Aromalı, keskin acı bir tadı, aromalı hoş bir kokusu olan zencefilin sabahları kalkmakta zorlananlara ve gündüz çok üşüyenlerin kullanması öneriliyor.
Zencefil Türk mutfağında hem taze kökleri hem de toz baharat formuyla iki şekilde de kullanılıyor. Taze zencefil, acı bir tada sahip olduğundan genellikle tek başına çiğ tüketilmiyor.
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Toz zencefil yerine taze zencefilin tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü taze zencefilin içerisinde daha fazla antienflamatuar ve gingerol bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Zencefil hem taze hem de kuru olarak tüketilmektedir. Kuru olanının sağlık açsından sağladığı faydaların yanı sıra taze zencefilin de bir çok faydası bulunmaktadır. Özellikle taze zencefilin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Aromalı, keskin acı bir tadı, aromalı hoş bir kokusu olan zencefilin sabahları kalkmakta zorlananlara ve gündüz çok üşüyenlerin kullanması öneriliyor.
Zencefil yapısına bakıldığı zaman ise yumuşak ve renksiz bir görünüme bürünür. Yumuşak dokusu ve renksiz hali taze zencefilin bozulduğunu gösterir. Hem kokusu hem görüntüsü kötüleşmiş zencefili kullanmadan atmalısınız.
Zencefilin yumuşak bir dokuda olması ve renksizleşmesi bozulduğunun işaretidir. Eğer zencefilin hem görünümü, hem de kokusu kötüleştiyse, kullanmadan çöpe atmanız gerekir. Toz zencefil, küflenmeye başladıysa, ağır bir kokusu varsa bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
Acı tadı bastıran bal sayesinde zencefilleri çiğ olarak tüketebilir, tadından rahatsız olmadan yiyebilirsiniz.
Zencefili bitki çayı şeklinde tüketmek için toz ya da taze halini kullanabilirsiniz. Toz zencefilden bir çay kaşığı alın ve 500 ml sıcak suda kaynatın. Kaynayan çayınızı süzerek tüketin. Bitki çayı olarak içeceğiniz zencefil, sizi baştan ayağa daha iyi hissettirecektir.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Kabuklu taze zencefilleri muhafaza etmek için temiz bir kağıt havlu ve peçete alın. Taze zencefilleri kağıt havluya sardıktan sonra buzdolabında bir rafa koyun. Kabuklu zencefiller bu halde 21 güne kadar dayanabilir. Eğer kabukları soyulmuş ise buzlukta saklamak daha doğru olur.
Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Toz zencefil sarı renklidir.
Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin. Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
Zencefil, kanın pıhtılaşma mekanizmasının ilk basamağında görev alan trombosit denilen kan hücrelerinin fonksiyonunu bozmaktadır. Trombositlerin fonksiyonlarındaki bozukluk, pıhtılaşma mekanizmasının ilk basamağını bozarak, kanamaya eğilim oluşturur.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefil, vücut ısısını artıran termajonik özellikte bir bitkidir. Bu sayede yağların yakılması konusunda metabolizmaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ara öğünlerde tüketildiğinde tokluk sağlayarak da zayıflamaya yardımının dokunduğu söylenebilir.
Zencefil çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder.
Hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Zencefil limon çayı balgam söktürmeye yardımcı olur. Limon mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Zencefil limon çayı mideyi yatıştırarak bulantıyı azaltmayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri