Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Çikolata Temperleme Makinesi kazanına koyulan katı çikolatayı, eriyik hale dönüştürerek, musluk yardımıyla istenen ölçülerdeki kalıplara doldurulmasını sağlayan bir makinedir.
Çikolatanızı, çikolata eritici içerisinde eritin (termostatı 45°C'ye kadar çevirin). Termostatı düşürün (bitter çikolata için ± 31°C'ye veya sütlü çikolata ve beyaz çikolata için ± 29°C'ye) ve hemen ardından, ortam sıcaklığında %5 Callets™ ekleyin.
➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Temperleme sıcaklıkları 150~650 derece arasındadır ve çelik çeşidi ile çeliğin ısıl işlemden sonra hangi gaye ile kullanılacağına bağlıdır. Çeliğin özellikleri temperleme sıcaklığının yükselmesi ile değişir.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Tam Temperli cam ile aynı fırında üretilmektedir. Daha az soğutulduğundan dolayı yüzey gerilimi azdır.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Temperleme, farklı ısıya sahip sıvıların birbiriyle karıştırılarak eşitlenmesine denir. Böylece özellikle çorbalarda kesilem diye tabir edilen durumun önüne geçilir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
Alüminyum folyo, tablet çikolata ve pralin ürün grupları için en iyi ambalaj çözümüdür. Yüksek bariyer özelliğiyle tat ve nem kaybına karşı korur.
Temperleme fırınları doğrudan ısıtmalı-soğutmalı ve indirekt ısıtmalı olarak üretilebilmektedir. Isıl işleme maruz kalan malzemelerin temperlenmesi, gerilimlerinin giderilme ve oksidasyon süreçlerinin ilerletilebilmesi için indirekt ısıtmalı tek fırınlarda prosesin devam ettirilmesi önemli olmaktadır.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür. Bu işlemler boyunca temperleme spatulası kullanılarak sürekli temperlenir. Çikolata tekrar 31-32 derecelere dek getirilip temperleme işlemi tamamlanır.
Temperleme; birbirinden farklı ısıdaki iki sıvının, yavaş yavaş birbirine karıştırılarak ısılarının eşitlenmesi işlemine deniyor.
Buna göre, temperleme işlemi sırasında martensit, ferrit ve sementit olarak ayrışır. Bu durum hacimde sürekli bir düşüş gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Yüksek sıcaklıklarda temperleme neticesi, hacim tekrar artış gösterir ve sertleştirme öncesi orijinal değerine ulaşır.
Eritmek İçin Tercih Edilen Çikolatam
Lindt çikolatasının tadı kolayca piyasadaki en iyilerden biridir ve onu Godiva yakından takip eder. Ghirardelli eritme gofretleri kolayca erir ve uzun süre erimiş halde kalır. Uzun bir süre! Ayrıca, eritilmiş pazardaysanız Beyaz çikolata, Ghirardelli'nin kusursuz.
Profesyonel mutfaklarda kullanımı tercih edilen kuvertür çikolata dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Anlamı “örtmek” olan kuvertür, şefler tarafından tatlıları kaplamak, şekerlemeleri süslemek için kullanılır. Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere 3 çeşit kuvertür çikolata çeşidi bulabilirsin.
Temper gevrekliği, 400°C ila 600°C sıcaklık aralığında ısıtıldığında veya yavaşça soğutulduğunda alaşımlı çeliklerin çentik tokluğundaki azalmayı ifade eder. Bu sıcaklık aralığına izotermal maruz kalmanın bir sonucu olarak temper gevrekliği de meydana gelebilir.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür. Serendipity 3 isimli restoranın spesiyali olarak satılmaktadır.
Tamperli cam, normal camlardan çok daha dayanıklı, sert ve farklı bir camdır. Tamperli cam, yüksek darbe aldığı zaman çok küçük parçalar şeklinde ve keskin olmayan bir şekilde kırılır. Bu da ciddi yaralanmaların ve sağlık sorunlarının oluşumunu engeller.
Temperleme işlemi detaylı ve tekrarlı işlemler olduğu için cam kenarları pürüzsüz olur, diğer camlar gibi pürüzlü ve keskin olmaz. Camın küçük bir noktasına kesici bir aletle çizik atılır eğer beyaz ve net bir çizgi oluyorsa cam temperli camdır.
Cam temperleme işlemi özel ısıtma tekniği ile yapılır. 600 – 650 santigrat derece hızlı bir şekilde soğutulur. Yüksek sıcaklığın düşürülmesi ile camlar sertleşir. Ayrıca dış kısımlar, sonra ise iç kısımlar soğur. Bu soğuma ile camların yüzeyinde basınç ve iç alanlarda ise çekmeler meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri