"TEG Onay Numarası" nedir? Yapılan başvuru neticesinde ürünün uygun bulunması durumunda verilen numaradır.
Onaylanan takviye edici gıdaların onay numarası, bu gıdaları üreten ve ithal eden gıda işletmelerinin adı, reklam ve tanıtımının yapılacağı alan adı ve/veya URL adresleri Bakanlığımızın web sitesinde ve https://ggbs. tarim.gov.tr/ web adresinde “Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi” adı altında yayımlanıyor.
İşletme Onay Numarası, onay kapsamındaki işletmelere, şartlı onay sonrasında verilen numaradır. Bu numara, işletmelerin ürün ambalajları üzerinde bulunmak zorundadır. İşletmeye şartlı onay verilmesi durumunda işletme numarasının önüne “G” harfi konulur.
Takviye edici gıdalar, dünya mevzuatında "gıda" olarak tanımlanıyor. Vatandaşlar bu gıdaları alırken Bakanlığı arayarak, onay koduyla güvenirliğini sorgulatabiliyor. Yetkililer, bu sistemle söz konusu ürünlerin güvenle alınabileceğini söylüyor.
İl müdürlüğü yapılan değişiklikleri değerlendirir. Değerlendirme sonucunun uygun olması halinde takviye edici gıda il müdürlüğü tarafından onaylanır ve sonuç il müdürlüğünün resmi yazısıyla gıda işletmecisine bildirilir.
İlgili 36 soru bulundu
1-Takviye Edici Gıda Olan Ürünlerin Orijinallik Sorgulaması Nasıl Yapılır? GGBS(Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi) Sitesi üzerinden linki tıklayarak ürünün üzerinde bulunan "Takviye Edici Gıda Onay No" ile sorgulayabilirsiniz.
Gıda işletmecisi, değişiklik durumlarında gerekli bilgi ve belgelerle birlikte işletme onay belgesinin aslını bir dilekçeye ekleyerek üç ay içerisinde İl Müdürlüğümüze başvurur. İl Müdürlüğümüzce, uygun görülmesi durumunda onay belgesini yeniden düzenlenir.
Vitamin ve gıda takviyelerini önerilen miktarda kullanmak koşuluyla yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, ileri yaş gibi farklı durumlara sahip olan kişiler için oldukça etkilidir. Sağlık açısından vücudu dengede tutmaya yarayan ve yenilenmeyi destekleyen takviye ürünler, büyük oranda fayda sağlar.
Eczaneler, doğrudan üreticiler ve ecza depolarıyla iletişim halindedir. Bu sebeple ürün kalitesinden ve saklama koşullarının doğruluğundan şüphe edilmez. Ancak internetten aldığınız ürünler sahte olabilir. Bunu kimse ambalajına bakarak anlayamaz.
⇔ Gıda işletmesinin işletme kayıt/onay numarası ve “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” etiket üzerinde birlikte yer alır.
Bir ürünün ilgilli teknik düzenlemelerin ve güvenlik gereksinimlerinin asgari olaraka karşılanması ile verilen belgeye denir.
"TAKVİYE EDİCİ GIDALAR İLAÇ DEĞİLDİR"
Dolayısıyla ilaç adı altında hiçbir ürüne Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay verilmiyor.
Takviye edici gıdalar için onay başvuruları İl müdürlüklerine yapılır. Yurt içi üretimlerde takviye edici gıdaların onayında 81 il müdürlüğü, ithal edilecek takviye edici gıdaların onayında ise İstanbul ve Ankara il müdürlükleri yetkilidir.
Takviye edici gıda, normal beslenmeyi destekleyen; bir vitamin, mineral ya da besleyici veya fizyolojik etkiye sahip bir bileşenin konsantre kaynağıdır. Tek bir bileşen kaynaklı olabileceği gibi farklı bileşenlerin bir kombinasyonu halinde ve doz olarak satılan herhangi bir gıda şeklinde tanımlanabilir.
Gıda işletmecisi, değişiklik durumlarında ilgili bilgi ve belgeler ile işletme kayıt belgesinin aslını bir dilekçeye ekleyerek en geç üç ay içerisinde yetkili İlçe Müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunur. Yetkili İlçe Müdürlüğü tarafından ilgili değişiklik yapılarak işletme kayıt belgesi yeniden düzenlenir.
"Takviye edici gıdalar ile sporcu gıdalarının gümrük vergilerinden muaf olarak posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla getirilmesi mümkün değildir.
D vitamini eksikliği olup olmadığını anlamak için kandaki 25 (OH) D3 düzeyi ölçülmelidir. Kanımızda dolaşan D vitaminin çoğu 25 (OH) D3 şeklinde bulunmaktadır. Kandaki D vitamini (25 OH D3) düzeyi 30 ng/ml'den az ise D vitamini yetmezliği vardır. Böbrek yetmezliği olanlarda ise kanda 1,25 OH D3 bakılır.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
D vitamini takviyeleri güne başlarken kahvaltıdan sonra ya da kahvaltı ile birlikte alınmalıdır. B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir. C vitamini gibi enerjiyi arttıran, bağışıklık sistemi üzerinde aktif etkili olan takviyeler de günün ilk saatlerinde alınmalıdır.
C vitamini takviyelerini herhangi bir zaman, aç ya da tok karna alabilirsiniz. Ancak askorbik asiti yiyeceklerle birlikte almak, yüksek asidite nedeniyle oluşabilecek potansiyel gastrointestinal yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir.
İşletme şartlı onay belgesi: İstenilen bilgi ve belgeleri tamamlanmış ve yerinde yapılan resmi kontrol sonucu bina, altyapı ve ekipman şartlarını karşıladığı belirlenen gıda işletmesine faaliyete geçmeden önce ve onay belgesi verilinceye kadar geçerli olan belgedir.
Sağlık Sertifika ve Belgeleri Nereden Alınır? İhracatçının dış ticaret yapmak için gerekli olan Bitki Sağlığı Sertifikasını, Hayvan Sağlığı Sertifikasını ve Sağlık Sertifikasını almak için 81 ilde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvurması gerekir.
Gıda Uygunluk Belgesi almak için başvurular, Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılır. Bakanlık, gıda güvenliği standartlarını belirler ve uygulamaları denetler. Üretici veya işleyici işletmeler, bakanlık dışında, uluslararası akreditasyonlara sahip özel belgelendirme kuruluşlarına da başvurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri