IP adresi sınıfları A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255. Örneğin; A Sınıfı IP Adresleri 001.aaa.bbb.ccc / 127.aaa.bbb.ccc. B Sınıfı IP Adresleri 128.aaa.bbb.ccc / 191.aaa.bbb.ccc.
Dizedeki her bir sayı 0 ile 255 arasında değişebilir. Yani IP adresleri 0.0.0.0 ve 255.255.255.255 aralığında olabilir.
IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki tür İnternet Protokolü bulunmaktadır. IPv4 halen kullanılmakta olan standart İnternet protokolüdür ve 8 bitlik 4 gruptan oluşur. Gruplar 0 ila 255 arasında değerler alır. IPv4 protokolünde ki bir adres 1.0.0.0 ila 255.255.255.255 aralığındadır.
Internet adresleri beş sınıfa (Class) bölünmüştür. IP adres sınıfları A, B, C, D ve E şeklinde sıralanır. A sınıfı adreslerde ağ adresi ilk oktet ile belirlenir. Geri kalan üç oktet ise o ağdaki bir bilgisayarı gösterir, örneğin, IBM Internet üzerinde A sınıfı bir adres kullanır.
Alıcı cihaza ulaştığında ise bu veri paketleri tek tek açılıp veri ulaştırılır. Katmanlar derken bu protokol takımı dört farklı katmandan oluşur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ arayüzü).
İlgili 35 soru bulundu
IP sınıflaması, cihazın korunma seviyesini iki rakamla ifade eder. İlk rakam, cihazın toz ve diğer katı maddelerden korunma seviyesini, ikinci rakam ise cihazın suya karşı korunma seviyesini gösterir. Örneğin, IP55 sınıfı cihaz su ve toza karşı tamamen dayanıklı değildir.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Açılımı Transmission Control Protocol/Internet Protokol olan TCP/IP internetin temel protokollerini içeren bir pakettir. Bir çok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. TCP kısmı veri transferinde önemli noktaları belirtirken IP kısmı taşıma yolunu bulmayı belirtir.
TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol) protokollerinin birleştirilmesiyle oluşturulan internet üzerindeki bir iletişim metodudur.
İnternet Protokolü"nün bu özelliğinden dolayı bağlantısız protokol olarak tanımlanır. IP Adresi bir bilgisayarı adreslemeyi amaçlayan 32 bitlik bir bilgidir (IPV4). IPv4:10'luk sayı sistemi kullanılır. a.b.c.d şeklinde her biri 8 bitlik 4 kısımdan (oktet) oluşur.
IP adresi, internetle ilgilenen herkesin en az bir kere duyduğu kavramlar arasında yer alır. Internet Protocol Address ifadesinin kısaltması olan IP adresi, internete bağlanan cihazların sanal adreslerini tanımlar. İnternet erişimi bulunan tüm aygıtlara bir IP adresi tanımlanır.
IPv4, Ağ Adresi Çevirisi'ni (NAT) kullanır ve tek bir NAT adresinin binlerce yönlendirilemez adresi temsil etmesine izin verir. IPv6, geniş adres alanı nedeniyle doğrudan adreslemeyi destekler. Ana bilgisayar bölümünden belirlenen ağ için kullanılır. IPv6 bir adres maskesi kullanmaz.
IP adreslerinin IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki sürümü vardır. Aralarındaki en büyük fark, IPv4 (232) adreslerinden çok daha fazla ve benzeri olmayan IPv6 (2128) adresleri oluşturmak mümkündür. Bu durum kullandıkları format sayesinde olur. IPv4 adresleri aşağıdaki gibi noktalarla ayrılmış dört parça halinde yazılır.
Daha fazla bilgi: DHCP sunucusu, adresi olan cihazlara hizmet vermek için kullandığı IP adreslerinin kapsamını veya aralığını tanımlar. Bu adres havuzu, bir cihazın geçerli bir ağ bağlantısı almasının tek yoludur.
D sınıfı, 224-239 IP aralğına sahip, E sınıfı ise, 240 ve üzeri IP aralığına sahiptir. Örnek: 193.140.28.10 hangi IP sınıfına aittir? Çok fazla kullanıcının olduğu büyük ağlar için kullanılır. İlk oktet 0-127 aralığında olabilecekken bu sınıfta, 0.0.0.0 ve 127.0.0.0 adresleri özel amaçlı kullanılır.
OSI referans modelindeki 7 katmana karşılık TCP/IP'de 4 katman mevcuttur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ Arayüzü) .
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
71) TCP/IP modelini açıklayarak katmanlarının görevlerini ve katmanlarda yer alan protokolleri yazın. 1-Uyugulama Katmanı :En üst seviye katmandır. Uygulama katmanı için tanımlı olan SMTP, TELNET vs. gibi protokoller bir üstünde bulunan programlara hizmet verirler.
İngilizce açılımı “Transmission Control Protocol” olan TCP, cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlar. TCP protokolü ile veri alışverişi yapılırken iki veya daha fazla cihaz arasında kimlik doğrulaması gerçekleşir.
Sınıfsız alanlar arası yönlendirme veya CIDR (Classless Inter-Domain Routing), İnternet için İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) tarafından daha önceki sınıflı adreslendirmenin yerine 1993 yılında uygulama koyulan yeni bir adresleme yöntemidir.
Aynı genel IP adresi, aynı anda birden fazla cihaza atanamaz. Öte yandan, özel IP adresleri yalnızca yerel ağ içinde benzersiz olmalıdır. Farklı yerel ağlar aynı özel IP adres aralığını kullanabilir. Erişim: Genel IP adresleri ile cihazınıza internet üzerinden erişilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri