Örneğin, depresyon, anksiyete, yalnızlık, sosyal izolasyon, ilişki sorunları, özsaygı eksikliği, düşük benlik saygısı, stres, iş performansı sorunları ve geçmiş travma sonrası etkileri gibi zihinsel sağlık sorunları veya diğer yaşam stresleriyle başa çıkmak için terapiye gidilebilir.
Psikoterapi çeşitli zihinsel hastalıklara ve duygusal zorluklara sahip insanlara yardım etmenin bir yoludur. Psikoterapi, rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmaya veya kontrol etmeye yardımcı olabilir ve ilaç tedavisinin yanında iyileşmeye yardımcı olur.
Terapi, hayatınızdaki kısır döngüleri, olumsuz düşünce ve davranış alışkınlıkları, hoşnut olmadığınız alanları, kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkinizi değiştirebilmek için çalışmak ve böylece hayatınızda tatmin edici yaşamanız için yol gösterici olan yöntemdir.
Terapi gerekli eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı profesyonelleri eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, hayata bakış açınızı, kendiniz ve diğerleri ile ilgili inançlarınızı, tutumlarınızı, günlük yaşamda sizin bile farkına varmadığınız bilinçdışı itici güçlerinizi fark etmenizi sağlayan bir keşif sürecidir.
Psikoterapi, duygusal güçlüklerle baş etmekte ve çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Yaşadığınız durum veya durumlar size rahatsızlık veriyorsa, işlevselliğinizi etkiliyorsa, yaşam kalitenizi düşürüyorsa ve bu bir süredir devam ediyorsa psikolojik destekten faydalanılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Terapi, genellikle kas-iskelet sistemi sorunları, sırt ağrıları, boyun ağrıları, eklem problemleri ve spor yaralanmalarının tedavisinde etkili bir yaklaşım olarak kabul edilir.
Danışan ve Deli Kavramı: Terapiye Kim Gider? Terapiye çocuklar, gençler, yaşlılar, her cinsel yönelimden insanlar, kısacası herkes gider. Terapi bilimsel yöntem ile desteklenen bir değişim sürecidir. Terapinin etkinliği bilim insanları tarafından araştırılır; ancak terapistler, bilim insanı olmak zorunda değiller.
Gerçek: Terapi işe yarıyor. Bilimsel çalışmalar tutarlı bir şekilde terapinin kaygı, depresyon, OKB, fobi, panik bozukluk, öfke, dürtü kontrol ve konsantrasyon sorunları, gibi alanlarda en az ilaç teravisi kadar -hatta bazı durumlarda ilaç tedavisinden çok daha fazla- işe yaradığını ortaya koyuyor.
Psikoterapi, akıl sağlığı sorunlarını tedavi etmek için bir psikiyatrist veya psikolog ile konuşarak gerçekleştirilen terapi yöntemlerini ifade eden genel bir terimdir. Psikoterapi sürecinde birey durumu, ruh hali, duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bir şeyler öğrenir.
Psikoterapiye başlamak için herhangi bir önkoşul yoktur. Yaşamında tekrarlayan bazı döngülerden rahatsızlık duyan, yoğun stres yaşayan, işlevselliği etkilenen bir psikolojik bozukluk yaşayan, yas sürecinde olan ya da kendini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoterapi sürecine başlayabilir.
Bundan sebeple psikoloğa gitmek, psikolojik destek almak adli sicile işlememektedir.
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Evet, psikologa her şey anlatılabilir. Psikolog, danışanın gizliliğini korumakla yükümlüdür. Bu, danışanın onayı olmadan danışanın kişisel bilgilerini başkalarıyla paylaşamayacakları anlamına gelir. Bu, danışanın geçmişi, düşünceleri, duyguları, davranışları ve sorunları hakkındaki tüm bilgileri içerir.
Psikoterapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Ancak bir seansta belirli bir konu ancak çözülebilir. Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.
Haftalık seanslar, danışanın duygusal süreçlerini işlemesi ve ilişkiyi sürdürmesi için yeterli bir zaman çerçevesi sağlar. Bu seanslar genellikle 50 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bazı durumlarda, danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin önerilerine bağlı olarak haftada iki kez terapi yapılabilir.
– Bazı danışanlar sürece birkaç yıl, bazıları ise birkaç ay devam etmenin yararlı olduğunu düşünebilir. Danışanların terapi sürecine en az 3 ve 6 ay arası şans vermelerini öneririm. Yine de sahip olduğunuz birçok seans oturumu sizin kararınızda olacaktır.
psikoterapi gören kişi, terapist doktor ise hasta veya vaka, terapist (klinik) psikolog veya diğer terapi yapabilen meslek erbabındansa danışan veya olgudur.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Örneğin, geçmiş tecrübeleriniz, sosyal yaşamınız ve aile durumunuzla ilgili sorular. Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde psikoloğunuz probleminizin sizde yarattığı diğer belirtileri bilmek isteyecektir.
Psikoterapi devam gerektiren bir süreçtir. Problemin durumuna göre seansların sıklığı terapist ve danışan ile birlikte belirlenir. Seansların sıklığı terapistin önerisi ile danışanın da değerlendirmesi sonucu tekrar ayarlanabilir. Psikoterapide hizmeti alacak danışanın terapiye istekle gelmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri