Paylaş: TCK m.7/3'de ise; cezaların infazı yönünden “derhal uygulama” ilkesi kural olarak benimsenmekle birlikte, hapis cezalarının ertelenmesi, tekerrür ve koşullu salıverilme bu kuraldan hariç tutulmuş olup, derhal uygulama ilkesinin istisnaları olarak sayılmıştır.
Kasten öldürme, kasten yaralama, yağma, dolandırıcılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ile parada veya kıymetli damgada sahtecilik suçları hariç olmak üzere; yabancı ülke mahkemelerinden verilen hükümler tekerrüre esas olmaz.
Sanığın ikinci kez mükerrir olduğuna karar verilmesi halinde ise kişi şartla salıverilme hükümlerinden yararlanamamakta ve cezanın tamamı infaz edilmektedir. Tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra hükümlünün yeni bir suç işlemesi gerekir.
Tekerrür Kaçta Kaç Yatar? Tekerrür durumunda 5 yıldan daha kısa süreli verilen cezalarda kişinin yatarı 3 yıldır. 5 yıldan fazla olanlarda ise bu süre 5 yıl ile sınırlandırılabilir.
Tekerrür halinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir. Ayrıca, mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Mükerrirlerin mahkûm olduğu cezanın infazı ile denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması, 5275 sayılı Kanunda gösterilen şekilde yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır.
Tekerrür Halinde Denetimli Serbestlik Tedbiri
Denetim süresi en fazla beş yıla kadar uzatılabilir.”hükmünü düzenlemiştir.
Tekerrürün Yatarı Ne Kadar? İnfaz kanunu gereği failin hakkında tekerrür uygulanması halinde 1. Kez tekerrür durumunda 2/3 oranında ceza yatmaktadır. İkinci kez tekerrür halinde ise sanık 2.
Şimdi ise; ikinci kez mükerrir olan cezalar 3/4 infaz oranı ile koşullu salıverilmeye tabi kılındığında, yatarda 32 yıl geçilemez kuralına dahil olarak, birinci kez ile ikinci kez mükerrirlik arasında yatar üst sınırı aynı hale geleceğinden, düşünülen değişiklikten sonra hükümlü ceza infaz kurumunda süreli hapis ...
[1] Yürürlükte olan 5275 sayılı Kanun hükümlerine göre; ikinci kez mükerrirler, 5275 sayılı Kanun m.108/3'de yer alan koşullu salıverilme yasağı nedeniyle açık kuruma ayrılma ve denetimli serbestlikten faydalanma imkanından yoksundur.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için ilk suça dair mahkumiyetin infaz edilmiş olması veya infaza verilmiş olması şart değildir, önemli olan ilk mahkumiyetin kesinleşmesidir. Hükümlü, ilk mahkumiyetinin kesinleşmesi üzerine cezanın infazı için teslim olmamış veya yakalanarak cezaevine konulamamış olabilir.
5 yıldan fazla süreli hapis cezası halinde tekerrür süresi önceki cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 5 yıldır. 5 yıldan az süreli verilen hapis cezası ve adli para cezası halinde tekerrür süresi cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 3 yıldır.
Koşullu salıverilme oranı kural olarak 2/3'ten 1/2'ye indiriliyor. Mükerrirler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4'ten 2/3'e indiriliyor.
Buna göre; 5 yıldan fazla süreli hapis cezası halinde tekerrür süresi önceki cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 5 yıldır. 5 yıldan az süreli verilen hapis cezası ve adli para cezası halinde tekerrür süresi cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 3 yıldır.
765 sayılı TCK'nın 81/3. maddesinde yer alan “tekerrürden dolayı artırılacak miktarın önceki mahkûmiyeti geçemeyeceği” kuralı, 5275 sayılı Kanun'un 108/2. maddesiyle de muhafaza edilmiş ve “tekerrür nede- niyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınacak ce- zanın en ağırından fazla olamaz” ...
İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir. 2- Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz. 3- İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
Bunun için cezanın infaz edilmiş olması şartı aranmamaktadır (TCK m. 58/1). Buna göre, tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki hükmün kesinleşmesi ve ikinci suçun kesinleşmeden sonra işlenmesi yeterlidir. Burada cezanın infaz edilmiş olmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için cezanın infazı şart değildir. Yani failin; kaçak durumda olması, gidip teslim olmaması ve hatta cezanın ertelenmesi halinde dahi tekerrür uygulanacaktır. Uygulanması için gereken şart mahkûmiyet cezasının kesinleşmesidir.
Hapis cezasının ertelenmesi halinde ise hapis cezası kesinleşmiş ve hükümlü belli bir süre içerisinde suç işlerse sonraki suç ilk suça tekerrür edecektir yani hapis cezasının ertelenmesi tekerrüre esas oluşturur.
Ceza artırımı yerine güvenlik tedbirleri ve farklı bir infaz rejimi uygulanması yoluna gidilmesi mükerrirlere özgü bir infaz rejimi geliştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu infaz rejimine ek olarak cezanın infazından sonra başlayacak olan bir denetimli serbestlik tedbiri uygulaması da öngörülmüştür6.
Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir. İlk Kez Suç İşleyen Ceza Alır Mı? İlk kez suç işleyen ceza alınır. Sadece alınacak cezanın Hagb'ye, ertelemeye, takdiri indirimin uygulanmasına ve kamu davasının açılmasına etkisi vardır.
Teklifle mahkumların ikinci defa mükerrer oldukları cezalarının tamamı kadar değil, dörtte üçü kadar cezaevinde kalmalarının önü açılacak. Denetimli serbestlikten yararlanamayan ikinci kez mükerrer olan hükümlüler denetimli serbestlikten de yararlanabilecek.
Suçta tekerrür, daha önce kesinleşen bir suçun cezası kesinleştikten sonra belli bir süre içinde ikinci bir suç işlenmesidir. Suçta tekerrür ancak ilk suçun kesinleşmiş olmasıyla mümkündür.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri