Tek kat üzerinde yer alan ve bungalov adı verilen bu evler, yayvan olarak tanımlayabileceğimiz, genelde verandalı yapılar ve bungalov kelimesinin dilimize hatalı bir biçimde girmesi sonucu birçok kimse tarafından yanlış tahayyül edilebiliyor.
Müstakil; kelime olarak kullanım yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız anlamlarına gelir. Müstakil terimi emlak literatüründe çoğunlukla “müstakil ev” olarak kullanılır.
Kelime anlamı olarak açıklamak gerekirse loft; çatı veya çatı katı olarak tanımlanabilir. Tek kat üzerine ek bir kat çıkmasıyla oluşan villa yapılarıdır.
Müstakil ev; belirli bir arsa üzerine inşa edilmiş en az bir kat en fazla üç kattan oluşan ev modelidir. Evin oturumu ve yerleşimine göre bahçe alanı evin tüm cephelerinde olabileceği gibi inşa sırasında tek cephe olarak da belirlenebilir. Müstakil evlerin apartmanlara göre maliyet hesabı farklıdır.
Buna göre müstakil, sözlüklerde kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız ifadesiyle tanımlanıyor. Dolayısıyla müstakil bir evin yanında, altında veya üstünde başka bir ev veya yapı bulunmaması gerektiği sonucuna ulaşabiliriz.
İlgili 28 soru bulundu
Dubleks (dublex), iki katlı evlere ya da dairelere verilen isimdir. Apartman daireleri dubleks olabileceği gibi özerk mesken tipleri (villa, yalı vb.) de dubleks olabiliyor. Katlar arasındaki geçiş, evin içerisindeki merdivenler sayesinde sağlanıyor.
Ev ilanları ile ilgili araştırma yapan kişiler “Yarı müstakil ne demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Müstakil evlerin başka evler ile bağlantısı bulunmazken, yarı müstakil evlerin başka evler ile ortak bahçesi bulunmaktadır. Yarı müstakil evler diğer yapılar ile bitişik olabilmektedir.
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Müstakil tapuya sahip kişiler gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabiliyor.
Tek katlı çelik villa, kalabalıktan uzaklaşmak istediğinizde sizin için mükemmel bir alternatif olur. Bir bahçe içerisine inşa edeceğiniz tek katlı çelik eviniz yeni ve konforlu bir dünyanın kapısını aralayabilir. Aynı zamanda sahip olduğu sağlam yapı sayesinde güvenlik kaygılarınızı da bertaraf eder.
Tiny House (küçük ev) genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isim. Tiny House; bir evden daha fazla anlam taşıyor ve yaşam biçimi olarak kabul ediliyor.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
Kelime anlamı olarak üç katlı ev anlamına gelen tripleks, genellikle içinden merdiven geçen üç katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bir bahçesi, havuzu, çatısı veya teras katı bulunan müstakil veya villa tarzında karşılaştığımız bir ev modelidir.
Apartmanlarda veya müstakil evlerde aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlere daire denir. Daire, konutun büyüklüğü hakkında da bilgi verir. 1+1, 2+1, 3+1 şeklinde çeşitleri vardır. Daireler özelliklerine göre farklı adlandırmalara da sahiptir.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Bakanlığın geçen pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ndeki değişikliğe göre, yüksek katlara "düşük ayar" getirildi. Değişiklikle 35 metre ve daha geniş yollarda 18'den 14'e, 30 metreden geniş yollarda 15'ten 12'ye, 25 metreden geniş yollarda ise 12 kattan 10'a düşürüldü.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Konak, büyük ve gösterişli ev. Hükûmet işlerinin görüldüğü yapı; araba veya hayvanla bir günde alınan yol. Yolculukta geceyi geçirmek için inilen, konaklanılan yer. Konak'tan küçük ve genellikle bir bahçe içerisinde inşa edilmiş yapılara ise köşk denir.
Türkiye'de tripleks villalar, ikiz villalar, dubleks villalar, loft villalar gibi farklı villa türleri bulunmaktadır.
A Tipi Villa:
İçerisinde birden fazla salon, oturma odaları, banyo gibi ev alanları bulunmaktadır. Genelde 3 veya 4 katlı şekilde inşa edilmektedirler. Standart her evde yer alan bu alanlar dışında ise kullanıcılara havuz, sauna, hamam, buhar odaları gibi alanlar da sunan lüks yapıları içermektedirler.
Tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki tam sahiplik durumunu gösteren belgeye müstakil tapu denilmektedir. Buna göre kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumudur. Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu yoktur.
Müstakil evlerin en büyük dezavantajı evin düzenli bakım gerektirmesi ve bunun da maliyetinin olmasıdır. Çoklu aile evlerinde duvar tamiri, su boruların tamiri, çatının tamiri gibi masraflar tüm evsahipleri arasında bölünürken müstakil evlerde tüm masraf ev sahibine yüklenmektedir.
Müstakil evler aslında bireyler nostaljik bir atmosfer oluşturabilmektedir. Bu kapsamda müstakil evlerde kullanılan odun sobası da son derece nostaljik bir ortam oluşturulmasını sağlayacaktır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve sık sık tercih edilen odun sobası, verimli bir şekilde ısınma sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri