Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Tıbbi Sekreter Ne Demek? Tıbbi sekreter kimdir sorusunun açıklaması, hastanelerde ve çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan, sağlık çalışanı statüsündeki uzmanlara destek sunan bir meslek elemanı şeklinde yapılabilir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programını bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince, Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) unvanı verilmektedir (Kaplan ve Köksal, 2017).
Tıbbi Sekreterlik Maaşı Devlet
Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ön Lisans mezunu, 3+1'li, sendikası ve BES kesintisi olmayan 1 yıllık bir tıbbi sekreter 12 bin TL ile 14 bin 500 lira arasında, 10 yıldan fazla görev yapmış bir tıbbi sekreter ise 14 bin 500 lira ile 18 bin 500 lira arasında maaş alacaktır.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş/çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alan, arşivleyen kişidir.
Genellikle, sağlık kurumları hafta içi günlerde 8 saatlik bir çalışma süresiyle hizmet verirler. Bu nedenle, tıbbi sekreterler de hafta içi 5 gün boyunca, genellikle sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çalışırlar.
En düşük memur maaşı Temmuz zammıyla beraber 22 bin lira seviyesinde olacak. 2023 Ocak zammı ile beraber üniversite mezunu memur 12 bin 632 lira maaş alıyor. Maaş zammının % 30 olması üniversite mezunu memurun maaşı 3789 TL artacak ve 16 bin 422 liraya yükselecek.
eleman.net verilerine göre, Sekreter 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.536 TL maaş alıyordu.
Özel sektörde çalışan tıbbi sekreterler, genellikle daha esnek çalışma saatlerine sahip olabilir ve özel bir sağlık kuruluşunun çalışma prensibine bağlı olarak da nöbet ve fazla mesai sistemine tabi tutulabilir.
Kariyer gelişimine önem veren tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ön lisans mezunları, dikey geçiş sınavı ile dört yıllık eğitimlerini tamamlayarak lisans mezunu olabilirler. İşletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yaparak daha üst düzey görevlere atanabilirler.
Ancak eczane personelinin yanında yardımcı personel olarak çalışabilirler.
Mezunların kendilerini geliştirme ve kariyerlerini ilerletme imkanları bulunmaktadır. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde ve eczanelerde de çalışabilir.
Tıbbi sekreterler özel sektörde vardiyalı olarak haftada en çok 45 saat çalışırlar.
Yataklı tedavi kuruluşlarında tıbbi sekreterler, poliklinik, klinik, acil servis, ameliyathane, laboratuvar, idari bürolar, hastane müdürlüğü, ana bilim dalı, hasta kabul, arşiv, istatistik birimi sekreteri olarak görev yapabilmektedir.
(4) Aile sağlığı merkezinde her üç aile hekimliği birimi için ilave bir sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi) müdürlük tarafından görevlendirilebilir.
Türkiye'de tıbbi sekreterlerin ortalama brüt maaşı 11.500 TL ile 20.500 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sağlık kuruluşlarında çalışan tıbbi sekreterlerin maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca, aldıkları eğitim, katıldıkları kurslar ve sertifikasyon programları gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü okunmalı ve başarıyla mezun olunmalıdır. Bu bölümü okumamış üniversite mezunları ise Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılım sağlamalı ve sertifika alarak tıbbi sekreter olarak çalışma hakkı elde etmelidir.
İş Olanakları
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimlerde çalışmaktadırlar.
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
Tıbbi sekreterler, sağlık kurumlarında çalışan ve tıbbi kayıtların yönetiminde önemli bir rol oynayan profesyonellerdir. Bu nedenle, tıbbi sekreterlerin giydiği forma da önemlidir. Tıbbi sekreterler genellikle alt-üst takım olarak farklı tasarımlı formalar tercih etmektedirler.
Tıbbi sekreterler sadece hastanelerde, kliniklerde, laboratuvarlarda ya da hekim yanında çalışmak zorunda değillerdir; sosyal karakterli kamu sektörüne hizmet veren kurumlarda da çalışabilirler.
Tıbbi Sekreterler tarafından yazılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kuruluşu (SGK), raporların otomasyon sistemi aracılığıyla yazılıp gönderilmesini istemektedir. Sağlık bilgi sisteminde tıbbi raporlar bilgisayar ortamında MEDULA programında yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri