Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Asma yapraklarını katlı olarak da buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta yaprakların erimesinin önünde geçmek için yaprakların aralarına kaya tuzu serpilebilir. Bu şekilde buzlukta saklanan asma yapraklarını dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp çözündürerek kullanabilirsiniz.
Pişmiş Yaprak Sarması Dolapta Kaç Gün Dayanır? Yaprak sarması pişirildikten sonra hemen buzdolabına konulmamalıdır. Bir müddet soğuması beklenmeli daha sonra yerleştirilmelidir. Soğuma işlemi bittikten sonra ağzı kapalı bir tencerede ya da hava almayan saklama kaplarında 4-5 gün kadar saklanabilmektedir.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır. Asma yaprakları uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini 1 seneye kadar koruyabilir.
Buzdolapların da derin dondurucusu olmayan arkadaşların haşlanmış her yaprağın arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz sermesinde ,yaprakları topluca sarmasında, rulo yapmasında sonrasında buzdolabı poşetine koyup o şekilde buzlukta saklamasında yarar var..
İlgili 23 soru bulundu
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
Yaprakları öncelikle bir sudan geçirin. Daha sonra 10-15 tane yaprağı üst üste koyarak elcimler yapın. (Saplarını kesebilirsiniz ben kesmedim. ) Tencerede kaynamış olan suya bir elcim atıp rengi sararınca diğer tarafını da çevirip sarartın.
Asma yapraklarını çok uzun süre olmasa da buzdolabında bir süre saklayabilirsiniz. Bunun için şu adımları izlemeniz yeterli olacaktır: Asma yapraklarını güzelce ayıklayın, içlerinde yırtık, çürük olanları ayırın. 10'lu ya da 15'li şekilde yaprakları üst üste koyun.
Artan salamura yaprak nasıl saklanır? ARtan salamura yaprakları sudan geçirin ve süzdürüp buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Bir gün önceden hazırlarsanız daha lezzetli olacaktır. İçerisine damak zevkinize göre farklı baharatlar, domates, maydanoz, dereotu ilave edebilirsiniz. Dilerseniz yaprakların içine daha çok iç harç ekleyebilirsiniz.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Yapraklarınızı kullanacağınız zaman kaynar su içinde 1-2 dakika kadar haşlayıp, sarma işlemini yapabilirsiniz.
Buzluktaki Sarma Nasıl Pişirilir? Püf Noktaları Buzluktaki sarmaları çözdürmeye gerek olmadan üzerine kaynamış su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Yapraklar tuzsuz olduğu için harika oluyor yaprak pişirileceği zaman şişeyi açtıktan sonra ortadan ikiye kesip düz bir tepsiye döküyorum Yaprakları bir bir açıyorum . Sonra bolca yaprakları yıkıyorum . Kısık ateşte çok çok az tuz serpip beş on dakika haşlıyorum. aynı yazın yaptığımız taze yaprak sarması gibi oluyor.
Salamura yapılacak yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Asma yapraklarını geniş bir tepsiye ya da temiz bir plastik kaba yerleştirin. İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzlu suyu yaprakların üzerine döküp tepsinin ya da kabın üzerini bir tepsiyle kapatarak 12 saat kadar bekletin.
Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin. Üzerine iç harçtan yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada henüz pişirmeden buzdolabı poşetlerine pay ederek buzluğa kaldırabilirsiniz.
Özellikle de salamura yaprak kullanıyorsanız, mutlaka atlamamanız gereken bir adım. Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
Yaprak sarmasına 2 ya da 3 su bardağı su ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri