Zamane insanının sorunlarından birisi de en yoğun ilişki içinde olduğu teknolojik aletlerden biri olan cep telefonu üzerinden kendini gösteriyor:
Nomofobi; Sırt ağrıları, duruş bozukluğu, karpal tünel sendromu, baş ağrıları, görme bozuklukları ve radyasyonun uzun dönemdeki kanserojen etkisi gibi fiziksel zararlara yol açabilmektedir. Aynı zamanda akıllı telefon bağımlılığı anksiyete, yalnızlık ve depresyon ile ilişkili bulunmuştur.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olan kişiler, günlük rutinlerini sürdürme konusunda zorlanırlar. Sosyal ve yaşamsal işlevleri bozulmuştur. Sosyal bir ortamda dahi akıllı telefon kullanımı devam ediyor, günün önemli zamanında akıllı telefon kullanımı var ise, kişinin Telefon Bağımlılığı (Nomofobi) olduğu söylenebilir.
Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusu. Terim, İngilizce "no mobile phobia" sözlerinin kısaltılmasından oluşur.
Nomofobi tedavisi için terapiler kişiler arası danışma, bilişsel davranışçı terapi ve bağımlılık terapisine kadar uzanıyor. Maruz bırakma terapisi de, hastayı fobisine maruz bırakarak ve kademeli olarak gerçek hayat senaryoları kurarak devam ediyor. Tedavi sürecinde hasta ciddi bir farkındalık elde ediyor.
İlgili 40 soru bulundu
Çok kaygısı olan insanlar bu fobiye karşı daha hassaslardır. Bu fobi sıklıkla genç yaşta ortaya çıkmasına rağmen, daha sonradan da gelişebilir. Bireylerde bazen bu korku, sevilen birinin ölümüyle veya önemli bir ilişkinin bitmesi ile oluşur. Monofobi, belirli bir kişi olmadan olma korkusu olarak da tanımlanabilir.
İnternetsiz kalma korkusu anlamındaki “being netless phobia" ifadesinden türetilerek yapılan bu tanım, nomofobi ile birlikte en büyük iki ekran bağımlılığı sorunundan biri olarak kabul edilmektedir.
'No mobile phobia'dan türetilen nomofobi; cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına gelir. Yani cep telefonundan bir şekilde mahrum kalma kokusudur.
Phubbing; cep telefonuna bakmak için karşımızdaki kişiyi yok saymak, görmemezlikten gelmek olarak açıklanıyor.
Dijital bağımlılık ise son yıllarda ortaya çıkan ve akıllı telefon, bilgisayar ya da tablet gibi internete bağlı teknolojik cihazların aşırı derecede kullanılmasını kapsayan ciddi bir durumdur.
Sosyotelizm, bireyin başka birey(ler)le iletişim hâlindeyken dikkatini akıllı telefona vermesi, akıllı telefonla ilgilenmesi ve algısını kişilerarası iletişimden kaçırmasıdır.
Nomofobi akıllı cihaz bağımlılığı ve iletişimsizlik korkusudur. Dijital cihazlara olan alışkanlık sebebiyle gelişen nomofobi hastalığı, yaşam kalitesini ve akademik başarıyı olumsuz şekilde etkiler.
Teknoloji bağımlılığı, insanların teknolojik araçlar ve uygulamalara olan ihtiyaçlarının artması sonucu oluşan bir durumdur. Kişinin teknolojik araçları ve uygulamaları fazla kullanması, vaktini bu araçlarla geçirmesi ve hayatının bir parçası haline getirmesi ile tanımlanır.
Telefon bağımlılığı uluslararası literatürde hastalık olarak tanımlanmaktadır. Özellikle sosyal medya ve mobil oyunların popülerliğinin artmasıyla zirveye ulaşan bu hastalığın nedenlerini de uzakta aramaya gerek yok.
Siberkondria veya siberkondri, hastalık arama hastalığı olarak da tanımlanan modern bir sağlık sorunudur. Herhangi bir kaygı belirtisi olmayan birinin bile internette sağlık bilgileri arayışı; sağlık anksiyetesinin artışına neden olabilir.
Hastaların kliniğe yattıktan bir hafta sonra telefon izinleri ve ziyaretlerine izin verilmektedir. İki haftasını dolduran hastalar ise ilk seferinde günübirlik, sonraki haftalarda bir gece ve iki gece kalmalı hafta sonu iznine gönderilirler. Klinikte hastalar için pek çok aktivite düzenlenmektedir.
İnternet yoksunluğu netlesfobi, telefondan yoksun kalma nomofobi, gelişmeleri kaçırma ise Fomo'dur. Bu kaynaklardan yoksunluk stres ve kaygıya yol açarken, yoksun kalma ihtimali de korku vermektedir. Bu korkular dijital çağın ve hızla gelişen teknolojinin sonucu olarak özelliklede z kuşağı üzerinde etkilidir.
Nomofobi olan kişiler telefonları ile sürekli iletişim ağlarının engellenmesi üzerine korku, kaygı ve düşünceleri olduğundan dolayı günlük yaşantılarına odaklanmakta zorlanmaktadırlar. Dolayısıyla bu kişilerin akademik ve iş yaşantısında birçok başarısızlıklar gözlenebilmektedir.
Kısaca internetsiz kalma korkusu olarak nitelendirilen Netlessfobi (Being NetlessFobia) kavramı, “internetin aşırı kullanımından öte kişinin internetin olmadığı bir ortamda kalamaması ve internet yoksunluğundan endişe duyma (Öztürk, 2015)” durumu olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye dahil 33 ülkede 53 binden fazla kişi üzerinde yapılan 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Avrupa'nın akıllı telefona en bağımlı ülkesi Türkiye. Avrupa'da günde ortalama telefona bakma sıklığı 48 iken, Türkiye'deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez telefonun ekranına bakıyor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri