Taze fasulyenin pişme süresi fasulyenin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Taze fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer? sorusunun yanıtı genellikle 15 dakikadır. Yemeğinizi düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz, pişme aşaması 45 dakikayı bulabilir.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
3) Pişirme Tekniği Mühim
Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer diye dakika hesapları yapabilirsiniz. Bu durumda ortalama 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Tencerede pişireceğiniz durumda ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirmelisiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp, fasulyeler iyice yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin.
Su eksikliği döllenen çiçek sayısının ve bakla tutumunun azalmasına, baklaların küçük ve kalitesiz olmasına neden olur. Fasulyeler taze olarak değerlendirilecekse ekimden 50-55 gün sonra hasada başlanır. Hasat elle yapılır ve 3-4 günde bir tekrarlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
Şoklanmadan dondurulmuş taze fasulye tencerede en düşük ısıda 60 dakikada pişer. Şoklanarak dondurulmuş taze fasulye ise 30 dakikada pişer.
1 saat bekletin. 1 saat sonra fasulyeyi süzün.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Pişmeyen yeşil fasulyeye ne yapılır? Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
Öncelikle fasülyeler hem uçlardan hem ortadan kesilir güzelce yıkanır. Tencereye yağ alınır soğan kavrulur. Üzerine salça eklenir 2 dk karıştırılır ve 3 domates ufak ufak doğranıp üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir böyle 10 dk pişirilir. Daha sonra fasülyeler eklenip tuz katılır.
Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun. Doğranmış taze fasulyeleri ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış yeşil biber, tuz ve karabiberi ekleyin.
Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Yeşil fasulye, yaz aylarının en sevilen lifli sebzelerinden biri olarak vitamin yönünden zengin bir destek sunuyor. Taze fasulye lezzeti ve sağlıklı içeriğiyle hem yazın hem de kışın tüketiliyor.
Taze fasulye lif açısından da zengin olduğu için sindirimi düzenler ve kabızlığı önler.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulye de verim ülkemizde yıllara göre 110-155 kg/da arasında değişmiştir. Son istatistiklere göre verimin 129 kg/da olduğu bildirilmektedir. Üretim, ekim alam ve verim değişiklerine bağlı olarak yıldan yıla azda olsa değişmiştir. Günümüzde fasulye kuru tane üretimi 225000 ton dolaylarındadır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri