Türk Dil kurumuna göre bedesten kelimesinin anlamı kapalı çarşı demektir. Bedesten sözlük anlamı ise içerisinde değerli mücevherat, silah, kumaş gibi eşyaların ve diğer değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı olmaktadır.
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
Türk Dil kurumuna göre bedesten kapalı çarşı anlamına gelmektedir. Bedesten ilk çağlarda kapalı çarşı ara verilmiş isim olarak bilinmektedir. Bedesten içerisinde değerli mallar, mücevher ve özel yapım ürünlerin yer aldığı ticaret alanlarıdır.
Bedesten, dikdörtgen yapılı bir mimariye sahip olan ve çoğunlukla da aynı esnafın bulunduğu dükkanlardan oluşmaktadır. Bedesten, değerli kumaş ve mücevher gibi kıymetli eşyaların hem alımının hem de satımının yapıldığı yer olarak ifade edilebilir.
Bedesten kelimesinin diğer yazım şekilleri ise şunlardır: Bedestan ve Bezistan. Kelimenin kökeni ''Bez'' olduğu için her iki kullanım şekli de doğrudur.
İlgili 24 soru bulundu
Bugün bedesten kelimesi çarşı, hatta Batı dillerinde pazar ile karıştırılmakta, bazan han ve hatta kervansaray da bedesten ile aynı şey sanılmaktadır. Çarşı alışverişin yapıldığı, iki tarafında dükkânların sıralandığı bir veya birkaç sokaktan meydana gelmiştir.
"Bedesten Çarşısı şehrin kalbidir"
Selçuklu ve Osmanlı'yı ticaret ve zanaatta yükselten kurum ahiliktir. Ahilik geleneği yüzyıllardır Bedesten gibi köklü ticaret merkezlerinde yaşatılmaya çalışılır. Bedesten sadece ticaretin değil aynı zamanda sosyalleşme ve kaynaşmanın merkezidir.
6 Bedesten kelimesi, bezzazistan veya bezistan kelimelerinden türemiş olup, değerli bezlerin satıldığı yer anlamında kullanılmıştır.
Bedesten, 'bezzazistan' veya 'bezistan' kelimelerinden türemiştir. 'Bez satılan, bezzaz bölgesi' anlamına gelmektedir. Ayrıca mücevherlerin, değerli taşların silahların, koşum takımlarının ve ipek benzeri kıymetli kumaşların satıldığı, güvenli ve korunaklı yapılardır.
Osmanlı Dönemi İstanbul'unda inşa edilmiş üçüncü ve son bedesten ise tarihî yarımadanın dışında Galata semtinde bulunmaktadır. Bu nedenle Galata Bedesteni ismiyle anılan bu yapı, XV. yüzyılın ikinci yarısında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
Bedesten Çarşısı Trabzon şehir merkezi'nin 300–400 metre kadar sahile inilen kısmında yer almaktadır. Ulaşım olarak gidilebilecek en basit yerlerden bir tanesidir. İçinde yöresel eşya malzeme satan esnaflar ve mimari yapıya göre otantik bir şekilde restore edilen bir cafetaryası mevcuttur.
Arasta, çarşılarda aynı ürünü satan dükkânların bulunduğu bölüme verilen ad.
Sefa Derebey, yeni girişimiyle, bilinirlik düzeyini artırmayı amaçlıyordu. Planladığını da hayata geçirdi ve Le Bedesten markasını dijitale taşıdı, online ticarete başladı. Şu anda Le Bedesten, 90'dan fazla markaya ev sahipliği yapıyor.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Türk İslam şehirlerinde sıkça görülen kapanlar, toptan ticaretin yapıldığı yerlerdi (yağ kapanı, un kapanı gibi). Bedesten: Değerli eşyaların satıldığı veya saklandığı yerler olan bedestenler uluslararası ticaretin varlığına işaret ederlerdi.
Sergi özelliği de bulunan yerel nitelikteki pazarlar. Panayırlar özellikle küçük yerleşim yerlerinde dönemsel olarak kurulurlar, değişik oyun ve eğlence araçları da bulunduğundan panayırlar lunaparklarla karıştırılmaktadır.
Osmanlı kentinde çarşı veya daha genel bir anlamda kentin ticari merkezi, bedesten, han ve arastalardan oluşmakta idi. Çarşı bölgesinde çarşının büyüklüğüne göre değişen sayıda cami ve hamam yapısı da bulunuyordu.
Farsça kökenli bir kelime olan bedesten, değerli eşyaların alınıp satılması için inşa edilmiştir. Bedestenler kubbelerle örtülü, dikdörtgen planlı mimariye sahip büyük yapılardır. İlk örneklerine 13. yüzyılın başlarında Anadolu'da rastlanan bedestenler, zamanında iktisadi bir kuruluştu.
Bedesten Osmanlı devrinde ortaya çıkmış bir ticarî yapı çeşididir. XV ve XVI. yüzyıllarda çok sayıda inşa edilmiş, XVII. yüzyılda da sadece münferit ve mütevazi örnekler halinde pek az sayıda yapılmıştır.
Osmanlı'nın ilk bedesteni Yıldırım Beyazıt(Saltanatı 1389-1402) tarafından XIV. yüzyılın sonlarına doğru Bursa'da yaptırılmıştır ve kapalıçarşının merkezini oluşturur. Bir merkez mekân ile bu merkez mekâna açılan ve doğu batı doğrultusunda sıralanmış 56 dükkân ve mahzenden oluşmaktadır.
Darülkurra adı verilen yapılar Kur'an eğitimi veren yerler olarak tanımlanmaktadır. Bu müesseselere Darülkur'an ya da Darülhuffaz adı verilmektedir. Darülkurra Nedir? Darülkurra, mekan, yer, ev gibi anlamları olan ''dar'' ile okuyan anlamına gelen ''kari'' kelimesinin bir araya gelmesi ile oluşan bir kavram olmaktadır.
Osmanlı'da okuma evi olarak da adlandırılan mekanlar, "Darülhadis" veya "Hadis evi" olarak bilinen yerlerdir. Burada Kur'an ve hadis gibi İslami ilimler okutulur ve öğrencilerin eğitimi sağlanırdı. Ayrıca medrese olarak da adlandırılan yerlerde İslami ilimlerin öğretimi yapılırdı.
Vezir Hanı, Pamuk Hanı ve Kapalıçarşı'nın Sipahi Pazarı bölümünün arasında bulunan dokuz kubbeli, dört köşe planlı Kayseri Bedesteni, 1497-1498 yıllarında Kayseri Sancakbeyi Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır.
İslâm dünyasında hastaneler için kullanılan terimdir. Şifa evi, sağlık evi anlamlarına gelir.
Külliye gruplarında cami, medrese gibi dinsel yapılar, zaviye, hastane gibi sosyal yapılar, arasta, bedesten, çarşı gibi ticari yapılar bir arada düşünülmüş ve oluşturulmuştur. Büyük çaplı ekonomik güce ihtiyaç duyulan külliye yapıları daha çok padişah, sultan, sadrazam gibi nüfuzlu kişiler tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri