Başta elma olmak üzere kiraz, vişne, erik, şeftali, fındık, üzüm ve dut çok yetişir. Pişmaniyesi, kirazı ve fındığı, İzmit çene suyu meşhurdur. Pişmaniyesi dünyâca ünlüdür.
Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
Sektörel bazda değerlendirildiğinde, otomotiv ana ve yan sanayi, makine imalat, demir-çelik, kimya, plastik ve kauçuk, elektrikli makineler, metal ürünleri gibi katma değerli sektörlerin ilimizde ön plana çıktığı görülmektedir. Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür.
Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği, tavukçuluk ve arıcılık yapılmaktadır. İlçemiz kirazıyla ve sanayisiyle tanınır hale gelmiştir.
Başta elma olmak üzere kiraz, vişne, erik, şeftali, fındık, üzüm ve dut çok yetişir. Pişmaniyesi, kirazı ve fındığı, İzmit çene suyu meşhurdur. Pişmaniyesi dünyâca ünlüdür. Un, şeker ve yağdan yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Sanayi kimliğiyle öne çıkmasına rağmen orman varlığı yönünden de zengin bir kent olan Kocaeli, ulusal reçine üretiminde lider şehirler arasında yer alıyor. Kentte ilk defa 2015 yılında sahil çamı türünde 500 ağaçla başlayan reçine üretimi, her yıl artarak devam ediyor.
Yeniköy Fabrikamız, Kocaeli'nde kurduğumuz ikinci, Türkiye genelinde kurduğumuz üçüncü fabrikadır. Fabrika, Türkiye'de 13 yıl aradan sonra kurulmuş ilk otomotiv fabrikasıdır. Bir önceki fabrika da, yine Ford Otosan tarafından kurulan Gölcük Fabrikamızdır.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Türkiye imalat sanayisine ve ihracatına sağladığı katkıdan dolayı "sanayi kenti" olarak nitelendirilen Kocaeli, sahip olduğu yüzde 42'lik orman alanı, 7 tabiat parkı ve 120 mesire yeriyle ilgi görüyor.
Gelişmiş sanayisi ile Türkiye ekonomisine her dönem katkı sağlayan Kocaeli sınırları içinde bulunan 14 organize sanayi bölgesi ile sanayicisine de destek sağlıyor.
Kocaeli'nden yapılan ihracatının ilk sırasında otomotiv ihracatı bulunmaktadır. İkinci sırada en çok ihracat yapan sektör kimyevi madde ve mamuller,3.Sırada ise Çelik sektörü, 4.sırada Elektrik Elektronik yer almaktadır.” dedi.
Kocaeli, sanayi yönünden İstanbul'dan sonra en gelişmiş ikinci şehirdir. Sanayi kuruluşlarının çoğu Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde yer almaktadır. Türkiye'nin en büyük kağıt ve lastik fabrikası ile en büyük tersanesi Kocaeli'dedir.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2022 itibarıyla 2.033.441 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesinin üçüncü büyük ilidir.
Türkiye'nin en pahalı şehirleri arasında yüzde 4,14'lük pay ile Kocaeli 4. sırada yer aldı. En pahalı şehirler sıralamasındaki diğer tüm iller ise aşağıdaki gibidir... Artan konut fiyatları, kira fiyatları listeyi önemli kılan etken yaptı. En pahalı şehirler arasında Yalova listenin son sırasında yerini aldı.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi. Kent en parlak dönemine Kanuni Süleyman zamanında ulaştı.
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
2009 yılında Kocaeli pişmaniye üreticileri 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi 'Dünya'nın en uzun tatlısı' ünvanı ile Guinness Rekorlar Kitabına sokmuşlardır. 2010 yılında ise 'Kocaeli Pişmaniyesi' olarak 'Coğrafi Tescil Belgesi' alan pişmaniyemiz adına festivaller düzenlenmiştir.
Tofaş; üretim hacmi, ihracat performansı, ar-ge yetkinlikleri ve 6 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Genel Merkezi İstanbul'da olan Tofaş, üretim faaliyetlerini 350.000 m²'si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa'daki fabrikasında gerçekleştirmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerine göre, Ekim ayı sonu itibarıyla Doğu Marmara bölgesindeki illere bakıldığında ise Kocaeli'de araç sayısı 510 bin 017, Sakarya'da 351 bin 259, Düzce'de 134 bin 706, Bolu'da 132 bin 394, Yalova'da ise 81 bin 314 oldu.
TÜİK'in açıkladığı motorlu kara taşıtları istatistiğine göre Kocaeli'de araç sayısı 501 bine yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu motorlu kara taşıtları istatistiğini açıkladı. Kocaeli'deki araç sayısı ağustos ayı sonu itibariyle 501 bin 756'ya yükseldi.
Kocaeli'nin nüfusu 2021 yılına göre 2.033.441'dir. Kocaeli'nin 12 ilçesi vardır. Kocaeli'nin ilçeleri: Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kartepe, Körfez. Başiskele'deki en eski yerleşimler ilk olarak M.Ö.
Saraybahçe Belediyesinin adı İzmit olarak değiştirilmek üzere Kocaeli İlinde 'İzmit İlçesi' kurulmuştur.
Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, büyük çoğunluğu OrmanGenel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi esas alınarak idare edilmektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 26. maddesinde yer alan “...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri