TENS uygulaması genellikle kolay uygulanabilir ve çok güvenlidir. Ancak güvenilir olmasına karşı fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminize danışmadan asla uygulamayın.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir. Her TENS cihazı bu tedavi için uygun değildir.
Tens cihazı pille veya elektrikle çalışan küçük bir makinedir. Mevcut hastalığı tedavi etmez, ağrıyı azaltır. Bir tedavi programı içinde kullanılan yöntemlerdendir bazı durumlarda nadir de olsa tek başına uygulanır.
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
TENS uygulamasına ilişkin izlenilecek adımları anlatan Tolu, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dk lık seanslar halinde yapılır.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Kaslardaki şekerin yakılması ve fazla kalorilerin harcanmasını sağladığı için kilo verme sürecine olumlu katkısı olan tens, kan dolaşımı ve kas hareketliliğini artırdığı için selülit tedavisinde de etkilidir. Bu sebeple, güzellik merkezi ve estetik kliniklerinde tens uygulamalarına başvurulur.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Tens cihazı alırken nelere dikkat etmeli sorusu oldukça önemli. Bunlardan ilki cihazın sunduğu özellikler oluyor. Ayrıca kullanıcıların kendi sağlık durumlarını gözden geçirmeleri ve doktorlarına danışmaları tavsiye ediliyor. Tens cihazı kullanımında frekans aralığı önem arz ediyor.
TENS ünitesi elektrot yerleşimi çok önemlidir. Elektrotların uygun şekilde yerleştirilmesi, bu tedavinin etkinliğini artırabilir. Başlamadan önce, pillerin düzgün şekilde takıldığından olun. Tel uçlarını elektrot pedlerine tamamen yerleştirin (açıkta metal olmamalı), ardından uçları TENS ünitenize takın.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
Tens cihazı, fibromiyalji, artrit, migren baş ağrısı, bel ağrısı ve boyun ağrısı gibi kronik ağrıları olan kişiler için önerilir. Ayrıca, spor yaralanmalarından kaynaklanan ağrılarda da kullanılabilir.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta geliştirmek mümkündür. Bu yönüyle elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinmektedir.
Perineyi şekle sokan kasları hızlı ve efektif şekilde güçlendirmesi ve karın kaslarının ayrılmasını azaltması gibi sebeplerden dolayı, doğum yapmış kadınlar özellikle karın antrenmanları için EMS sisteminden faydalanmaktadırlar.
Not: Tens pedinin yapışma ömrü azaldı ise, musluk suyu ile yıkanabilir ve kurutulabilir ve tekrar kullanılabilir. Cilt kuru veya yağlı ise, elektrodu tens pedlerini kullanmadan önce cildi ıslak bir bezle silin, ardından elektrodları tens pedlerini yapıştırın.
EMS ile kas gelişir mi? Günümüzde birçok fizik tedavi merkezinde medikal fitness veya ems fitness adı altında kullanılmaktadır. Dolayısıyla elektriksel kas uyarımı ile kas geliştirilebilir mi sorusunun cevabı evet olmuştur.
EMS, Electric Muscle Stimulation (Elektrikli Kas Uyarılması)'nın kısaltmasıdır. Uzun yıllardır özellikle fizik tedavi alanında kullanılan bir sistemdir. 1790 yılında Luigi Galvani' nin kurbağa deneyi ile motor sinirlerin uyarılması yeterli süre ve şiddette olursa kas kasılmasına yol açtığını ispatlamasıyla başlamıştır.
Kas gevşetici ağrı kesiciler: Merkezi sinir sistemine etki ederek ağrıları sakinleştirme etkisiyle çalışmaktadır. Gergin kas gruplarını gevşeterek ağrıları azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri