Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
çelik tencere, bakır tencere yahut teflon tencere fark etmeksizin pilav rahatlıkla yapılabilir. pirinci tanıyıp; kavurma yapılacaksa doğru ıslatıp ve ardından kavrulup çok rahat yapılabilir. salma yapılacaksa da uygun pirinç seçilerek dibi bir gram tutmadan yapılabilir.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Bu yüzden silikon ya da tahta araç gereçler kullanarak teflon tencerede yemek pişirebilirsiniz. Bu tencerelerde başta pilav olmak üzere; sote yemekler, dolma, sebze yemekleri, ızgara et yemekleri, tavuk yemekleri pişirebilirsiniz.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur. Yapışmaz tencereler pek tavsiye edilmez.
İlgili 33 soru bulundu
Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
Geniş bir seramik yada granit tava yada tencereye sıvı yağı dökelim. Arpa şehriyesini kavuralım. Pirinçlerin suyunu süzüp güzelce yıkayıp tavaya ilave edelim.
Teflonlarda metal çatal bıçak kesinlikle kullanılmamalıdır. Yağsız pişirmeniz gereken yiyeceklerde örneğin et ve balık türlerini teflon tencerelerde pişirebilirsiniz. Ancak bu tür tencerelerde pilav ve makarna pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
Teflon tavayı diğer tavalardan ayırt eden en önemli özelliği yapışmaz olmalarıdır.
Bu nedenle teflon ürünler, ufacık bir hasar görse bile yemek yapımında kullanılmamalı ve onlarla hemen vedalaşılması gerekmektedir. Teflon tava ve tencereler oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Alacakları en ufak bir darbe ile kolayca çizilebilir ve sağlımız için tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir.
Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz.
Şişen pirinçlerimizi güzelce nişastası gidecek şekilde yıkayıp süzüyoruz. Döküm tavamızın altını açıp kısık ateşte iyice ısıtıp yağımızı ve şehriyemizi kavuruyoruz. Kavrulan sehriyelerin üzerine pirinç ve tuzu da ekleyip kavurduktan sonra üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su katıp fokurdamasını bekliyoruz.
Test yapılsa bile, sonuçların olası sağlık etkileri açısından ne anlama geldiği açık değildir. Aşırı ısınmış teflon kaplı tencere dumanına maruz kalanlarda gribe benzeyen belirtiler görülmesi dışında, teflon kaplı mutfak araçları kullanımının insanlar için bilinen başka bir riski yoktur.
İşte bu soruna pratik bir çözüm. Pilav yaptıktan sonra tencereyi temizlemek bir işkence halini alabilir. Bu sorundan limon kabuğu ile kurtulabilirsiniz. Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması. Bakır tencerelerin kalayları atmış veya bakır yeşil bir renk almışsa, bu tencerelerde de yemek pişirmeyin.
Satın aldığınız teflon ürünleri ilk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayıp kurutmalı daha sonrasında bir miktar sıvı yağ dökerek kağıt havlu ile silmelisiniz. Böylece teflon tencere ya da tavanızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Teflon tava ve tencerelerin bir özelliği de sıcaklıklarının kısa sürede yükselmesidir. Uzun süre boş olarak yüksek ısıya maruz kalan teflonlar, sağlık için zararlı nitelikteki gazların salınımına neden olmaktadır. Dolayısı ile teflon ürünlerin içerisinde yiyecek yokken ısıtılması zararlı olabilir.
Ağırlıklı olarak yüksek sıcaklığa dayanıklı contalar, keçeler, bantlar, valf setleri kullanılır.Daha sonra contalar, konveyör bantları ve makaralar, kimyasallara dayanıklı borular, karıştırıcılar, laboratuvar ekipmanları, filtreler, diyaframlar, dielektrik dayanımlı kablolar için kullanılmaktadır.
Çelik, granit ve döküm tencerelerin kullanım alanına göre sağlıklı olduğunu bilmenizde fayda var.
Pişirdiğiniz yemekleri içinde bırakıyorsunuz
Teflon tavada pişirdiğiniz ve kalan yemekleri onun üzerinde bırakmak ve onu saklama kabı olarak kullanmak da çok doğru değil. Yiyecek kalıntıları onun yanmaz yapışmaz yüzeyine zarar verecektir.
Bakır ürünler doğru kullanılmadığında zehirleyebilir.Kalaysız bakır ürünü kullanıp içinde yemek beklettiğinizde ortalama 5-6 saat içinde bakır, yemekteki asitler ile reaksiyona geçerek yeşillenme (oksitlenme) oluşmasıyla yemeğin bozulmasına sebebiyet verir. Bu sebeple Bakırda yemek bekletilmesi uygun değildir.
Pilava tuz, tarçın ve yenibahar da ekledikten sonra bir tahta kaşıkla karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler tamamen suyunu çekince ocağı kapatın, tencerenin üzerine bir kağıt havlu serip kapağını kapatın ve pilavı demlenmeye bırakın.
Ağır ağır piştikçe tüm lezzetini içinde koruyor, rahatlıkla fırına da girebiliyor. Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Evet, kaplama yapılmamış bakırın renginin kararması normaldir. Dış kısmı nikel ile kaplanmış bakırlar kararma yapmaz iç kısmında kalayda kararma olması sağlık açısından her hangi bir sakınca bulundurmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri