Kadınlarda kısırlık, erkek kısırlığı veya her ikisinin birleşimi, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Yaklaşık olarak çiftlerin yüzde 10 – 15'i, düzenli olarak bir yıl boyunca korumasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaktadır.
Son yıllarda erkeklerde kısırlık oranlarında artış olduğuna dikkat çeken Gürgan, "Bilimsel veriler, erkeklerde kısırlık oranının 30 yıl önce yüzde 20-25 iken, şimdi yüzde 45'e çıktığını ortaya koyuyor. Bu durumda artık kadın ve erkekte kısırlık oranı eşitlendi.
Kadınlarda kısırlığın başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Hamile kalamamak: Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi kısırlığın ilk belirtisidir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay boyunca gebelik elde edilemezse kısırlıktan şüphelenilebilir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Erkeklerde bekarken kısırlık için sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri yapılabilir. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi yapılabilir.
Bazen kadınlar düzenli ve tutarlı bir şekilde yumurtlamayabilir. Bu durumda kısırlık polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir. Yumurtlama aşırı egzersiz, stres veya düşük vücut ağırlığından da etkilenebilmektedir.
Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?; Kısırlık, herkesin her yaşta karşılaşabileceği sağlık sorunlarından biridir. Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir.
Özetle, adet düzensizliği doğurganlık çağındaki kadınlar da mutlaka hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir sorundur. Altta yatan sebepler hormonal ya da rahim veya yumurtalık kaynaklı olabilir. Bu sebepler de kısırlığa yol açabilir.
Kadınlarda kısırlık testi
Kadınlarda regl döngüsünün ilk günü yapılan hormon düzeyi kontrolü, regl başlamadan birkaç gün önce rahmin iç yüzeyinden alınan endometriyal biyopsi örneği ve ultrasonografi ile yumurtalık gelişimi incelenerek sağlıklı yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olunur.
Erkeklerde ve kadınlarda bekarken kısır olup olmama durumunum anlaşılması için test yapılabilir. Erkeklerde bekarken sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri uygulanır. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi ile kısırlık testi yapılabilir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Uzmanlar, genetik faktörlerin dışında, kısırlığa yol açan etkenleri; obezite, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, stres, sigara ve kariyer planlaması olarak özetliyor. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Funda Yazıcı Erol, “Hem dünyada hem de Türkiye'de kısırlık oranları yüzde 2'lerden yüzde 15'lere çıktı.
Kısırlığın nedeni kadın ya da erkeğin üreme organlarında, kişinin üreme işlevini tam olarak yerine getirememesine sebep olacak bir yetersizlik, genetik bir bozukluk ya da sonradan kazanılmış çeşitli hastalıklar olabilir. Bu etkenlerin yalnızca biri ya da birkaçının birleşmesi kısırlığa sebep olur.
Kısırlık Nedenleri. Erkeklerde kısırlık, doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan birçok sebebe bağlı olabilmektedir. Bunların yanı sıra yaşam tarzı ve şartlar da üreme yeteneğine engel olarak kısırlığa davetiye çıkarmaktadır. Sperme doğrudan olumsuz etkide bulunan sigara ve alkol kullanımı bunların başındadır.
Ovülasyon gerçekleşmeden önceki 24 ile 36 saat içinde idrarda artış gösteren luteinizan hormon (LH) düzeyinin ölçümü ile yapılan test sayesinde doğurganlığın yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Uzman hekime başvurarak da yumurtlama dönemi takibi konusunda yardım alınabilir.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
Aşırı Adet Sancısı Kısırlık Belirtisi Mi? Dismenore, adet sırasında yoğun ağrı ve sancıları ifade eder. Aşırı adet sancısı dismenore doğurganlığı etkilemese de, doğurganlık sorununun belirtisi olabilir.
Erkek çocukta sperm yapımı 12–15 yaşları arasında başlar. “Ejakulasyon”, diğer bir ifade ile meni fışkırtma 13,5 yaş civarında genellikle mastürbasyon sırasında meydana gelir.
Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Muayene rektumdan yapılır ve prostat kontrol edilir. Testis biyopsisi: İnce iğne yardımıyla testislerden örnek alınarak tıkanıklık olup olmadığı incelenir. Hormon testleri: Sperm DNA parçalanma testleri ve anti-sperm antikorları da diğer testlerin yetersiz olması durumunda kullanılan yöntemlerdir.
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler. Bir üreme endokrinologu, kısırlık ve hormonal bozukluklara odaklanan bir uzmandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri