklı erkek olduğunu göstermek istemesi de vardır. Horozlar bunu bir nevi güç gösterisi olarak yapmaktadır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında da öterek, diğer tavuk ve civcivleri uyarmaktadırlar.
Tavuk Ayağı Yemek Deyimi
Genel olarak dedikodu yapmak, gevezelik etmek anlamlarına gelen bu deyim cümle içerisinde de sıklıkla kullanılmıştır.
Tavuk biti nasıl yok edilir sorusunda ilk akla gelen yöntemlerin; hayvanın topraklanmasına ve serbest gezinmesine olanak tanımak olduğunu söylemiştik. Bununla birlikte zemine kireç uygulaması ve gerektiği durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri