Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.
Çiğ balığınızı buzdolabı şartlarında tazeliğini koruyarak saklamak için buz dolu bir kap içerisinde olmasını tavsiye ederiz. Bu şekilde ortalama 2 gün boyunca buzdolabında çiğ balığı muhafaza edebilirsiniz.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Bu bakımdan hamsi de olsa balıkları temizleyip, iyice soğuk suyla yıkayıp ve süzdükten sonra poşetleyip kaldırmak en iyisidir. Torbaların ağzı da iyice kapatılmalıdır. Zira balık derin dondurucuda bile olsa koku yayar. Özellikle hamsi iyice önlem alınmadan konmamalıdır.
Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur. Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
3 veya 4 aya kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz buzluktan çıkardığınız gibi tavanıza güzelce dizin hafif yağ gezdirin ve kızartın.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Balığımızın taze ve temizlenmiş olması gerekmektedir. Büyük balıklar temizlenmesi ve yıkanmasından sonra kurulanarak tek tek streçlenmesi bir birine yapışmamasını sağlayacaktır. Streçlediğimiz balıklarımızı buzdolabı poşetine yerleştirerek içinde hava kalmayacak şekilde poşetimizi kapatalım.
1- Çok ağır bir kokusu vardır. 3- Pullu balık olduklarından, pullu olup olmadıklarını kontrol ediniz. Pulları yok ise bayattır. 5-Balığı kestirip temizlettiriniz, taze ise balık kolayca kesilmez.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir.
Özellikle bol miktarda hamsi avlayan balıkçılar, hamsinin denizin soğumasıyla yağlandığını ve kasım sonu itibarıyla şubat ayının ortalarına kadar en lezzetli dönemine ulaştığını belirtiyor.
Hamsinin büyüklüğüne ve sizin ne kadar kılçık sevdiğinize göre tüm kılçığı da ayıklayabilirsiniz tabi ama kılçığında bile besin değeri olduğu için küçük hamsilerin kılçıklarını çıkarmadan hatta açmadan bile pişirebilirsiniz. Büyükleri için açıp temizlemek sizin zamanınıza ve isteğinize kalmış.
Temizleyip yıkadığımız hamsileri derin bir kaba alalım ve üzerine zeytinyağı, tuz, kimyon, pul biber ve domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım. Hamsileri fırın tepsisindeki sebzelerin üzerine sıkı bir şekilde dizelim. Hamsilerimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
Buzluğa atılacaksa borcam streç filmle kaplanıp buzluğa atabilirsiniz. Tavsiyem 10gün içinde tüketmeniz. Pişirmeden yarım saat önce çıkarıp oda sıcaklığında bekletip yine 250 derecede ısınmış fırında pişirebilirsiniz.
TAZELİĞİNİ KORUMAK
Balıkların tazeliklerini korumak için fazla bilinmeyen bir yöntem var. Deep freeze bölümünde 3-4 saat sakladığınız balıkları, soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkartın. Ardından tekrar buzluğa atın. Bu sayede balıkların daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Uygun koşullarda (derin dondurucuda –20 ºC ile –30 ºC'lerde) saklanan balıklar 2 yıla kadar tazeliklerini kaybetmeden dayanabilir ve süre sonunda ilk günkü kadar olmasa da besleyici özelliklerini muhafaza edebilirler.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Artan balık parçalarıyla köfte hazırlamak daha akla yatkın. Balık köftelerini hazırlarken içine yumurta eklemenize gerek yok. Haşlanan balık parçaları nemli olduğu için robottan geçirdiğinizde çabucak toparlanıyor. Normal köftede olduğu gibi isteğe göre içine maydanoz ekleyebilirsiniz.
Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına almadan önce mutlaka tuzlu sudan geçirmelisiniz. Tuzlu su balıkların daha diri kalmasını sağlar. Derin dondurucudaki hamsinin ömrü en çok 3 ay olmaktadır.
Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri