Dijital dosyaların transferi için istemciler ve sunucuların birbirine bağlanması gerekir. FTP bu amaçla kullanılan bir dosya aktarım protokolüdür. TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) ağları üzerinden bilgisayarlar arasında dosya aktarımı sağlar.
Paylaş : 21 FTP (File Transfer Protocol): İstemcinin bilgisayarı ile bir bilgisayar ağındaki sunucuya dosya göndermeyi sağlayan ağ protokolüdür. FTP'ye günlük internet kullanıcıları ihtiyaç duymaz. Fakat internet site geliştiricileri FTP'yi hemen hemen her gün birçok kez kullanır.
FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile; Bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimi aynı anda bağlantı kurulur. Protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.
FTP (File Transfer Protocol) dosya aktarımı için kullanılan bir protokoldür. Bu protokol, ağ üzerinden dosya transferi yapmak için kullanılır. FTP, sunucu ve istemci arasında bir bağlantı kurarak dosyaları aktarmak için standart bir yol sağlar. FTP protokolü, dosya aktarımı için bir istemci-sunucu modeli kullanır.
Aktif FTP. İstemci, sunucunun 21 numaralı portundan kontrol bağlantısı kurarak FTP sunucusuna bağlanır. Bu durumda istemci komut satırına düşer ve ls ve get komutlarını buradan gönderir. Tüm veri aktarım bağlantısı sunucu üzerinden 20 numaralı porttan gerçekleştirilir.
İlgili 41 soru bulundu
HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
FTP, internet üzerinden ve yerel alan ağlarında (LAN'lar) dosya aktarımı için yaygın olarak kullanılır. Ancak, güvenlik endişeleri nedeniyle FTP yerine genellikle Secure File Transfer Protocol (SFTP) ve File Transfer Protocol Secure (FTPS) gibi diğer protokoller de kullanılmaktadır.
FTP'ye Bağlanın
Bir FTP programı olan Filezilla'yı açtıktan sonra üst kısımda bulunan Sunucu metin alanına sitenin IP adresi veya sitenin FTP adresini, Kullanıcı Adı metinine FTP kullanıcı adını ve Parola FTP kullanıcı şifrenizi yazıp Hızlı Bağlan butonuna tıklayarak bağlanın.
FTP temel olarak “Aktif FTP” ve “Pasif FTP” olarak ikiye ayrılır.
İstemci rolündeki FTP'nin Command portundan sunucu'nun 21 nolu portuna bağlantı gerçekleştirilir. Sunucu bilgisayar, istemci bilgisayardan kullanıcı ad ve şifre gibi bilgileri ister. İstemcinin doğru bilgileri girmesi halinde, sunucu tarafından istemciye aktarımın gerçekleştirileceği portun bilgisi gönderilir.
FTP Güvenli mi? FTP güvenli olması için geliştirilmiş bir protokol değildir. Günümüzde brute force, FTP bounce, paket yakalama, port çalma, spoofing gibi basit yöntemler ile üçüncü taraflar sunucu ve istemci arasındaki bağlantıya erişim sağlayabilmektedir.
File Transfer Protocol olarak bilinen FTP kısaltmasıyla yer alan dosya transfer protokolü bilişim dünyasında sıkça kullanılır. İnternete bağlı 2 cihaz arasında dosya transferini kolay bir şekilde yapmanıza olanak sağlayan protokol hizmet ve uygulama açısından avantaj sunar.
Ftp data kablosu diğer bir ismi ise Foiled twisted Pair; UTP kablo ile aynı standartta olan kablolardır. Ancak üzerlerinde metal kılıf bulunmaktadır. Bu metal kılıflar folyo ya da saç örgüsü şeklinde olabilir. Ftp data kablosu ikişerli olarak bükülmüş olan dört çift uca sahiptir.
ftp komutu, yerel anasistem ile uzak anasistem arasında ya da iki uzak anasistem arasında dosya aktarmak için FTP ' yi (File Transfer Protocol; Dosya Aktarma Protokolü) kullanır. ftp komutunun uzaktan yürütülmesi önerilmez.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
ftp://kullanıcıadı:ş[email protected]ı adresini ziyaret ederek FTP adresinize ulaşabilirsiniz.
FTP ile gönderdiğiniz dosya türlerine bağlı olarak iki tür aktarım modu vardır: ASCII ve Binary – İkili. ASCII (Bilgi Değişimi için Amerikan Standart Kodu) 128 karakter içeren 7 bitlik bir karakter kümesidir. HTML, . txt, PostScript dosyaları gibi metin tabanlı dosyalar ASCII dosyasıdır.
Ftp adresiniz ftp.alanadı şeklindedir. Örnek: Site adresi www.doruknetmusterdestek.com ise FTP adresi ftp.doruknetmusterdestek.com şeklindedir. FTP adresi olarak ayrıca IP adresi kullanabilirsiniz. IP adresini öğrenmek için DorukNet Kontrol Paneli içerisinde Sistem > Barındırma > Ayarla simgesine tıklayın.
Bisiklet Performansı Testi, 60 dakika boyunca koruyabileceğiniz maksimum ortalama gücü ölçer. Ayrıca fonksiyonel eşik gücü (FTP) testi olarak da bilinir. Test, kişisel bisiklet gücü bölgelerinizi belirlemek için kullanılabilir.
File Transfer Protocol (FTP) sayesinde Linux sunucunuz ile çift taraflı dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Linux sunucuların birçoğunun SSH bağlantısı ile yönetilmesi yani konsol üzerinden komutlar ile yönetilmesi FTP'yi Linux sunucularda kullanmayı daha cazip hale getiriyor.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri