Hile, aldatma, rüşvet gibi meşru olmayan yollarla hukuk kanalları yanıltılmamak şartıyla; hukukun kendi kuralları çerçevesinde verdiği tazminat kararı dinen de makbuldür. Bu karar sonucunda alınan para helaldir.
İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 10/298-299). Dolayısıyla böyle bir olaydan dolayı mahkemenin takdir ettiği tazminatın tam diyet miktarını (yaklaşık 4250 gr altın karşılığı aşmayacak kadar kısmını), ölenin yakınlarının alması câiz ve alınan para helâldir.
Hükümet deprem bölgesinde çalışan memurlara 12 bin lira civarı deprem tazminatı verecek. Bu tazminatı almak helal mi, alabilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Yalan beyan, hile ve aldatma olmadığı sürece, devletin bu tazminat için gerekli gördüğü kurallara uygun iseniz, verilen tazminat alınabilir, bir sakıncası olmaz.
İşçinin belirli bir süredir işyerinde çalışıyor olması gerekir. Türk iş kanununa göre işçiler, işverenleri için kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. Çalışanın işveren tarafından feshedilmesi gerekir. Çalışan kendi isteğiyle istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Ödenecek emekli ikramiyesi, memuriyette geçen her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak görevden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden ve aylığın başlangıç tarihindeki kat sayılar dikkate alınarak ödenmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
Boşanmada tazminat almak caiz midir? Boşanmadan alınan tazminatın caiz olup olmadığı konusu dini bir konudur. Hukuki bir konu değildir.
Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
İş yerinden tazminat almak için kaç yıl çalışmak gerekli? İş yerinen tazminat almak için, o iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor. KOSGEB başvuru şartları nelerdir? Farklı sektörlerde ve farklı yerlerde çalışılmış olsa dahi 15 yıl 3600 gününün dolması gerekir.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Esasen bir işveren işçisini işten çıkardığı için cezalandırılamaz. Ancak sözleşme varsa ve işçi bunu şart koştuysa bu şart iki taraf tarafından kabul edildiyse tazminattan söz edilebilir. -Yazdığınız durumda ''tazminat'' değil, ''faiz'' olarak işlem yapılmış faiz almak vermek aracı olmak haramdır.
Evet, Tekafül sigorta ile DASK, Kasko, Konut Sigortası gibi sigorta ürünleri ve BES yaptırılabilir, helaldir. Ülkemizde adı katlım sigortacılığı olan faaliyetin diğer yaygın isimleri üyelik ve tekafül sigortacılığıdır. Fıkha dayandığı için “İslami sigortacılık” ifadesi de kullanılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.
şöyle cevap verdiler: “Müslümanın beşeri sistemlerin mahkemelerine ancak zaruret durumunda başvurabilir bunun dışında hiçbir şekilde caiz değildir. şayet şeri mahkeme bulunmuyorsa ve bu mahkemeler onun onun hakkı olmayan bir şey ile karar verirlerse onu alması caiz olmaz.”
Ölüm tehlikesi olduğu ve başka çare bulunmadığı zaman, kadına ve erkeğe kan vermek caiz olur. Şeyh Tâhir-üz-Zâvî, fetvasında diyor ki: “İslâm dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir. Hastaya kan vermek, insani vazifedir.
1 Temmuz 2023 Tarihi İtibariyle Ödenen Nakdi Tazminat Miktarları : Ölüm halinde; 484.306,20TL Nakdî tazminat ödenmektedir.
TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI
4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi.
Bu noktada işe giren kişilerin 7.000 iş prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Bu sayede kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bunun yanında kişiler 4500 prim gününü doldurup buna ek olarak 25 yıl boyunca da sigortalı olmuş ise kişiler kıdem tazminatlarını alabilirler.
3 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 3 ” formülü ile yapılır.
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 134 bin 140 lira oldu.
Kıdem tazminatı: Yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, sosyal planda genellikle toplu işçi çıkarmadan etkilenen işçilere bir ödeme yapılmasını öngören düzenleme bulunmaktadır. Bu ödeme işçinin her kıdem yılı için aylık ücretinin yarısı ile 1,5 katı üzerinden hesaplanmaktadır.
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira olacak. Örneğin; 10 yıl boyunca çalıştığı iş yerinde ayrılmak durumunda kalan çalışana kıdem tazminatı olarak 134 bin 140 lira ödenecek.
Bir kadının boşanmış olan kocasından yıllar boyu nafaka alması haramdır.” "Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” fetvasıyla bilinen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, ise Akit'e şunları anlattı: “Boşanmış kadın hamile ise doğum yapana kadar kocası ona bakmak zorundadır. İddeti bitene kadar da bakmak zorundadır.
İslam hukukunda kadına bir imtiyaz tanınıyor. Kadın evlendiği zaman nafakası anne baba üzerinden kalkar kocasının üzerine yüklenir. Boşanıp yeniden evlenirse ikinci kocasına, evlenmezse babasına kalır. Eğer anne baba nafaka veremezse veya hayatta değillerse nafakayı devlet ödemek zorundadır.
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri