İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Camın Temperli Cam Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Şayet cam malzeme ışıltılı bir yapıya sahipse, bu tür cam malzeme temperli cam grubu içerisinde yer alır. Yine cam malzemesinde şerit çizgisi mevcutsa bu tür malzmelerin temperli cam olarak tanımlanması da mümkün olur.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Temperli cam, lamine cama göre birkaç kat daha güçlüdür ve kırılma olasılığı daha düşüktür, normal düz cama göre yaklaşık 250-300 kat daha güçlüdür. Temperli cam lamine cama göre fiyat olarak daha yüksek olabilir bunun nedeni daha çok işlem görmesi ve sağlamlığıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
Temperli cam ekran koruyucular adi ustunde temperli cam malzemeden yapiliyor ve kalindirlar. Ikisinin de sertlik derecesi 9H olarak geciyor. Ekran koruyucu taktiginda home tusu gomulmesin ve kenarlari kalkik olmasin istiyorsan, nano glass olanlardan almani tavsiye ederim.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
Temperli Camlar
Yapısal olarak oldukça dayanıklı cam modelleri arasında yer alır. Güçlendirilmiş ya da sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli camlar, kırıldığı anda ufak parçalara ayrılmaz ve yaralanma riskini en aza düşürür. Dayanıklı bir yapıda olması nedeniyle çoğu zaman dış cephede tercih edilir.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Üretim hatası olan cam temper fırınından çıktığı anda veya soğuma esnasında durduğu yerde kırılır. Montajdan belli bir süre (örneğin 5 ay sonra) sonra kırılan cam ancak çok yüksek ısı değişikliklerine maruz kalırsa mümkün olabilir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
1 – Çoğu zaman cam üreticisinin marka ismi ile başlar. 2 – Daha sonra roma rakamları ile kodlanmış semboller ise, camın hangi türde üretildiğini anlatıyor. 4 – Avrupa Güvenlik standartına ECE R43 ile uyumlu olduğunu ifade eder. 5 – Camın üretim tarihini gösterir.
Kırıldığı takdirde temperli camlar, mikron parçalara ayrılarak, zarar vermeden dağılır.
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Temperli camların profesyonel anlamda kesilmesi sürecine temperli cam kesin hizmetleri denir. Çok dayanıklı ve kırılmaz olarak bilinen temperli cam normal şartlarda kesilemez. Bu cam normal camın su verilerek çok dayanıklı hale getirilmesi ile oluşturulmaktadır.
Temperli camların en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kesilemiyor oluşudur. Hem kullanışlı hem de dayanıklı olan bu ürünler uzun ömürlüdür. Hem kesilmediği hem de kırıldığında zarar vermediği için dünya genelindeki kullanım oranı günden güne artmaktadır.
Duşakabin temperli camları en incesinden en kalın ölçüsüne kadar camın köşe noktasında darbe aldığı zaman yada kasma yaptığı zaman cam kırılır.
Her camın kırılma özelliği vardır. Önemli olan 8 mm düz cama göre 8 mm temperli camın ne kadar dayanıklı olduğudur. Şunu söylemek mümkündür; temperli camlar düz camlara göre 5 kata kadar daha dayanıklıdır. 3 kişi bir kanadın üstüne rahatlıkla çıkabilir. Çok şiddetli darbelere bile dayanabilir.
Temperli cam, normal camdan daha sert hale gelmesi için hızlı bir şekilde ısıtılıp soğutulan bir tür güvenlik camıdır. Bu, camın keskin bir şeyle vurulması veya çizilmesi durumunda meydana gelebilecek kırılmaya karşı dayanıklı olmasını sağlar.
9H Hardness
Ekran koruma filminin en sert kalem standardı olan 9H kalemle çizilemediğini belirtir. Çok büyük bir dayanıklılık testi değildir ancak üreticinin bu konuya dikkat etmesi ürün kalitesi açısından önemlidir.
Koruyuculuğu daha fazla olan cam ekranlar 9H temperli camlar, 3D nano camlar, 4D nano camlar, 5D nano camlar, 6D nano camlar ve 7D nano camlar olmak üzere gruplara ayrılır. Kırılmaz camlar diğerlerine göre çarpmaya, düşmeye ve darbeye daha dayanıklıdır.
Darbelere karşı dayanıklı olan temperli camlar kırılsa dahi keskin olmayan parçalara ayrılır. Risk taşımamasından dolayı yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilir. Yaralama riskinin çok az olması en büyük avantajıdır. Aynı kalınlıktaki normal camlara oranla 5 kat daha fazla dirençlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri