Nadir olarak zararı olmaz.
Cihazın tam olarak şarjını bitmeden şarj etmeye başlamak gibi, cihazın ne zaman şarjdan çıkarılacağı da oldukça önemlidir. Cihazın şarjı tam olarak dolmadan şarjdan çıkarılması da batarya kapasitesinin zamanla azalmasına neden olacaktır.
Hayır, telefonunuzu şarj ederken kullanmanın bataryaya zarar vermesiyle ilgili herhangi bir sorun yoktur. Telefonumu Gece Boyunca Şarja Takılı Tutmak Bataryaya Zarar Verir Mi? Hayır, telefonunuzu gece boyunca şarjda tutmanın bataryaya zarar vermesiyle ilgili bir sorun yoktur.
- Piliniz tamamen tükenmeden şarja takmanız pil ömrünü kısaltmaktadır. Doğru kullanım; telefon uyarı verdiğinde şarja takılmalı ve tam dolmadan çıkarılmamalıdır. Ayda bir defa tamamen pil boşaltılıp tam şarj edilmelidir. - Güvenli batarya optimizasyonu uygulamalarını kullanın.
Tam dolu şarj, pil performansı için olumlu bir şey değil. Ayrıca pilin tamamen bitmesini beklemeniz de doğru değil. Kısacası pilin ne tam dolu ne de tam boş olmaması gerekiyor. Pilden en yüksek verimi alabilmek için genelde şarjını %50'nin üzerinde tutmanız gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Nadir olarak zararı olmaz.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Telefonu sürekli şarj etmek yanlıştır. Bu durum, pilin olması gerekenden daha çabuk tükenmesine sebep olabilir. Pili doğru kullanmanın tek yolu sadece ihtiyacı olduğunda şarj etmektir. Bu aralık ise %20 ile &5 arasındadır.
Bu noktada telefonun yavaş şarj olması, pil yönetim sistemi tarafından batarya sağlığının korunması için yapılan bir müdahaledir ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken süreçtir. Aksi takdirde bataryaya ciddi zararlar verilebilir.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Uzun süreli şarj işlemi, uzun kullanımlarda bataryaya zarar veriyor ve pil ömrünü azaltıyor. O nedenle satın alınan bir telefonun pil ömrü ilk 1 yıl içinde bir miktar, sonraki yıllarda ise belirgin biçimde kısalıyor.
Zira bu bataryalar, şarj sırasında bir miktar sıcaklığa yol açabiliyor. Fakat bu mesele de yeni akıllı telefonlarda batarya tamamen şarj olduktan sonra bataryanın güçten kesilmesiyle çözülmüş durumda. Kısacası telefonunuzu bütün gece şarja takılı bırakmaya çekinmeyin; zira bataryanıza zarar vermiş olmayacaksınız.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Telefonun bozulması durumunda kullanılan ve yedek telefon olarak ifade edilen cihazlar için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. IMEI klonlama sürecinin önüne geçilmesi için 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazlar BTK tarafından iletişime kapatılacak.
Bir şarj döngüsü, bataryanın %0'dan %100'e tamamen şarj edilmesi ve tekrar %0'a indirilmesi anlamına gelir. Telefonunuzu sıklıkla şarja takıp çıkarırsanız, daha hızlı bir şekilde bu döngüleri tüketmiş olabilirsiniz, bu da bataryanın genel ömrünü kısaltabilir.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
En İyi Cevaplar. Yeni nesil bataryalarda, 20 iken tak. 5 iken takma gibi bir durum yok. Şarjı tam bitirmeden takıp, 100 olunca çıkarmak veya 40-50-60 olunca takmak, bataryanın ömrünü biraz daha uzatır.
telefonun bataryalarının "pil ömrü sayısı" var. %20 gibi bir değerin altına düştüğünde bu sayı bir artıyor. sürekli 0'a kadar indirip doldurmak pil ömrünü kısaltan bir etken yani. %20-30 civarındayken şarja takmak modern pillerin hepsinin ömrü için faydalı bir davranıştır.
Şarjınızın tamamen bitmesi bataryanın kullanım ömrünü düşürür. Telefonunuzun bataryasının sürekli tamamen bitmesine izin veriyorsanız, cihazının pil ömrü de zarar görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri