Romanda “betimleme, anlatıma göre daha kaçınılmazdır, anlatmadan betimlemek, betimlemeden anlatmaktan daha kolaydır. Zira nesneler hareketsiz var olabilirler, ancak hareket nesneler olmaksızın var olamazlar.” (Genette, 1972:5). Yazarlar zaman zaman farklı amaçlar için romanlarında betimlemeye başvururlar.
Şiir, gezi yazıları, tiyatro, roman ve hikaye gibi türler betimleyici anlatımda fazlaca rastlanır. İnsanların iç ve dış dünyasını anlantan betimleyiciler kullanılır. Tasvir etmede sanatsal ve açıklayıcı betimlemeler yer alır.
Öyküleyici anlatım ile birlikte kullanılan betimleyici anlatım, daha çok hikaye, roman, masal, biyografi, gezi yazısı, tiyatro gibi türlerde kullanılır. Tasvir yapılırken sıfatlardan ve söz sanatlarından yararlanılabilir. Betimleyici anlatımda dil ağırlıklı olarak sanatsal işlevde kullanılır.
Betimleme türleri; açıklayıcı betimleme, sanatsal betimleme, ruhsal betimleme ve fiziksel betimlemedir.
İlgili 25 soru bulundu
İnsanların ayrıntılı bir şekilde, özelliklerinin anlatılması ile oluşturulur. İnsan betimlerinin diğer adı portredir. İnsan betimi kendi içerisinde ikiye ayrılır; İç tasvir (ruhsal tasvir) ve dış tasvir (fiziksel tasvir) olmak üzere.
Canlı ve cansız varlıkları en ince ayrıntılarına kadar anlatma sanatına tasvir (betimleme) denir.
Öykülemede olaylara daha çok sık yer verilir ve nesnel bir dil kullanılır. Betimleme ise olaylardan çok şahsi fikirlere, gözlemlere ve izlenimlere dayanır. Bir karakterin fiziki ya da karakteristik özellikleri betimleme yolu ile anlatılır.
Yazım teknikleri arasında yer alan betimleme örnekleri, hedef kitleye imgesel olarak bazı durumları yaşatabilmeyi ifade etmektedir. Olayı imgesel bir şekilde hedef kitlenin aklında canlandırabilmesine yardımcı olarak seçilen cümleler, hedef kitlenin olayın içerisinde kendisini konumlandırabilmesine yardımcı olmaktadır.
Betimleme, diğer adıyla tasvir; bir varlığın, olayın, düşüncenin, karakterin vb. gözümüzün önünde canlandırılmasını sağlamak için detaylı bir şekilde anlatılmasıdır.
Betimleyici anlatımda etrafın, nesnelerin, kişilerin dış görünüşleri ve özelliklerini aktarmak mümkündür. Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma gibi duyguları yansıtmak için betimleyici anlatım kullanılır. Betimleme, varlıkların belli başlı özelliklerini okurun ya da dinleyicinin gözünde canlandırabilmesini sağlar.
*Betimleme, varlıkların kendilerine özgü niteliklerini sözcüklerle anlatma işidir. *Sözcüklerle resim çizmedir. *Betimleyici anlatımda yazar, gördüklerini, okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatır. *Yazar, varlıkların niteliklerini ve bu varlıkların duyularımız üzerindeki izlenimlerini belirtir.
GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ.
Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
Romanda biçimden bahsederken, biçim sözcüğünün içine romanın şekli, oluşumu, dokusu ve düzenlenmesi de dâhildir. Nasıl ki diğer edebiyat türlerinde (şiir, tiyatro ve düz yazı ürünleri vs) kendine has oluşumlar, düzenlemeler ve doku farklılıkları varsa romanın da kendine göre biçimi bulunmaktadır.
Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir.
Karakterlerin ve mekanların genel özelliklerini okurların zihninde canlandıracak biçimde aktarmaya, betimleyici anlatım biçimi denir. Rus edebiyatında Fyodor Dostoyevski ve Ivan Turgenyev, Fransız edebiyatında ise Emile Zola ve Honore De Balzac, bu anlatım biçiminin öncüleri sayılır.
Paragrafta anlatım teknikleri
Betimlemede varlıkların şekil, renk, boyut gibi ayırt edici özellikleri verilir. Betimlemede yazar gördüklerine kişisel yorumlarını katarsa öznel betimleme denir. Yazar gördüklerini aynen aktarıp ekleme yapmayıp kişisel görüşten kaçınırsa buna nesnel betimleme denir.
Betimleme olarak da bilinen tasvir etme hem bir anlatım biçimi hem de bir anlatım tekniğidir.
Betimlemenin anlamı, sözcüklerle resim yapabilme sanatıdır. Betimleme hem sözlü hem de yazılı olarak yapılabilir. Betimleme TDK'daki anlamı ile tasarlama, göz önünde canlandırma, bir şeyi söz ya da yazı ile anlatma ve tasvir etme demektir.
Öyküleyici anlatım fabl, destan, roman, hikâye gibi konularda genellikle kullanılan bir anlatım yöntemidir. Öyküleyici anlatım zaman, mekan, kişi, olay ve anlatıcı etrafında şekillenen bir anlatım türüdür. Daha çok olayları zincirleme olarak birbirine bağlayarak kronolojik bir yapı oluşturur.
Bu anlatım türü içerisinde olaylar zaman akışı içinde anlatılır. Bu da okuyucularda metnin bir roman ya da hikayeden alınmış olabileceği izlenimi meydana gelmektedir. Bu anlatım türü genellikle roman, hikaye, fabl, masal gibi metinlerde tercih edilmektedir.
Düşünceyi geliştirme yöntemlerinden, yukarıda gördüğümüz dört temel anlatımın (açıklama, tartış- ma, betimleme, öyküleme) birinin içinde yararlanılabileceği gibi bu yöntemlerden herhangi biri par- çanın anlatımında hâkim konumda da olabilir.
Öyküleme Örneği:
Ben de çayımı bitirdikten sonra çardaktan ayrıldım. Arabaya doğru ilerledim… Öyküleme tekniği olay merkezlidir ve olaylar belli bir zaman çizelgesi içinde gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri