Yani bu 1 ay içinde işçinin alacağı tüm hakların yine yasa gereği banka yoluyla ödenmesi öngörülüyor. Bu ödemeler yapıldıktan sonra ibraname imzalanıyor. Dolayısıyla 'bunu imzalamazsan haklarını alamazsın' demenin bir hukuki geçerliliği yok. 1 aydan önce imzalanırsa da hükümsüz sayılıyor.
İşçi işten çıkarıldığında ibraname adı verilen bir belgeyi imzalaması istenir. Bu belgede işçinin tüm işçilik haklarını aldığı beyan edilir. İbraname sıkı şekil şartına bağlı olarak hazırlanan bir belgedir.
Bu şekilde işçinin alacaklarına ulaşamamasının önüne geçilmek istenmiştir. İş akdi sonlandırılan işçiye işveren tarafından imzalatılan, işçinin alacaklarının tamamını aldığını ve başkaca bir alacağının kalamadığına ilişkin bu belgenin hukuk dilindeki karşılığı ibranamedir.
İŞÇİ İBRANAME İMZALARSA TAZMİNAT ALABİLİR Mİ? İbranamenin geçerlilik koşullarını taşıdığını varsayarsak, işçi ibranameyi imzaladığı zaman işverenle arasındaki alacak ilişkisini sona erdirmiş olur. İşçi ibranameyi imzaladıktan sonra, aynı alacaklar bakımından işverenden tekrar talepte bulunamaz.
Sonuç olarak; haksız yere tazminatsız olarak işten çıkartılan işçi kıdem ve ihbar tazminatını ve varsa diğer işçilik alacaklarını dava yoluyla talep edebilecektir.
İlgili 38 soru bulundu
İşçiyi tazminatsız işten çıkarmanın sebepleri İş Kanunu'nda sayılmıştır. İş Kanunu m. 25/2'de sınırlı hallerde işçinin tazminatsız çıkarılabileceği sebepler sayılmıştır. Ancak işçi ve işveren arasında oluşan bazı durumlarda İş Kanunu m. 25/2'de sebepler oluşmasa bile işveren işçiyi işten çıkartabilir.
“İmza atmadan işten çıkış olur mu” sorusuna gelince, işten çıkış işlemleri genellikle çalışanın bilgisi ve onayı ile gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda işverenin tek taraflı bildirimiyle de işten çıkış işlemi yapılabilir.
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
İlgili düzenleme kapsamında ise ibranamenin, iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en az 1 aylık sürenin geçmesinden sonra imzalatılması gerekmektedir. İş sözleşmesinin sona erdiği tarihte imzalatılan ibranamenin hiçbir geçerliliği olmayacaktır.
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
İşçi işten ayrılacağı sırada işverenler, işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için bazı evraklar ile beraber ibraname de imzalatabilmektedir. İmzalatılan bu ibranameler geçersizdir. İbraname işçi henüz çalışmaya devam ederken imzalatıldıysa her ne kadar ibraname özelliği taşımasa da makbuz olarak kabul edilmektedir.
İşten ayrılan çalışanların çoğu zaman tedirgin oldukları bir konu var. O da işverenlerin zorunlu kıldıkları 'tüm haklarımı aldım' yazılı ibranameyi imzalamaları. Çoğu işveren tazminat ve diğer alacakları vermek için bu imzayı mecbur tutuyor. Çalışanlar da paralarını alabilmek için bu kağıtları imzalıyor.
Yazılı olmayan ibraname geçerli değildir. Yani işçinin sözel olarak “bütün alacaklarımı aldım” demesi işverenin işçisine hak ettiği bütün tazminatları ödediği anlamına gelmez. Kesinlikle yazılı olması gerekir ve işçi tarafından imzalanması şarttır.
İşçiler ibraname imzalamak zorunda değillerdir. İşçileri böyle bir metni imzalamaya fiziki olarak zorlamak işveren bakımından cezai sorumluluk dahi doğurmaktadır. İbraname geçerliliği bu durumda söz konusu olmaz.
İşçi işten çıkış belgesini internetten görebilmek için, ya e-devlet üzerinden sorgulama yapmalıdır ya da tercih ettiği herhangi bir SGK şubesine şahsen giderek, konu hakkında bilgi edinmelidir. SGK işten çıkış sorgulaması e-devlet üzerinden de yapılabilir.
Tazminat Ödemeyen İşveren Nereye Şikayet Edilir? Tazminat ödemeyen işvereninizi, ALO 170 hattına veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne şikayet edebilirsiniz. Bu kurumlar, işvereninize gerekli uyarıları yapacak ve tazminat ödemesini sağlamaya çalışacaktır.
dem tazminatını alamadığı gibi bu konuda işvereniyle anlaşma da sağlayamayan işçinin ilk seçeneği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleribünyesindeki şikayet masalarına başvurmaktır. İşkur'a yapılacak böyle bir başvuru yetkili memurlarca incelenecek ve işçi ile işveren bir araya getirilerek uzlaştırılmaya çalışılacaktır.
“Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hâkim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre, mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder.” Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi durumunda faizin başlangıcı iş sözleşmesinin fesih tarihidir.
Uygulamada işverenler, iş akdini feshetmeyi düşündüğü işçiler aleyhine feshe dayanak olması yönünden tutanak tutmaktadırlar. Keza tutulan tutanağın ardından işçinin savunmasını da almaktadırlar. Bu tutulan tutanağa işçinin imza atmaması halinde iş akdinin feshedileceğini bildirmektedirler.
Yani bu 1 ay içinde işçinin alacağı tüm hakların yine yasa gereği banka yoluyla ödenmesi öngörülüyor. Bu ödemeler yapıldıktan sonra ibraname imzalanıyor. Dolayısıyla 'bunu imzalamazsan haklarını alamazsın' demenin bir hukuki geçerliliği yok. 1 aydan önce imzalanırsa da hükümsüz sayılıyor.
Yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiğini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluşturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kişilere güvenlik önlemi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.
Dolayısıyla artık işverenin bu konuda direnmek, sizin ayrılma iradenize karşı çıkmak gibi bir hakkı söz konusu olamaz. İşverenin bu tavrını sürdürmesi karşısında yapmanız gereken işe devam etmeyerek Noter aracılığı ile işten ayrıldığınızı ve yasal haklarınızı talep ettiğinizi işverene tebliğ etmektir.
SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 5 Nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri