Açıkta, mumsuz olgunlaşan peynirler %80-90 neme ihtiyaç duyarlar. Nem azaldığında kabuk çok hızlı sertleşir ve peynir haddinden fazla kuruyarak çatlar. Nem dolabın içinde sürekli olmalı ve kontrol edilmelidir. Nem buzdolabının dibinde içi kaya tuzu dolu bir tepsiye saf su koyularak sağlanabilir.
Bunun yanında olgunlaşmada, peynirin su içeriği, tuz içeriği, enzim içeriği ve asitliği de çok önemlidir. Yumuşak peynirlerin olgunlaşma süresi (10-30 gün) kısa, sert ve yarı sert peynirlerin ise uzundur (3-12 ay).
Edirne Beyaz Peyniri; olgunlaşmasını farklı zamanlarda salamura(tuzlu su) içersinde tamamlar. Olgunlaşma zamanları kullanılan süte göre ortalama; İnek sütü 6 ay,Keçi sütü 8 ay,Koyun sütü 12 ay sürer. Olgunlaşma süreci peynir için çok önemlidir.
8- Kesilen peynirler kaynayan suyun içine atılır ve peynirler yumuşayıncaya kadar kaynar suda pastörize olmaları sağlanır. Peynir kaynayan suda dağılmaması için baskı sonucunda peynir çok sert olmalı. Kaynayan suya peynirler atıldığında ocağın altı kısılır böylece ısı peynirin her tarafına yavaş yavaş geçmesi sağlanır.
Çiğ sütten peynir yapma konusunda ısrarlı olanların ise yaptıkları peyniri tuzlu salamura içinde ve en az dört ay boyunca soğuk ortamda bekletmeleri gerekiyor. Bu süre eğer varsa hastalık etmenlerinin ölmesini sağlıyor. Ama yine de en güvenilir yöntemin sütü düşük sıcaklık koşullarında pastörize etmek olduğu bilinmeli.
İlgili 23 soru bulundu
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu ölmeyen mikroplar bu ürünleri tüketenleri hasta edebiliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, taze peynirin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.
Yeri gelmişken peynirin sertliğiyle ilgili bir not düşeyim. Keçi sütünden yapılmış peynirler daha sert olur denilse de, sertlik koyun peynirlerinde de mayanın az veya çok katılmasına göre değişir. Düşük ısıda süte az maya konursa peynir yumuşak, 30 derecedeki süte daha çok maya konursa peynir sert olur.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır."
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ sütten yapıldığı için bu şekilde sağlıklı ürün haline gelmektedir.
Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin olgunlaştırma süreleri daha fazla olmaktadır. Çünkü çiğ sütün içindeki patojenik ve mikroorganizmalar sağlık açısından çok daha risklidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten yapılan bu peynirler ne kadar uzun süre dinlenmeye bırakılırsa o kadar faydalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Bu coğrafyanın kendine özgü en kıymetli peyniridir beyaz peynir. Dinlendirilmiş Ariste beyaz peynir, diğer adıyla en az 90 gün süre ile olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynir, günümüzde üretildiği günün ertesi gününde tüketilen bir çok çeşit peynirinin aksine en az 6 ay süre ile dinlendirilmiştir.
*Büyüklüğü Peynir miktarına bağlı olarak bir tencereye su konur. (Su içine peynir atılacağında taşmayacak bir miktar ile ayarlanır). Su kaynamaya başlayınca peynir dilimleri içine atılır. 10 dakika süre ile kaynatılır.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
1 saat mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda süt orta kıvamda katılaşacaktır. Katılaştığı zaman maya tutmuş demektir (eğer süt katılaşmadı ise mayalamaya devam edin). Ardından katılaşan sütü eliniz ile iyice parçalayarak, karıştırın.
Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir. Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Peynir 2-4 derece ısıda saklanmalıdır. Kullanmadığınız zaman buzdolabından çıkarmayınız. Peynir cam, metal veya seramik bir kapta veya kendi ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Peynir dondurulup çözüldüğünde dokusunu kaybeder, bu sebeple derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Olgunlaştırılmamış yani taze peynirler ise, olgunlaşma süresi tamamlanmadan –üretimden sonra- tüketime sunulan peynirlerdir. Taze olarak tüketime sunulan peynirler mutlaka pastörizasyon normlarından birine tabi tutulmuş olmalıdır.
Brucella bakterileri; mukoza zarları, solunum yolu, gözler ve sindirim sistemi yoluyla insan vücuduna girebilir ve enfeksiyona sebep olabilirler. Pastörize edilmemiş süt, taze peynir, iyi pişmemiş veya çiğ et tüketimi büyük risk teşkil etmektedir.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Süt oranı düşük olmakla beraber pastörize edilmiş süte kalsiyum ve maya eklenmek suretiyle hazırlanmış olan peynir köy peyniri olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri