Türkiye'nin, tamamı Avrupa Kıtası'nda bulunan 3 ilinden biri olan Tekirdağ, Marmara Denizi'nin kuzeybatısında az engebeli, zengin alüvyonlarla kaplı topraklar üzerinde bulunmaktadır.Doğusunda İstanbul, batısında Edirne ve Çanakkale, güneyinde Marmara Denizi ve kuzeyinde Kırklareli ve kısa bir kıyıyla Karadeniz ile ...
Trakya bölgesinde bulunan illerden biridir. Tekirdağ; doğudan İstanbul, kuzeyden Kırklareli, batıdan Edirne, güney-batıdan Çanakkale, güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir. Kuzeydoğudan Karadeniz 'e 2,5 kilometrekarelik bir kıyıya sahiptir.
Tekirdağ, Türkiye'nin bir ilidir. Tekirdağ merkezli ilin nüfusu 2021 yılına göre 1.107.491'dir. Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir.
Marmara bölgesinin Trakya kesiminde şehir ve bu şehrin merkez olduğu il.
20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince girişilen yeni örgütlenme sonucunda Tekirdağ il olmuş ancak; Kurtuluş Savaşı'nın güç koşulları altında örgütlenme hemen sağlanamamıştır, Cumhuriyetin ilanından az önce;15 Ekim 1923 tarihinde il merkezi haline getirilebilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Osmanlılar da şehri ilk aldıklarında yine bu isimden türetilmiş "Rodosçuk" ismini kullanır. Ama daha sonra şehir "Tekfurdağı" ismi ile anılmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ise kentin güneybatısında yer alan Tekir Dağı vesilesiyle şehrin adı "Tekirdağ" olarak resmileştirilmiştir.
Trakya'nın tarihine baktığımızda, bölgede yerleşik ilk kavim olarak Trakların yaşadığı bilinmektedir. Traklar, Hint - Avrupa kökenli bir kavimdir. M.Ö. 4000 - 2000 yılları arasında Anadolu'dan gelen Traklar tas ve maden kültürünü Trakya'ya getirmişlerdir.
Traklar, Antik Çağ'da günümüzdeki Doğu Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan'da yaşamış, MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender'in, topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş bir kavimdir.
Tekirdağ Rakısı
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Gelişmiş Tarım ve Sanayi yanında nitelikli sosyal hayat, kalifiye işgücü, gelişmiş eğitim altyapısı, güvenli bölge, İstanbul metropolüne ve yurtdışına yakın olma özellikleri ile Tekirdağ İli, sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından ülkemizde yapılan araştırmalarda ilk 10 sıra içerisinde yer almaktadır.
Süleymanpaşa; kuzeyinde Muratlı ve Hayrabolu, doğusunda Çorlu, batısında Malkara ve güneybatısında Şarköy ilçeleri bulunan Tekirdağ ilinin merkez ilçesidir.
Tekirdağ'ın ilçeleri 11 tanedir.
Çorlu, Tekirdağ'a bağlı olan en büyük ilçedir. Çorlu, İstanbul'dan sonra Türkiye Trakyası'ndaki (Doğu Trakya) en büyük ikinci yerleşim yeridir.
Tekirdağ sanayileşmenin getirdiği işgücü ihtiyacının yanında hizmetler sektörü ve tarım sektöründe duyulan ihtiyaç nedeniyle dışardan göç almaktadır. Bu ihtiyacın fazlalığına bağlı olarak nüfusun birikim yaptığı merkezler değişim göstermektedir.
Özel araçla, İstanbul ve Tekirdağ arası; 146 kilometredir ve 1 saat 40 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir. Otobüsle, İstanbul ve Tekirdağ arası; 132 kilometredir ve 2 saat 8 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir.
22.669,6 ha alanda entansif tarım yapılmaktadır. Tarım sektörü, il ekonomisinde sanayiden sonra ikinci sırada yer almaktadır. İlde bitkisel üretimde ilk sırayı buğday, sanayi bitkisi olarak da ayçiçeği ve kolza üretilmektedir. Ayçiçekde; Türkiye üretiminin % 30'u Tekirdağ'da üretilmektedir.
Tekirdağ'ın tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazladır. Bitkisel üretimin en önde geleni buğdaydır. Bu ürünü sırasıyla ayçiçeği, kanola, arpa, silajlık mısır takip etmektedir. Hayvancılıkta büyükbaş, küçükbaş hayvanların yanı sıra tavukçuluk ve arıcılık ta yapılmaktadır.
Tekirdağ köftesi
Tekirdağ denilince akla ilk gelen yiyecektir kendisi. Genellikçe Akçaabat köftesiyle karşılaştırılır ancak ikisinin de arasında büyük bir fark vardır. Lezzetleri birbirlerine denk değildir. Tekirdağ köftesi üç aşamalı olarak yoğrulur, içine irmik konulur.
Kızan: Çocuk, genç... Pırkalamak: Kurcalamak, dürtmek...
Tarihi. Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Ad halinde deniz anlamına gelen mari kelimesi, aynı zamanda doğa bilimi ya da okyanus bilimi olarak da bilinir. Ayrıca Trakya'da kadınların birbirine Sezen iken kullanmış olduğu bir önlem olarak öne çıkar.
Türkiye'deki Çingenelerin çoğu yerleşiktir. Esas olarak Adana, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İzmir, İstanbul, Kemer'de ikamet ederler. Türk Çingenelerinin geleneksel etkinlikleri arasında müzik, sokaklarda çiçek alışverişi, demircilik, sepetçilik sayılabilir.
Tekirdağ ilinin toprak alanı bakımından en geniş ilçesi olan Malkara'nın yüzölçümü 1.149 km'dir. Malkara, 1870 yılına kadar Gelibolu'da kaldı ve daha sonra Tekirdağ'a bağlandı. Malkara 1880 yılından sonra ilçe olmuştur ve 77 mahalleye sahiptir. Malkara'nın nüfusu, 2021 yılı verilerine göre 51.616'dır.
Süleyman Paşa, Osmanlı'nın 2. Padişahı Orhan Gazi'nin büyük oğludur. Süleyman Paşa 1317-1361 yılları arasında Orhan Gazi'nin emri ve komutasındaki ordu ile Malkara, Keşan, Hayrabolu, Tekirdağ ve Çorlu'yu Bizans'tan alarak Osmanlı toprağına katmayı başarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri