yeni. asker. Alayla tümen arasındaki birlik.
Türk devletlerinde siyasî ve askerî otoriteyi temsil eden bayrak ve sancak benzeri alâmet.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
1. Güzellik, iyilik, hoşluk. 2. Cennette bulunduğuna inanılan, kökü yukarıda, dalları aşağıda büyük bir ağaç.
İlgili 21 soru bulundu
Kökeni Arapça olan Tuba ismi birden fazla anlamı üzerinden ele alınmaktadır. - Kökleri yukarıda ve dalları aşağıda olan cennet ağacı. - En güzel, en iyi ve hoş.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Tezene, kiraz ağacı kabuğundan yapılan, bağlama ve saz gibi çalgıların çalınmasında kullanılan bir mızrap olarak bilinmektedir. Fakat Türk Dil Kurumu tezeneye sadece 'çalgıç, mızrap' anlamı vermiştir.
Bodun/Budun sözcüğü kavim, kabile anlamına gelir. Boy sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçede Bodu, Tunguzcada Boda sözcükleri bağlamak, birleştirmek, bir arada tutmak anlamlarını içerir.
Divan, Osmanlı döneminde bir köy ile nahiye arasında yer alan bir idari birim; ayrıca günümüzde köyden küçük yerleşme birimi için coğrafya terimi. Dîvân-ı Hümâyun; Osmanlı İmparatorluğu'nda 15. yüzyıl ortalarından 17. yüzyılın yarısına kadar en önemli yüksek karar organı.
Umay, (veya Umai; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай ана, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)) Türk mitolojisinde ve Tengrizimde doğurganlık tanrıçasıdır ve bu nedenle kadınlar, anneler ve çocuklar ile ilgilidir. Umay, diğer çeşitli dinlerinde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzer.
Tuğ, toğ ya da tuk, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde hükümranlık sembolüdür. Sancağın tepesine takılan at kuyruğu, kıldan yapılan flama şeklindedir.
Göktuğ, eski Türk devletlerinde Türk hakanlarına verilen bir sıfattır. Güçlü, zeki ve idare etme kabiliyeti olan kimse demektir. Bu isim bazı yerlerde savaşma anlamıyla da kullanılmıştır.
Eski Türkçe tuġ “alem, sancak, mızrak ucuna takılan simge” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen tug sözcüğü ile eş kökenlidir.
Türklerde, hükümdarlık, vezirlik, beylerbeyilik, sancak beyliği gibi görev ve memuriyet işareti olarak kullanılmıştır. Osmanlılarda dönemlere göre sayısı değismekle birlikte padişahın yedi tuğu, sadrazamların beş tuğu, vezirlerin üç tuğu, beylerbeyilerin iki, sancak beylerinin ve Mirlivaların birer tuğu bulunurdu.
Türkçe'de kelime olarak padişahın ismini ihtiva eden özel bir işaret, padişahın imzası gibi anlamlar ifade eder. Aslı Oğuzlehçesinde tuğrağ olup, hükümdarın basılmış imzası demektir. Orhan Gazi tarafından kullanılan ilk tuğra Orhan bin Osman ifâdesinden ibâret olup, tuğralardan ilki 1324 diğeri 1348 tarihlidir.
Ortak bir atadan türediklerine inanan, birbirleriyle kan akrabalığı bulunduğuna inanarak evlenmeyen ataerkil, geleneksel topluluğa boy denir.
Bu anlamda Türgeşler, Oğuzlar için “Türküm budunum” denilmektedir. Dolayısıyla kitabelerde geçen Türk budun siyasi bir birlik içerisinde yaşayan hür, müstakil bir ve beraber olan boyları kucaklayan geniş ve gelişmiş bir kavramdır. “Türk Sir Budun” tabiri de bu anlamda birleşik Türk boylarını karşılar.
Farsçada bar, izin ve müsaade anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Girilmesi için izin alınması gereken yerlere bargah denir. Osmanlı döneminde ise, savaş zamanı padişahın ve vezirlerin kaldığı çadırlar için bargah kelimesi kullanılırdı.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
geçişli f. (Eski Türk. sep-mek “saçmak, dağıtmak”) E. T. Türk. ve halk ağzı. Serpmek: Eğer su sepmeseydi dembedem endîşe-i vuslat / Ne dil kordu ne can yandırmadık sûz-ı gam-ı firkat (Rûhî-i Bağdâdî).
Eşelemek eylemini başkasının gerçekleştirmesi halinde de kullanılabilecek bir sözcüktür. Ayrıca bu sözcük yavaşça karıştırmak, hafifçe karılmak anlamlarına da gelir. Eşelenmek TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ye göre eşelenmek sözcüğünün anlamı bulunan yeri kazmaktır.
Umre yapmaksızın sadece hac ibadetini ifa etme, umresiz hac anlamında fıkıh terimi. Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri.
Bilakis TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Özellikle eski Yeşilçam filmlerinde çok sık karşılaşılan, ayrıca edebi eserlerde ve yazılı kaynaklarda önde olan sözcüklerden biri Bilakis kelimesidir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman ise bu kelime anlamı, 'Tersine olarak, tam aksine' biçiminde ifade edilmektedir.
[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri