Yiğen yazımı yanlıştır. TDK ve Dil Derneği bu kelimenin yazımını "yeğen" şeklinde vermektedir. - Yeğenim!
TDK'ya Göre Yeğen Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? TDK'ya göre 'yiğen' veya 'yigen' diye bir sözcük bulunmaz. Bu sözcüğün asıl doğru yazılış şeklinin yeğen olduğunu herkesin bilmesinde fayda bulunur.
TDK sözlüğe bakıldığında bu kelimenin doğru yazılışının “yeğen” şeklinde olduğu görülmektedir. Yeğen TDK sözlükteki anlamı “1. Birine göre, kardeş, amca, hala, dayı veya teyzenin çocuğu.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bu nedenle doğru kullanmaya dikkat etmek gerekmektedir. Yeğen kelimesi halk arasında sıklıkla yiğenim şeklinde kullanılmaktadır. Yiğenim kullanımı yanlış olmakta bu kelimenin doğru telaffuzu yeğenim şeklinde olarak belirtilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Yeğen kelimesinin sözlükte ise sahip olduğu çeşitli anlamlar bulunmaktadır. Sahip olduğu ilk anlamın; kardeş, amca, hala, dayı veya teyzenin çocuğu olduğu ifade edilebilir. Aynı zamanda yaşlı kişilerin kendilerinden küçük kişilere seslenme şekli olarak da yeğen ifadesi kullanılmaktadır.
TDK'ye göre doğru yazılışı yeğendir. Günümüzde yiğen olarak yazılmaktadır.
Bu kelime genellikle kayın peder şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kayınpeder şeklinde olmalıdır.
Dayı oğlu anlamına gelir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle dayı zade şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dayızade şeklinde olmalıdır.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir. Aynı şekilde bahsi geçen kimse de kendi kuzenlerinin kuzenidir. Bazı yörelerde, özellikle küçük yaştaki kuzenler yeğen olarak da tanımlanırlar. Bir kimsenin ebeveynlerinin kuzenlerinin çocukları, o kimsenin 2. dereceden kuzenleridir.
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli TDK verilerine göre Hâlâ şeklindedir. Hala olarak yazıldığında anlam değişikliğine uğruyor. Hala babanın kız kardeşi anlamı taşıyor. Fakat hâlâ kelimesi henüz veya şimdiye kadar anlamlarını taşımaktadır.
Abla, amca, dayı, teyze, hala…
Bunlar da bir özel isimden sonra gelince büyük harfle başlamalı.
Bu bağlamda Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit, bu kelimenin doğru yazılışı, 'Türkçenin' şeklinde olmalıdır. Özellikle bu bir dil olduğundan dolayı, herhangi bir şekilde kesme işareti kullanılmaz.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
15. Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Bolu ilinden olan kimse ve Bolulu olma durumu anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Bolu'luluk, Bolulu'luk, bolululuk şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bolululuk şeklinde olmalıdır.
Doğrulanmış Cevap. >> Kardeşim de AYRI yazılır.
Kaynata anlamına gelir. Bu kelime genellikle kayın baba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kayınbaba şeklinde olmalıdır.
TDK kurallarına göre akrabalık isimleri özel ad sayılmadıkları için küçük harfle yazılırlar ve kesme işareti almazlar.
Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır. Önceden akrabalık bildirmeyen, özel isimleşmiş ifadelerde teyze, amca büyük harfle yazılıyordu.
Abim mi ağabeyim mi yazılır? TDK'ya göre doğru yazım şekli ağabeydir. Abim yazımı ise yalnıştır. Bunun yerine ağabeyim yazılması doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri