Peykân sözcüğü Farsça kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı “okun ucunda- ki sivri demir parçası”dır. Kelimenin eş anlamlısı “temren”dir. Devellioğlu, peykân'a “temren, başak, okun ucundaki sivri demir” anlamlarını vermiştir.
Temren okun ya da kargının (benzeri fırlatma kullanımlı silahların) ucundaki özel, delici parçadır. İlk fırlatma kullanımlı silahlarda temren, silahtan ayrı bir parça değildi. Yalnızca ahşabın ucu sivriltilirdi.
Yeni yetişmiş, yeni bitmiş, yeni meydana gelmiş, yeni hâsıl olmuş.
İrşadiye, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir mahalledir.
(ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve tuvān “güç, tâkat” ile nā-tuvān) Kuvvetsiz, güçsüz, zayıf: Sayyâd bu nâtüvâna kıyma / Kıl cânıma rahm câna kıyma (Fuzûlî).
İlgili 21 soru bulundu
nüve - Nişanyan Sözlük. Arapça nwy kökünden gelen nawā نَوَى “hurma çekirdeği” sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. nüve: Leb, kalb, asl, mebde, masdar, menba maˁnālarıyla kullanıyorsak da Arapça ve Acemcede böyle bir kelime yoktur. Belki çekirdek manasına olan Arapça nevā kelimesinden galattır.
nize - نیزه
رمح. (آنندراج) (غیاث اللغات). قناة.
Endamlı ok, çapı ok ekseni boyunca değişen ok demektir. Türk okçuluğuna özgü bu kültür zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Şu anda tartışmasız dünyanın en iyi okları olan Easton X10'lar da endamlı oklardır.
Okçunun zikr'i, doğruluk, Tanrı ve gerçek anlamına gelen "Ya Hak"tı.
Temren, okun ucundaki sivri zırh delici metal kısma verilen addır.
Geleneksel Türk okçuları, Okçu, Kemankeş, Tîrendâz ve Kavsî isimleriyle anılmaktadır. Unsuru öğreten ustalara “üstat”, öğrenmekte olan okçulara ise Tâlip veya Kepazakeş adı verilmektedir. Birleşik Türk Yayı yapan zanaatkârlara Kemanger, ok yapan ustalara da Tîrger denilmektedir.
Tirkeş: İçine ok konulan ve sırtta taşınan meşinden yapılmış ok kılıfı anlamına gelmektedir. 2014 yılında çıkan 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında köy; Tirkeş Mahallesi olmuştur. Mahallede Alevi ve Sunniler bir arada yaşamaktadırlar.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Şaft, okun gövdesine verilen addır. Ok şaftı çeşitli malzemelerden yapılmaktadır. Tarihte tabii ki çeşitli ağaçlardan, ahşap ok şaftları kullanılmaktaydı. Teknolojinin ilerlemesiyle ahşabın yerini daha hafif, daha sağlam malzemeler aldı.
Kemankeş: Okçu. Kemha: Havsız kadife.
Sadak olimpik okçulukta kullanılan türüdür. Tirkeş ise geleneksel okçulukta kullanılan ok konulan ekipmandır.
Nehiy Ne Demek? - YouTube. Nehiy Ne Demek? Bir işin yapılmasını men etme, fiilin yapılmamasını talep gibi manalara gelmektedir. Fıkıh usulünün önemli konularından biri olan nehiy, otoriter bir tarzda ve kesin olarak bir işin yapılmamasının istenmesi için vaz' edilen sözdür.
kız - قز، قیز
farsça'da anne demektir.
( ﺯﻧﺨﺪﺍﻥ– ﺯﻧﺦ) i. (Fars. zenaḫ – zenaḫdān) Çene, zekan: “Çâh-ı zenahdan: Çene çukuru.” Zelîhâ'dır tapum Yūsuf cânımdır / Zenahdânın çehi zindâna benzer (Kadı Burhâneddin). Kurtulur çâh-ı zenahdâna düşen dil kayddan (Şeyhülislâm Yahyâ).
Nevcivan olma durumu, gençlik, delikanlılık.
Osmanlıca Lûgat on X: "bir güzel kelime #nevaziş : iltifat, gönül alma, okşama. https://t.co/FAsNrUVsSo" / X.
İlk bayan okçu olan Betül Diker (Or), o yıl yapılan 19 Mayıs gösterilerindeki atışları ile Atatürk'ün dikkatini çekmiş ve Ulu Önder, Halim Baki Kunter'e, “Bu kız ile ilgilenin” talimatını vermiştir.
Türkiye Okçuluk Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından sporseverlerin oylarına sunulan "yılın okçusu" anketinde Mete Gazoz, klasik yayda en fazla oyu aldı. Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli sporcu, kendi kategorisinde yılın en iyi okçusu ödülünün sahibi oldu.
Dolayısıyla Vakkas, okçuluktaki başarısından dolayı kemankeşlerin piri kabul edilmektedir. Bununla birlikte bir okçu olan Hz. İsmail'in oku icat ettiğine olan inanış nedeniyle onun okçuların piri; Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri