Terciibent kısaca tanımlaması şöyle verilebilir: uyakları gazel biçiminde düzenlenmiş "kalemdari ali osmaniye" adı verilen 100-200 beyitlik şiir parçalarının (genellikle 2-12 hane) "vasıta" denen beyit ile birbirine bağlanmasından oluşan bir nazım biçimidir.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir. Yaşamdan, talihten şikâyet; felsefi düşünceler, dinî, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir.
Vasıta denilen beyitler her bendin sonunda tekrar ediliyorsa terci-i bent, eğer vasıta beyitler her bendin değişiyorsa terkib-i bent adını alır.
*Vasıta beytinin aynen tekrarlanması bütün bentlerde aynı konuyu işlemeyi zorunlu kılar. *Felsefi konular; Allah'ın kudreti, kâinatın sırları, tabiattaki zıtlıklar işlenen başlıca konulardır. *Terci-i bent yazan şairler arasında, Nesimi, Şeyhi, Fuzuli, Baki, Nedim, Galip Dede, İzzet Molla gibi isimler yer alır.
İlgili 43 soru bulundu
Lügat anlamı olarak "Terci-i" sözcüğü "tekrar etmek, geri çevirmek" olup "bent" sözcüğü ise Farsça "Bağlama" mânasına gelir. Edebiyat alanından "Bağlanan" birimler "Bent" adı verilen manzum metin parçalarıdır. Türkçe divan edebiyatı'nda terciibentte bentler "Terci-i Hâne" veya kısa olarak "Hâne" olarak adlandırılır.
*Terkib-i bentlerde her bentten sonra vasıta beyti değişir. *Her bent, 7 ile 10 arasında değişen sayıda beyitten oluşur. *Bent sayısı 5 ile 15 arasında değişir. *Her bent gazeldeki gibi kafiyelenir.
İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
Terkib-i Bend, bentler ile kurulmuş olan uzun bir nazım biçimidir. Felsefi düşünceler, dini ve tasavvufi konular, yaşam ve toplumsal yergiler konu edilebilir. En az üç en fazla ise on bentten oluşan Terkib-i Bend genellikle 6-10 arası beyitten oluşmaktadır.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı.
Bu terkib-bendinde Bağdatlı Ruhî'nin, Osmanlı Müslüman toplumunda bulunan, değişik unvan ve statülere sahip, sosyal tipleri ve sosyal grupları bazı tutum ve davranışlarıyla eleştirdiği görülmüştür.
Böyle gecenin sabahından ne hayır umulur?) Bu beyitler Ziya Paşanın 12 bentten oluşan Terkib-i Bent şiirine aittir. Bu şiirin 10. bendinde 10, diğer bentlerinde 11'er beyit vardır. Yani Terkib-i bent 131 beyitten oluşan uzun bir şiirdir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Müezzinin şehâdet cümlelerini önce yanındaki kimselerin duyacağı şekilde alçak sesle, sonra da yüksek sesle okuması anlamında terim. Her hakkı mahfuzdur.
Terkib-i bentlerde her bentten sonra yer alan vasıta beyti değişir. Her bent, 7 ile 10 arasında değişen sayıda beyitten oluşur. Bent sayısı 5 ile 15 arasında değişir.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
Rubai, aruz ölçüsüyle yazılır. Birimi dörtlüktür. 4 dizelik (mısralık) bir Divan Edebiyatı nazım biçimidir.
Peki Rubai nedir, Rubainin özellikleri nelerdir? İşte rubai örneklerini sizler için derledik. İran edebiyatında doğarak Türk edebiyatına geçen bir nazım biçimi olan Rubai, kendine özgü vezinlerle yazılan ve dört mısradan oluşan nazım biçimi olarak tanımlanır. Mahlasız şiirlerin birçoğu Rubai nazım şekli içerir.
Bent, üç ya da daha fazla bütünlük oluşturan dizelere verilen isimdir. Bu kelimenin kökeni Farsça'dır ve divan edebiyatı şiir geleneğinde ortaya atılmıştır. Şiirler, düzenli bir şekilde tekrarlanan ritim ile yapılandırılabilir ve bu yapılandırma şiir içindeki bölümlere ya da kümelere ayrılabilir.
MADDE 13- (1) Maddeler sırasıyla fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan tüm harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
Bazı metinlerde ve şiirlerde ''bend'' şeklinde de yazılan sözcük, suların önüne çekilen set demektir. Bu kelime, edebiyat ve hukuk gibi alanlarda terim anlamında kullanılır.
Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir.
Dört mısradan oluşan nazım şekline rubâî denir. Kafiye düzeni genellikle aaxa şeklindedir. Ancak xaxa ve aaaa şeklinde kafiyeli rubâîlerde vardır. Rubâî'yi dört mısralık nazm ve tuyuğ'dan ayıran en önemli özellik veznidir.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri