Kimi zaman bu günkü şeklinde ayrı yazılan, bazen de bugünki şeklinde birleşik ama hatalı kullanılan bu kelimenin doğru yazımı bugünkü şeklinde birleşik olmalıdır.
TDK'ya Göre Yarınki Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır.
Bu nedenle bugüne bugün doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır. Yapılan açıklamalar çerçevesinde TDK tarafından belirtilen doğru bugüne bugün yazımı ile bu ifadenin yanlış kullanımı aşağıdaki gibi gösterilebilir: Bugüne bugün (doğru kullanım) Bugünebugün (yanlış kullanım)
Bugün Kelimesinin Doğru yazılışı
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
Bir şeyden önce durumunda bulunan, önce olan anlamına gelir. Bu kelime genellikle önce ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı önceki şeklinde olmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Bilgisayar açıldığında klasör, program vb. simgeler ile genel görüntülerin yer aldığı çalışma ortamı anlamına gelir. Bu kelime genellikle masa üstü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı masaüstü şeklinde olmalıdır.
Ön kelimesi birçok anlama geldiğinden bu kelimeyle kurulan birleşik sözcüklerin farklı yazımları vardır. Öngörmek doğru yazılışı ise bitişiktir. Öngörmek TDK sözlüğüne göre bir işin ilerisini kestirmek veya bir işin nasıl bir yol alacağını önceden anlayabilmek ve ona göre davranmak olarak tanımlanıyor.
Konuşurken fark edilmeyen dil bilgisi kuralları, yazı dilinde belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir.
Bugün kelimesinin doğru kullanımı için bitişik yazılmalıdır. Birkaç örnek cümle ile bugün kelimesinin cümle içerisinde nasıl doğru kullanıldığına bakalım. Bugün markete gittim. Yapmam gereken her şeyi bugün hallettim.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Hem yazımı hem de okunuşuyla sık sık yanlış yapılan kelimelerden biridir. Bu kelime genellikle dünki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dünkü şeklinde olmalıdır. "Dün ki" şeklinde ayrı yazmak yanlış bir kullanımdır.
Her gün TDK'ya göre ayrı şekilde yazılır. 'Hergün' şeklinde kullanım dil kullarına aykırıdır. Her kelimesi de gün kelimesi de tek tek kullanılan bireysel kelimelerdir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde “herşey” değil “her şey” şeklinde bir kelime bizleri karşılıyor. “Her şey” kelimesi TDK sözlüğüne göre ayrı yazılır.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bazı kişiler bu kelimeyi ayrı yazarken bazıları da bitişik yazmayı tercih ediyor. Pek çok insan internette bu kelimenin doğru yazılışının “göz yaşı” mı yoksa “gözyaşı” mı şeklinde yazıldığını öğrenmek için araştırma yapıyor. Fakat bu kelimenin dilimize göre doğru yazılışı “gözyaşı” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Cümle içerisinde 'saygıdeğer' şeklinde bitişik ve küçük harfle yazılmaktadır. Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır.
Bu kurallara göre somut olarak yer belirtmekte olan alt ve üst sözcükleri ile oluşan birleşik kelimeler ve terimler ayrı olarak yazılmalıdır. Yeraltı TDK yazım kurallarına göre hem ayrı hem de bitişik yazılabilen bir birleşik kelimedir.
Öğle Üzeri Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Öğleüzeri birleşik bir isimdir. Bu nedenle kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri