Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Kaptana gemi üzerinde Süvari bey şeklinde hitap edilmektedir. Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
ÜÇÜNCÜ ZABİT (DÖRDÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):
Okulundan yeni mezun olmuş geminin en tecrübesiz zabitidir. Bu yüzden 08:00–12:00 ve 20:00–00:00 yani Gemi Kaptanının ayakta olduğu saatlerde seyir vardiyasını tutar.
Erkek egemen bir sektörde ilk kadın kaptan olan Aybike Alev Yanar, bütün zorluklara rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek, bütün dünyayı dolaşmış. Önceleri herkes tarafından garipsense de zamanla bir kadının da kaptan olabileceği fikrini çalıştığı her gemide elde ettiği başarılarıyla göstermiş.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
İlgili 34 soru bulundu
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır. Staj dönemini tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı'nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.
Gemi Kaptanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemi Kaptanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.500 TL civarındadır.
Yat Kaptanı olmak isteyen kişilerin, özel eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılması, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve Yat Kaptanlığı ehliyetine hak kazanması gerekir.
Deniz Ulaştırma ve İşletme ön lisans programının (müfredat) ana amacı (mezunlarını) stajyerlerini ticari denizcilik güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde kaptan olarak hizmet edeceklerdir.
Saim Yeprem- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi: “Gemide seyahat sırasında vefat edenler denize defnedilirler. Bu bilinen bir usüldür. Kefenlenir, cenaze namazı kılınır ve ayaklarına bir ağırlık bağlanmak suretiyle denize salınır. Gemiyle hac yolculuklarında çok vefat edenler oluyor.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Uzakyol Kaptanlığı tonaj ve sefer bölgesi sınırlaması olmaksızın her türlü gemiyi sevk ve idare eden en üst dereceli gemiadamı yeterliğidir. Kursa kimler Katılabilir? Uzakyol 1. zabit yeterliği ile 36 ay deniz hizmeti olan (kurs mezunu veya 2 yıllık mezunlar) 18 haftalık 700 saatlik kursa katılabilirler.
Burada yer alan 6ncı madde göz bozukluklarını çağrıştırdığı için meraklı sorulara sebebiyet vermektedir fakat ilave madde de açıkça belirtilmektedir ki, gözlük ve/veya lens kullanımı ile düzeltilebilen görüş bozuklukları gemi adamı sağlık raporu almaya engel değildir.
4/a statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca prim gününüz yeterli olmakla birlikte, 4/b kapsamındaki sigortalılıktan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim gününüz olması gerekiyor. 4/b statüsünden emeklilik için 9000 prim günü şartına tabisiniz.
4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumunun Makine Mühendisliği ya da Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve gemide üçüncü çarkçı olarak işe başlamışsanız 36 aylık hizmet sonrasında gireceğiniz sınavla ikinci çarkçı rütbesine yükselirsiniz.
Gemici Ne Kadar Maaş Alır? Gemici olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemici maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.600 TL civarındadır.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur. Lisans mezunu olan kişiler, uluslararası denizlerde ve tonaj sınırı bulunmadan bütün gemilerde görev yapabilirler.
Gemi kaptanı her şeyden sorumlu olarak acil durumlarda ayakta olmak şartıyla gün içerisinde 8-5 çalışır. Aynı şekilde güverte reisi ve gemiciler de seyir zamanlarında 8-5 çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri