Senet üzerinde senedin açıkça teminat olarak verildiğine ilişkin yeterli bilgi mevcutsa (senedin teminat olarak verildiği, ciro edilemeyeceği, hangi sözleşmeye istinaden hazırlandığı, hangi ilişkinin teminatı olduğu vs.) bu takdirde senet teminat senedi olarak kabul edilecektir.
Bir senedin teminat senedi vasfını taşıyabilmesi için; ya senet metninde açık olarak teminatın hangi hususta verildiği belirtilmeli ya da ayrı bir sözleşmeyle söz konusu teminat senedine atıf yapılarak senedin teminat senedi olduğunun belirlenebilir olması sağlanmalıdır.
Senedin teminat senedi olarak kabul edilebilmesi için ayrı bir belgede senede açıkça atıf yapılarak teminat senedi olduğunun belirtilmiş olması gerekmektedir. Uygulamada taraflarca imza altına alınmış bir sözleşmeyle veya protokolle senedin teminat senedi olduğu belgelenmektedir.
Senedin arka yüzüne (yani ciro edilen bölümüne) hangi konu için teminat senedinin hazırlandığı ve verildiği özetlenmelidir. Senedin arkasına senedin veriliş sebebi hakkında detaylı bilgiler yazılmalıdır. Bu bilgiler, sözleşmenin konusu, sözleşmenin tarihi ve sözleşmenin süresi olmalıdır.
Yapılan sözleşme uyarınca, mal veya hizmetin eksiksiz tamamlanacağını, taahhüdün sorunsuz yerine getirileceğini; aksi takdirde belli bir bedel ödeme sorumluluğu ile karşı karşıya kalınacağını beyan eden tarafın imzaladığı şartlı-bedelli senede teminat senedi denir.
İlgili 31 soru bulundu
Teminat senedi icra takibi, alacaklı tarafından icra dairesine başvurularak yapılır. İcra dairesi, senet üzerinde yer alan bilgileri kontrol ederek senedin geçerli olup olmadığını ve senet tutarının ödenip ödenmediğini belirler.
Maddeler halinde sıralarsak: 1-) Senetin vade kısmına “Teminat Senetidir” ibaresi yazılmalıdır. 2-) Senetin ön yüzüne “Şu sözleşmeye konu olarak hazırlanmıştır ” denilmeli, 3-) Senetin arka yüzüne (Ciro edilen bölüme) Hangi konu için teminat senetinin hazırlandığı özetlenmelidir.
Teminat senedi herhangi bir alacağın garanti altına alınması amacıyla düzenlenebilir. Bu hususta bir kısıtlama mevcut değildir. Tacirler arasında düzenlenebileceği gibi işçi-işveren arasında da düzenlenmesi mümkündür.
-Borçlunun rızası dışında müeyyideler içeren teminat senetlerinde ciro veya icra yoluyla tahsillerde menfi tespit davasıyla senedin sorumluluğu dava konusu edilerek geçersiz hale getirilebilir.Senette ve arkasında teminat olduğunu ileri sürebilecek delil ve senet dışında teminat senedini işaret eden ayrı bir ...
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Teminat senetleri ise yukarı yazılı şartlardan “belirli bir bedeli kayıtsız şartsız ödeme vaadi” içermediklerinden, yani senede konu alacağın şarta bağlı olduğunu gösterdiğinden kambiyo senedi olarak nitelendirilemezler. Teminat senetleri kambiyo senetlerine mahsus takibe konu edilemez.
İmzalar senedin sağ alt kısmında bulunan boşluğa atılmalıdır. Senedin ödenmesi hususunda kefil varsa, kefil her iki imzanın üzerine de birer imza atmakla yükümlüdür. Senedin üzerinde mutlaka “poliçe” ifadesinin yer almasına dikkat edilmelidir. Senet metni “bono” veya “emre yazılı senet” kelimesini içermelidir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Kira sözleşmesi ile birlikte senet imzalamak zorunda bırakılan kiracıların öncelikle kira alacağı karşılığında senet verdiklerini kira sözleşmesine açıkça yazmaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki; bahse konu senedin kira sözleşmesine istinaden verildiğini ispat etme zorunluluğu kiracıdadır.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
Senet arkasında yazılı bu ibareler tek başına, onun, kayıtsız ve şartsız bir bedeli ödemek vaadi unsurunu ortadan kaldırdığından, ayrıca sözleşme bulunması gerekmez.
Teminat senedi,mal,hizmet ve işlerin,eksiksiz ve sorunsuz yerine getirileceği,getirilmezse taraflar adına hukuki ve mali sorumluluklar doğuran bildirgelerdir.
(“Kredinin teminatı olup, kredi ödendiğinde iade edilecektir”, “İşin zamanında yapılmasını teminen verilmiştir” gibi). Poliçe ya da bononun üzerine ne tür bir ticari ilişkinin teminatı olduğunun yazılması poliçe ve bononun senet vasfını ortadan kaldıracağından bu senetlerin protesto edilmemesi icap eder.
Zira senet teminat amaçlı olduğundan ancak verilmesine sebep olan olay gerçekleştiğinde veya gerçekleşmediğinde borç doğmuş olacaktır (Mesela kiralanan taşınmaza zarar verilmesi veya istenilen kalitede malın gelmemesi halinde). Bu sebeple teminat senetlerinde vade belli değildir.
HMK m. 88'e göre; hâkim tarafından belirlenen kesin süre içinde teminat gösterilmezse, dava usulden reddedilir. Müdahale talebinde bulunan kişi, kesin süre içinde istenen teminatı vermezse, müdahale talebinden vazgeçmiş sayılır.
Teminat konusunda yargılama gerektirir ve sonucuna göre takip yapılabilir. Eğer teminat bonosu olduğu ispatlanır ise takip iptal edilir. Bu durumda kefil için de takip iptal edilmiş kabul edilecektir. Zira kefilliği kambiyo senedine bağlı alacak kapsamındadır.
Emre yazılı bir senet veyahut açıkça emre yazılı olmayan ancak devir usulü ciro yoluyla sağlanan bir senet üzerine konulacak “emre yazılı değildir” “Ciro edilemez” şeklinde bir kayıt senedi nama yazılı senet statüsünü alacaktır. Bu kaydı kural olarak keşideci (düzenleyen) ve ciranta (cirolayan) koyabilir.
Bir senet metnini kural olarak keşideci yani senedi düzenleyen borçlu hazırlar.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri