Tazyik Hapsine Koşullu Salıverilme Mümkün müdür? Koşullu salıverilme, denetimli serbestlik imkanları tazyik hapsinde mümkün değildir. Ayrıca tazyik hapsinin ertelenmesi de söz konusu olamaz.
Hapsen tazyiklerde 5275 sayılı Yasanın 105/A maddesindeki (6291 ve 6411 sayılı yasalar) denetimli serbestlik hükümleri uygulanmamaktadır. İlk olarak, bazı infaz hakimleri tazyik hapislerinde de bu yasaları uyguladı, fakat Yargıtay ilgili dairesi kanun yararına bozma taleplerini uygun buldu.
Örneğin sanığın 3 ay süreyle hapis cezası ile cezalandırılmasına değil, 3 aya kadar hapsen tazyikine karar verilir ve hükümlü yükümlülüğünü ifa etmez ise bu sürenin tamamında cezaevinde kalır.
Yine aynı yönetmeliğin 8. maddesi “2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu gereğince verilen hapsen tazyik veya tazyik hapisleri dışında, diğer kanunlarda düzenlenen tazyik, disiplin veya zorlama hapislerinin tamamı, kapalı kurumlarda infaz edilir.” demektedir.
Dosyanın tamamen ortadan kalkması söz konusu olmaktadır. Tazyik hapsinde hapis kararı verilen hükümlü hakkında şikayetten vazgeçme için kararı veren mahkemeye yapılan başvuru yeterli olmaktadır. Mahkemeye şikayetten vazgeçildiğini bildirme suretiyle tazyik hapsinin kalkması sonucu derhal doğacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Tazyik hapsi cezası kişinin adli sicil kaydına işlenmez. Bu cezanın en önemli özelliği seçenek yaptırımlara çevrilme imkanının bulunmamasıdır. Uygulanmasındaki amaç zorlama yoluyla yükümlüğün yerine getirilmesi olduğundan dolayı seçenek imkanı tanınmamaktadır.
Tazyik hapsinde de bu hapis cezası borçlunun adli sicil kaydına geçirilmez. Tazyik hapsinin seçenek yaptırımlara çevrilmesi, ön ödeme yapılması, ertelenmesi, denetimli serbestlik uygulanması veya şartla salıverilme hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.
HAPSE GİRİNCE BORÇ SİLİNİR Mİ? Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez.
Tazyik Hapsi cezalarında da, 5275 sayılı kanunun 19. maddesi gereği hükümlünün ilamdaki adresine çağrı kâğıdı çıkarılır, tebliğden itibaren 10 gün içinde İnfaz Cumhuriyet Savcılığına hükümlünün gelmesi istenir, 10 gün içinde hükümlü gelmez ise, hakkında Yakalama Emri çıkarılacaktır.
Görüleceği üzere, 657 sayılı Kanuna göre taahhüdü ihlal suçundan alınan 3 ay süreli tazyik hapsi cezası, süresi ve suçun niteliği bakımından memuriyete engel teşkil etmemektedir.
İcra ceza mahkemesinin verdiği tazyik hapsine ilişkin hükümleri aleyhine istinaf veya temyiz kanun yollarına başvurulamaz. İcra mahkemesinin verdiği tazyik ve disiplin hapsine ilişkin kararlara karşı, tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilir.
Tazyik hapsi ceza kanunda düzenlenen hapis cezasından farklı olarak bir suçun işlenmesi sebebiyle değil bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi sebebiyle uygulanan hapis cezasıdır.
İcra İflas kanundaki tazyik/disiplin hapsine ilişkin verilen kararlar kararın kesinleştiği tarihten itibaren 2 yıl içinde infaz edilmemesi halinde ''ceza zamanaşımına''uğrar ve bu cezalar yerine getirilmez.
Türk Ceza Kanunu'na göre, 1 yıldan az hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulaması yapılmaz. Ancak, 1 yıldan 3 yıla kadar olan hapis cezaları için denetimli serbestlik uygulanabilir. 3 yıldan fazla hapis cezası alan kişiler için ise denetimli serbestlik uygulanamaz.
Hükümlü olan kişi henüz cezaevine girmemişse, kesinleşmiş ceza miktarı ne olursa olsun denetimli serbestlik yasasından yararlanması mümkün değildir. Ceza miktarı ne olursa olsun her hükümlü, “iyi halli” olup olmadığının tespiti amacıyla açık/kapalı cezaevine girmek zorundadır.
30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlarda, sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 4 yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında da denetim süresi 4 yıl olarak uygulanır.
Tazyik Hapsinin İnfazı
İnfaz savcılığı tarafından tazyik hapsi ilamı UYAP ortamından ilgilinin dava dosyasındaki adresinin bulunduğu İlçe Emniyet Müdürlüğü' ne gönderilir ve ilgilinin adresten getirilmesi istenir. Adreste bulunamazsa yeni adresin tespiti istenir ve işlem bu şekilde tekrarlanır.
İcra ve İflas Kanunumuzun 344. Maddesine Göre: "Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Mernis adresiniz babanızın evi ise ve ödeme emri aynı adreste tebliğ edilmiş ise eve haciz gelir. Ödeme taahhüdü polise yapılmaz, icra müdürlüğünde yapılır ya da haciz sırasında da taahhüt verilebilir.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Kanun yollarına süresi içinde başvurulmaması veya kanun yollarının tüketilmesi sonucunda karar kesinleşir. Kararın infazı için, mahkeme kararı, ilgilinin kararda yazılı adresinde bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderilir. Bu şekilde kolluk kuvvetleri ile kişinin getirilmesi sonucu zorlama hapsinin infazı sağlanır.
5491 sayılı Çek Kanunu 5/10 Maddesi gereğince karşılıksız çeklerin keşide edilmesine ilişkin suçlarda HAGB kararı verilemez. İmar kirliliği kapsamındaki suçlarda HAGB kararı verilemez. Taahhüdü ihlal suçu, nafaka hükümlerine uymamak gibi disiplin ya da tazyik hapsi içeren fiiller için HAGB kararı verilemez.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri