Taze zerdeçal tüketimi, toz haline getirilen formuna göre daha avantajlıdır. Taze zerdeçal da toz zerdeçalda bulunmayan pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Zerdeçalın işlenmesi sırasında besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Zerdeçal sindirime yardımcı olan safra üretimini arttırır. Toplumda sık görülen hazımsızlık yakınmalarını ve mide ekşimesini azaltır. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur .
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
İbrahim Saraçoğlu zerdeçalın sindirim sistemine, iltihap ve eklem ağrılarına, kalp ve damar sağlığına birçok faydası olduğunu vurgulamaktadır. Toz halindeki zerdeçal etli ve sebzeli yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullanıldığı gibi kök yani çubuk zerdeçal da suya atılarak çay şeklinde de tüketilebilir.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
İlgili 22 soru bulundu
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin. Bu kürü uyguladığınız süreç içerisinde yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
Son günlerde pek çok uzmanın övgüsünü alan zerdeçal, sarıdan turuncumsu renge bürünen kök halinde bir bitkidir. Toplanan kökler taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde de tüketime uygundur.
- Rendelediğiniz zerdeçalı temiz ve kuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında saklayınız. - Zerdeçalı diğer baharat çeşitlerinde olduğu gibi rutubetsiz ve karanlık yerlerde saklamaya özen gösteriniz. - Zerdeçalı güneş görmeyen, ışık almayan bir ortamda cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN ZERDEÇALLI KÜR TARİFİ
Her gün yarım veya çeyrek su bardağı yoğurda 1 çay kaşığı zerdeçal, çeyrek çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin, karıştırın ve tüketin. Cacığa koyarak da tüketebilirsiniz.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Kanserden gribe kadar pek çok rahatsızlığa şifa olan zerdeçal, cinsel yaşama da renk katıyor. İçeriğinde C vitamini ile vücuda güç veriyor. Afrodizyak etki gösterip cinsel gücü artırıyor.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
1 parça zerdeçalı rendenin en küçük tarafıyla rendeleyin. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Ardından büyük bir cezveye 1 su bardağı sütü alın. Üzerine rendelediğiniz taze zerdeçalı ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın.
Zerdeçalı kabuğunu soyduktan sonra bal içinde 1 yıl muhafaza edebilirsiniz. Kök zerdeçalı, serin ve kuru yerde birkaç hafta saklayabilirsiniz. Dilerseniz taze zerdeçalı 9 aya kadar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Zerdeçal: Metabolizmayı hızlandırması, Sindirim sistemini güçlendirip yiyeceklerin daha kolay sindirilmesine katkı sağlaması gibi faydalarından ötürü kilo verme sürecinde çeşitli şekillerde tüketilmesi önerilen bir besindir. Zerdeçalın zayıflamaya etkisi suyla birlikte tüketildiğinde de aynı şekilde geçerli olacaktır.
Zerdeçal ve hindistan cevizi yağı tarifi:
Bir çorba kaşığı zerdeçal ve hindistan cevizi yağını 4 bardak suya ekleyin ve kaynatın. Günde 2 kere ağrıyan yerlerinize, parmaklarınıza ve bileklerinize uygulayın. 1 haftada şikayet ve eklem ağrılarının azaldığını vücuttaki iltahapın yok olduğunu göreceksiniz.
Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, kabızlık şikâyetlerinin önüne geçer. Kilo kontrolü üzerinde etkilidir. Yağların eritilmesine yardımcı olur.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal bal karışımı faydaları
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Vücut kalori ihtiyacını kalori deposundan (yağ mekanizmasından) almaya başlar. Buda doğal olarak kilo verdirir. Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir.
SÜTLÜ ZERDEÇAL UYKUSUZLUĞA BİREBİR
En etkili bitkisel karışımlardan diğeri ise bir fincan ılık süte bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal eklemek. Yatmadan bir saat önce bu karışımı tüketmek çok faydalı olacak" dedi.
Topuz, zerdeçalı kullanmanın alternatif yolunuysa şöyle açıklıyor: "Zeytinyağı, karabiber, kırmızı pul biber, kekik ve 3 tatlı kaşığı zerdeçalı (taze olursa daha iyi) karıştırın, üzerine de limonu sıkıp ekmeğinizi banarak ömür boyu yiyin."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri