Hasta Kayıt Kabul Sertifikası (Tıbbi Sekreterlik) Eğitim Programına en az ilkokul mezunu olan her birey katılım sağlayabilir. Hasta Kayıt Kabul Sertifikası (Tıbbi Sekreterlik) Eğitim Programına katılmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur.
8 Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) KPSS (P93) 18 - Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik önlisans programından mezun olmak. - Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış olmak (Doğum tarihi: 28.08.1988 (dahil) - 27.08.2005 (dahil) aralığında olanlar kabul edilir).
Kimler Katılabilir ? Lise ve dengi okul mezunu, ön lisans ya da lisans mezunu olup, tıbbi sekreter olarak çalışan/çalışmayı hedefleyen herkes bu programa kayıt olabilir.
Lise Mezunu Tıbbi Sekreter Olabilir mi? Hayır, lise mezunları tıbbi sekreter olamaz. Lise mezunları tıbbi sekreter olmak için TYT'den yeterli puanı alarak üniversitede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nü okumalıdır. Fakat önceki yıllarda sağlık meslek lisesi mezunları tıbbi sekreter olabiliyordu.
Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler; hastanelerde (Üniversite, devlet, dal, özel), sağlık ocağı, poliklinikler, tıbbi laboratuvarlar, aile hekimleri, tıp merkezleri v.b. yerlerde çalışabilirler. Eğitim, internet ortamında uzaktan eğitim (asenkron) yöntemiyle verilmektedir. Eğitim süresi 1 aydır.
İlgili 40 soru bulundu
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir.
Tıbbi Sekreterlik Kursunun Eğitim Süresi
Eğitim süresi sürekli eğitim merkezi tarafından 560 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren katılım belgesi almaya hak kazanır.
Üniversitelerin tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümü mezunları herhangi bir sertifikaya ihtiyaç duymadan bu alanda çalışabilir iken diğer bölümlerden mezun olanlar tıbbi sekreterlik ve hasta kabul danışmanlığı eğitimi alarak sertifika sahibi olabilirler.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmanız yada mesleki eğitime tabii tutulmanız gerekmektedir. Eski sağlık kanun ve yönetmeliklerine göre, bu personellerin üniversitelerde ilgili ön lisans programlarından diploma sahibi olması gerekliydi.
Alınacak sertifika ile kamu, özel hastane ve sağlık kurumlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilirsiniz.
Tıbbi Sekreterlik eğitimi, size hem iş dünyasında iyi bir referans olacak, hem de bilginize bilgi katacak. Tüm katılımcılarımızı Tıbbi Sekreterlik Sertifika programına davet ediyoruz. Tıbbi Sekreterlik eğitim programı tamamen ücretsiz!
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler tıbbi sekreter olarak çalışabilir. Aynı zamanda bu bölümü okumamış olan üniversite mezunları da Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılıp sertifika alarak bu mesleği yapabilir.
Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün. Aynı zamanda üst yaş sınırı olarak ise 35 ya da 40 yaş olduğunu ifade etmek gerekir.
Kamuya personel alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı kamuda çalışmak isteyenleri mağdur ederek kariyerlerinin önüne büyük bir engel koyuyor. Farklı alanlarda bu kısıt kalkmış olsa da bazı alanlar için bu şartın halen devam ediyor olması istihdam noktasında çeşitli sorunlara sebep oluyor.
Nasıl Tıbbi Sekreter Olunur? Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir.
Sertifika kamu atamalarında geçerlidir. Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi, daktilograf, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi bir çok kamu / memur atamalarında geçerlidir. Ayrıca KPSS memur atamalarında 6225 kodlu şartı sağlar.
Tıbbi Sekreterlik eğitimine en az ortaokul mezunu katılımcılar başvurabilir. Aşağıda belirtilen alanlarda çalışmak isteyen herkes bu eğitime başvurabilir.
Türkiye'de tıbbi sekreterlerin ortalama brüt maaşı 11.500 TL ile 20.500 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sağlık kuruluşlarında çalışan tıbbi sekreterlerin maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca, aldıkları eğitim, katıldıkları kurslar ve sertifikasyon programları gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Genellikle, sağlık kurumları hafta içi günlerde 8 saatlik bir çalışma süresiyle hizmet verirler. Bu nedenle, tıbbi sekreterler de hafta içi 5 gün boyunca, genellikle sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çalışırlar.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi.
Tıbbi sekreterlik, devlet onayı alınmak zorunda olan bir meslektir. Dolayısıyla bu konuda bir kariyer planlaması yapıyorsanız iş başvurularınızı yapabilmek ve özel yada kamu kurumlarında bu konuda çalışmak istiyorsanız mutlaka Edevlet onaylı tıbbi sekreter sertifikasına sahip olmak durumundasınız.
Mesleki eğitim kurslarına katılan kişilerden herhangi bir ücret alınmamakta olup, mesleki eğitim kursu süresince Kurumumuz tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan kişilere kurs sonunda Kurs Bitirme Belgesi/Sertifikası verilmektedir.
*Tıbbi Sekreterlik/Hasta Kayıt Kabul Kursları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Tıbbi Sekreterlik yada Hasta Kayıt Kabul sertifikası veriyorum diyen kurumlara itibar etmeyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri