El bileğinin başparmak tarafında görülen ağrı, hassasiyet ve şişlik en tipik belirtidir. Ağrı çoğunlukla aşağıda başparmağa, yukarıda ön kola doğru yayılım gösterir. Başparmağın da kullanıldığı güçlü kavrama ve el bileğini döndürme hareketlerinde ya da kabaca başparmağı dirence karşı kaldırma hareketlerinde ağrı artar.
Tendon yaralanmaları tedavisi için: Ağrılı bölge dinlendirilir ve ağrıyı daha da kötüleştiren aktivitelerden kaçınılır. İlk 48-72 saat boyunca her seferinde 10-15 dakika olmak üzere saatte 1 veya 2 kez buz veya soğuk paketler uygulanır. Yardımcı olduğu sürece buz kullanmaya devam edilir.
Tendon hastalıklarının ana belirtisi ağrı ve fonksiyon kaybıdır. Klinik muayenede şişlik ve kalınlaşma saptanabilir. Genellikle lokal hassasiyet vardır ve pesif germe ile veya aktif dirence karşı ağrı artar. Belirgin kuvvet kaybı tendonda yırtılma veya kopmayı akla getirmelidir.
Uygunsuz pozisyonlarda uzun süre durmak, tendon sıkışması problemine neden olmaktadır. Sıkışma, hareket kısıtlılığı getirir ve acıya neden olur. Bu nedenle hasta uykusuz kalabilmektedir. Hareketin kısıtlanması ile birlikte, günlük hayat programları aksak ve iş dünyasında ciddi sorunlar meydana gelir.
Fleksör Tendon Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilir? Kesik veya yırtılmış tendonlar kendiliğinden iyileşmez ve ameliyat gerektirir.
İlgili 24 soru bulundu
Tendon sıkışması olduğu zaman, sinirlere baskı yapar ve acıyı da artırır. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden ortopedik tedaviye başlanması gerekir. Eğer ortopedik tedavi ihmal edilirse, cerrahi müdahale de kaçınılmaz bir hale gelir.
İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar ağrının ve iltihabın azaltılmasında rol oynar. Doktorun uygun gördüğü durumlarda ağrıyı kontrol altına almak için tendon zarına steroid enjekte edilebilir. Fizik tedavi ile tendonlar ve kaslar gerilerek güçlendirilip, fayda sağlanabilir.
Aşil tendonunun kısmi olarak yaralanması ve zorlanması gibi hafif sayılabilecek şikayetlerde tendon dinlendirilir. Bu şekilde tendonun daha fazla zarar görmesi engellenir ve tendon kendini onarır.
Tendon nedir ve nerelerde bulunur? İşte, tüm detaylar. Tendon yaralanmalarının çoğu, dirsek, omuz, diz ve ayak bileği gibi eklemlerin yanında bulunur.
Buda bağ ve tendon problemlerinin hem damarsal yapıdan fakir olması hemde kişinin istirahate yeterince uymaması durumunda problemin yavaş iyileşmesine neden olmaktadır. Ortalama bağ ve tendon problemlerinin iyileşme süresi 4-6 hafta arasında değişmektedir.
Tendon yırtılması belirtileri arasında şunlar yer alır: Ağrı, özellikle yaralanma bölgesinde Şişme veya morarma. Hareket kaybı veya zorluğu. Tendonun hasarlı olduğu bölgede bir çatlak hissi.
Ani acı ve ağrı hissinin aynı sıra ödem oluşumu da gözlemlenmektedir. Aşil tendonu kopması probleminin teşhisi röntgen, MR ve ultrason gibi radyolojik değerlendirmeler sonucunda konulmaktadır.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
Aşil tendonu kopmalarında baldır bölgesinde ağrı, bilekte ağrı ve şişkinlik, bileği bükmede güçlük ve yürümede zorluk, aşil tendonu zarar gören ayağın üzerinde duramama gibi belirtiler görülür.
Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.
Ayrıca yapılan hayvan deneylerinde ananasın içindeki bromelainin tendon hücrelerinin çoğalmasını artırarak(tenoblast proliferasyonunu) tendon iyileşmesini hızlandırdığı bulunmuştur. Özellikle operasyon sonrası günlük 1-3 dilim kadar ananas tüketimi iyileşmeye yardımcı olur.
Tendinit ve Bursitin Belirtileri:
Genellikle kişilerde, hareketlerde azalma, yürümekte güçlük, hareketle birlikte artan ağrı, rahatsızlığın neden olduğu yerde şişkinlik, sıcaklık artışı ve kızarıklık ve iltihaplanmayla birlikte yüksek ateş görülür.
Tendon, kasların kemiklere tutunmasını sağlayan bağlardır. Ayak bileğinin arka kısmında bulunan ve baldır kaslarının topuk kemiğine (kalkaneus) yapışmasını sağlayan sert bir fibröz doku bandıdır. Aşil tendonunun bir diğer ismi de bağlandığı yerden dolayı kalkaneal tendondur.
Uygun tedavi ile çoğu aşil tendonu yırtılması dört ila altı ay içinde tamamen iyileşir. Cerrahi tedavilerde nüks oranı oldukça az iken cerrahi dışı tedavilerde dikkat edilmezse aşil tendonunun tekrar kopma ihtimali bulunmaktadır.
Tendinopatinin, yani tendon hasarlanmasının belirtileri çoğunlukla etkilenen bölgede hareket kaybı, güç kaybı ve ağrı olarak kendini göstermektedir. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığında ağrı daha da kötü bir hale gelebilir ve sabah uyanınca veya gece boyunca daha fazla sertlik ve ağrı hissi yaşanabilir.
Tendon ya da veter, kiriş, sinir, bir kasla kemiğe bağlanan fibröz bağ dokunun sert şeritleridir ve gerginliğe dayanabilecek sağlamlıktadır.
D3 ve C Vitamini
Bağ ve tendon yapılarını kuvvetlendiren C vitamini, kemik mineral yoğunluğunu da arttırıyor. Yaşanan bu artış, kırıklarda yeni kemik oluşumunu desteklediği gibi osteoporozu önlemeye de yardımcı olabiliyor.
Düzenli egzersiz, kasları ne önemli ölçüde genişletir ne de güçlendirir. Kasları güçlendirmenin tek yolu, bir sporu daha yoğun yapma, aşama aşama daha fazla ağırlık kaldırma ya da özel güç antrenman aletleri kullanmada olduğu gibi, gittikçe artan dirence karşı egzersiz yapmakla mümkündür.
Kas kasılması sonucu tendonda gerginlik meydana gelir. Tendonun aşırı kullanılması tendon iltihabı nedenleri arasında yer alır. Tendonu aşırı güçle zorlama veya aynı hareketin arka arkaya tekrar edilmesi tendon iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri