Tek Öğün (OMAD) Diyeti Nedir? OMAD (One meal a day) diyeti, günde tek öğün yenilmesi anlamına gelen beslenme düzenidir. Bu beslenme tarzında, bir günün 24 saatlik zaman dilimi içinde 23 saat açlık ve 1 saatlik tek bir büyük öğün yenmesi esastır. Bu anlamda bir aralıklı oruç diyeti türüdür.
Genellikle akşam yemeği olarak tercih edilen günde tek öğün beslenme diyeti, aralıklı oruca benzer ancak daha zorludur. Tek öğün beslenme diyeti ile 23 saatlik açlık sürecini, 1 saatlik yemek yeme periyodu izlemektedir. Bu diyetin esas amacı hızlı kilo vermektir.
OMAD diyeti nedir? "OMAD, “One Meal A Day“, yani günde tek öğün yemek demektir" diyen Diyetisyen Nilay Çelik, "Saat odaklı olarak değerlendirirsek OMAD, 23:1 yani 23 saat açlık ve 1 saatlik tek bir büyük öğün yemek olarak düşünülebilir.
OMAD, 23: 1 yani 23 saat açlık ve 1 saatlik yemek yeme şeklindeki beslenme biçimidir. Yemek yemediğiniz günün 23 saatlik diliminde ise kalorisiz su, çay ve kahve gibi içecekler serbesttir.
Tek Öğün Beslenmek Zayıflatır Mı? Tek öğün beslenmek istediğinizde, size verilen 1 saatlik yemek molasında en sağlıklı ve doyurucu besinleri tercih ederseniz; kilo kaybı yaşayabilirsiniz. 23 saatlik yemek yemeden duracağınız boşlukta, metabolizmanız aktif olacağı için bu süre zarfında bolca su ve çay içebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Tek öğünde büyük bir porsiyonun tüketimi ve devamında bunu takip eden uzun süreli yememe periyodu özellikle yatkınlığı ya da geçmişi olan kişilerde hazımsızlık – şişkinlik – gastrit – kabızlık – ishal gibi sindirim/boşaltım sistemi sorunlarına neden olabilir.
Günde sadece tek öğün yemek, vücudunuzun karbonhidrat ve şeker alma isteğini artırır. Bu sebeple yediğiniz öğünde kendinizi durduramayıp "Nasılsa tek öğün yiyorum" demenize yol açarak, sağlıksız besinleri tüketmenize yol açabilir. Tek öğün ile beslenme sırasında vücudunuz kan akışını yağ deposuna yönlendirir.
Bu düzende açlık süresi 23 saat sürer ve kişi dilediği her şeyi tek bir öğünde çoğunlukla 1 saatlik süre zarfında yer. Bu öğün bir pizza ya da hamburger de olabilir veya sebzelerden, yağlı tohumlardan, kabuklu yemişlerden ve baklagillerden oluşan besin değeri yüksek bir salata da olabilir.
Tek öğün olarak her gün aynı saatte yenilmelidir. 23 saatlik açlık sırasında su içmek, çay kahveyi şekersiz ve tatlandırıcısız içmek mümkündür. Ayrıca tek öğün beslenme diyetinde normal miktarda değil, normalden daha büyük porsiyonlarda tüketmelisiniz.
OMAD Diyeti açlığa toleransınızı artırır ve böylece daha uzun süre yağ yakmanıza yardımcı olur. kabızlığı önleyici, sindirim ve emilimi artırıcı etkileri de göz önünde bulundurularak yağ kaybınız artar.
İbn-i Sina diyor ki, '2 öğün sağlık 3. öğün hastalıktır. ' Hz. Muhammed de 2 öğün yerdi.
Kahvaltı ve akşam yemeği arasında 11 – 12 saatlik bir süre olduğu düşünüldüğünde kahvaltı hariç bir gün için 16 –17 saat aralığında öğünlerin eşit aralıklarla planlanması gerekir. Günde kaç öğün beslenmeliyiz diyenler için bu zaman zarfında en az 3 ana 2 ara öğün önerilmektedir.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
Omad Diyeti ile Kaç Kilo Verilir? Kısa sürede kilo vermek isteyenler omad diyetini dener ve kendine şu soruyu sorar: Omad diyeti ayda kaç kilo verdirir? Eğer vücudunuz tek beslenmeye alışırsa kısa sürede yani ortalama 30 gün içinde 5 kilo verebilirsiniz.
Akşam yemeğini atlamayı mümkünse her gün yapın. Bu durumda çok iyi kilo kontrolü sağlarsınız. Haftada en az iki gün yapabildiğinizde ise ortalama kilo kontrolü ile iyi bir metabolik iyileşme elde edersiniz. O halde ''AKŞAM YEMEĞİNİ ATLAMAK'' kalıcı kilo kaybının ve gençleşmenin en önemli anahtarı olabilir.
Açlık sırasında ekstra besin almayın. Çay veya kahve içilebilir.
Tüketebileceğiniz besinleri; Hayvansal proteini bol olan gıdalar, Bitkisel proteini bol olan gıdalar, özellikle tüketilmesi gereken yumurta, Balık, Avokado, Patates, Makarna, Sebze, Meyve, Süt, Yoğurt olarak sıralayabiliriz. Aslında OMAD diyetindeki asıl mantık; vücuda girecek enerji miktarınızı azaltmaktan geçer.
Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabi ara öğünlerde ne tür besinler tüketildiği çok önemlidir. Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Fakat ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamızla sonuçlanacaktır.
Bu noktada sağlıklı ara öğün yapılmazsa kan şekeri daha da düşecek ve açlık daha da artacağı için sonraki ana öğünde doygunluk azalacak, kişiler daha büyük porsiyonlarda ve sağlıksız besinleri yeme eğiliminde olacaklardır. Bu durum aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerine de neden olacaktır.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Fakat metabolizma yavaşladığı takdirde uzun vadede 6 öğün beslenen kişilerin toplamda 2 öğün beslenen kişilere göre daha fazla ve hedefe ulaşmada zorlanmadan kilo vereceği kesin." Ünal, günde sadece iki kez beslenmenin metabolizma hızını yavaşlatacağı için kilo vermeyi de bir o kadar zorlaştıracağını söylüyor.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri