CMD Nasıl Kullanılır? CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
CMD komutlarının tek görevi kullanıcının Windows işletim sistemi ile olan iletişimini sağlamaktır. Bu komutlar aynı zamanda DOS'ta da çalışabilir. Örneğin bilgisayarın işletim sisteminde yaşanan bir sorundan dolayı bilgisayar açılmayabilir.
Windows 10'da Komut İstemini Açma
Fare imlecini ekranın sol alt köşesine getirin ve sağ tıklayın veya Windowstuşu + X tuşuna basın. Güç kullanıcısı görev menüsünde Komut İstemi (Yönetici) öğesini seçin (Şekil 8).
Komut satırı arabirimini açın
Birkaç deneme yapmak için önce komut satırı arabirimini açmamız gerekir. Başlat'a gidin → Windows sistemi → Komut istemcisi. Daha eski bir windows sistemi için, Başlat menüsü →Tüm programlar → Aksesuarlar → Komut istemcisi.
CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Komut satırı ekranına ulaşmak için 2 yol bulunmakta. İlk olarak windows arama çubuğunu kullanarak cmd komut sistemine ulaşabilirsiniz. İkinci yol ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basıp (Windows+R) karşınıza çıkan ekran CMD yazıp ulaşılabiliyor.
En basit şekliyle CMD komutları, sisteminizde bulunan çeşitli verilere ulaşmanızı sağlayan kısayollar olarak tanımlanıyor. Kökenleri MS-DOS tabanlı işletim sistemlerine kadar dayanan bu komutları kullanarak sisteminiz ve ağınız hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "CMD" yazın, Komut İstemi simgesine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın. Yönetici: Komut İstemi penceresine net user administrator /active:yes yazın ve Enter tuşuna basın.
Windows işletim sistemi içinde kullanabileceğiniz komutlar ile bilgisayarınızda daha hızlı işlem yapmanızı sağlayan bir yapıdır. CMD olarak da bilinen komut istemi kelime anlamı olarak komut anlamında olan İngilizce command kelimesinin kısaltılarak kullanılmasını sağlayan sistemdir.
MD komutu: Dizin oluşturmayı sağlar.
CMD(cmd.exe), komut satırı veya komut istemi, Microsoft tarafından 1981'de oluşturulan ve neredeyse 40 yıl önce oluşturulan bir işletim sistemi olan MS_DOS ile başlar.
Windows arama yerine CMD yazıyoruz. Enter tuşuna basıyoruz ve karşımıza standart ekranımız çıkıyor. Komut satırına color a yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Gördüğünüz gibi yazılarımız yeşil oldu.
Komut istemi aslında, Windows işletim sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan bir komut satırı yorumlayıcısıdır. Komut istemini devreye sokmak için çalıştırılması gereken dosya cmd.exe dosyasıdır. Komut istemi penceresini açtığınızda, buradaki esaslara göre hazırladığınız C programlarınızı çalıştırabilirsiniz.
NET USER komutu, bilgisayarlarlarda, kullanıcı hesaplarını oluşturmamıza ve var olan hesaplar üzerinde değişiklik yapmamıza yarar. Eğer hiç bir parametre kullanmadan sadece NET USER komutunu kullanırsak, bilgisayardaki kullanıcı hesaplarını görüntüleriz.
Komut-D: Seçilen dosyaları çoğaltır.
mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix, DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kulanılan bir komuttur. Windows sistemlerinde mkdir yerine md kullanılır.
echo komutu, karakter dizgilerini standart çıkışa yazar. Dizgi' ler boşluklarla ayrılır ve yeni bir satır karakteri, belirtilen son Dizgi değiştirgesini izler. Dizgi parametresi belirtilmezse, boş bir satır (yeni satır karakteri) görüntülenir.
Çoğu yerde aynı olan Ctrl tuşu kombinasyonlarından bazıları şunlardır: Ctrl+A: Tamamını seç Ctrl+C: Seçili nesneyi kopyala. Ctrl+V: Seçili nesneyi yapıştır.
Ipconfig, DOS işletim sisteminde bilgisayarın ağ bağlantı özelliklerini gösteren komuttur. şeklinde kullanıldığında ağ bağlantısı özellikleri daha ayrıntılı görülebilir. /all parametresiyle birlikte kullanıldığında bilgisayarın MAC adresi de ekrana basılır.
Ctrl (Windows)= Command (OSX)
CMD (Command) tuşu ile Mac'imizdeki neredeyse bütün kısa yollarda kullanılmaktadır ve bu nedenle çok önemlidir. Klavyede Space tuşunun sağ ve sol yanlarında bulunur. Bazı Mac klavyelerinde Command tuşu CMD veya Apple logolu olarak da bulunabilir.
Kodlama yapmaya karar verdiğimizde ilk olarak sıfırdan başlamak için görsel tabanlı programlamadan başlanmalıdır. İlk başta görsel tabanlı programlamadan başlamak kodlama ile ilgili ön yargılarınızı kırmak ve zor olmadığını görmek sizin için oldukça olumlu bir başlangıç olacaktır.
Visual Studio Code, Eclipse, Notepad++, Sublime Text ve Emacs yeni başlayanlar için popüler editörlerdir. Bu editörlerden birini bilgisayar ortamına indirerek kod yazmaya başlayabilirsin.
Windows + R kısayolu, görev yöneticisini açmakla uğraşmak istemeyenlerin hızlı bir şekilde Komut İstemi'ne erişmek için kullanabileceği “Çalıştır” aracını açan bir kısayoldur. Bu tuşlara bastıktan sonra açılan penceredeki “Aç” kısmına “cmd” yazın. Komut İstemi'ni açmak için “Tamam” butonuna basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri