Noter, dil bilen ve yemin yapmak isteyen her isteyen kişiye yemin verdirmek zorunda değildir. Eğer, noterin yeterli sayıda dil bilen tercümanı varsa her isteyene yemin verdirmesi zorunlu değildir.
Noter huzurunda yemin edilmesi genellikle serbest olarak yeminli tercümanlık yapmak isteyen tercümanlar için geçerlidir. Bu yemin noter nezdinde edildiğinden kişinin yeminli tercümanlık yapma hakkı ve çevirdiği belgelerin resmi belge niteliği kazanmasını sağlar.
Bazı kurumlar ve kuruluşlar kendilerine ibraz edilen çevirilerin doğruluğundan emin olabilmek adına yeminli tercüme ile çevrilmiş belgeleri kabul ederler. Yeminli tercümanlar tarafından yapılan yeminli tercümede çeviri belgenin altında yeminli tercümanın kaşesi ve imzası olur.
“Yapacağım tercümeleri; konuşulanlara, bilgi ve açıklamalara, ibraz edilen belgelere ve taleplere uygun şekilde yapacağıma, öğrendiğim veya öğreneceğim sırları açıklamayacağıma, başkalarının ısrar ve telkinleri ile hareket etmeyeceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine noter ...
Türkiye'de yeminli tercüman belgesi almak isteyen tercüman çalışmak istediği tercüme bürosuna yeminli tercüman belgesi almak için istekte bulunur. Tercüme bürosu yetkilisi, tercüme hizmeti almak istediği tercüman ile birlikte notere giderek, ilgili tercümana yemin belgesi almak için başvuruda bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Yeminsiz tercüman ise resmi olmayan belgeleri çevirebilir. Yeminli tercümelerde çeviri imzalı ve kaşelidir. Bu da resmi kurumlarda belgenin geçerli olmasını sağlar. Bu durum yeminsiz tercümanların çevirilerinde mümkün değildir.
Uzun süre yurt dışında yaşadıysanız ve yabancı bir dili iyi konuşuyorsanız, özel niteliklerine sahip olmadan veya üniversite mezunu olmadan da tercüman olabilirsiniz. Eğer bir noter huzurunda, noterin sizlere sunmuş olduğu yemin tutanağını sesli okumaz ve imzalamazsanız, yeminsiz tercüman olursunuz.
Yeminli Tercüman Ne Demek? Yeminli tercüman, noter tarafından yasal belgelerin resmi tercümesini yapmak ve tercümesini yaptığı tüm metinlerin altına kaşe basabilmek üzere yetkilendirilmiş kişidir. Yeminli tercüman tarafından yapılan çeviriler yetkililer tarafından resmi statüye sahip kabul edilir.
Noter onaylı tercümede, yeminli tercüme ücreti ayrı noter onayı ayrı şekilde ücretlendirilir. Yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilen ve onay için notere gönderilen tercümeler için 2023 noter onay tasdik ücretleri sayfa başına 254 TL olarak hesaplanmaktadır.
Noterde Tercüme Yapılır Mı? Notere gittiğinizde ve tercüme ihtiyacı duyduğunuzda tercüme yaptırabilmeniz için sadece o noterde yemini olan tercümanlar aracılığıyla bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Ülkemizde yeminli tercümanlık süreci noterlerin gözetiminde yürütülmektedir. İlgili yabancı dilde üniversite diploması olan kişiler noter huzurunda yemin ederek yeminli tercüman yetkisini alırlar. Her bir noter sadece kendisine bağlı çalışan, huzurunda yemin etmiş yeminli tercümanların imzalarını tasdik eder.
Lise Mezunu Tercüman Olabilir Mi? Yeminli çevirmen olmak isteyen birinin en düşük olarak üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması gerekir. Hatta eğitim sürecinde girdiği sınavların sonuçları ve aldığı sertifikalar, o kişinin yeterliliğini destekleyen evraklardan bazılarıdır.
Eğitim alanında kariyer yapmak isteyen bölüm mezunları, çeşitli eğitim kurumlarında görev alabilirler. Bunların başında özel kurs ve dil merkezleri gelir. Konuşma, yazma, iletişim, dil bilgisi gibi alanlarda eğitimci olabilirler. Mütercim tercümanlar freelance yani serbest çevirmen olarak da çalışabilirler.
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Yeminli çeviri hizmeti, ülkemizde yeminli tercüme büroları ve yeminli çevirmenler tarafından verilir ve noter onayı ile bağlantılıdır. Bir belgenin noter onaylı çeviri olarak kabul edilebilmesi için çevirinin o çeviriyi tasdikleyecek olan noter tarafından tanınan yeminli çevirmen tarafından yapılmış olması gerekir.
Eğer sizde bir büro yada çevirmen tarafından mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız ve başkalarının da sizin gibi mağdur olmasını istemiyorsanız; lütfen [email protected] adresine şikayete konu olan mağduriyetinizi detaylıca yazınız.
En az iki tercümandan oluşan tercüman ekiplerinin (fısıltı yöntemiyle yapılan çeviriler dâhil) günlük çalışma süresi 2 x 3 saati aşamaz. Tercümanların öğle yemeği arası en az bir saattir.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
Yeminli tercümanlar kaşe almak için noterden yemin zaptı almalıdırlar. Bunun için noterde gerekli diploma ve belgelerinizi iletmeniz gerekir. Yeminli tercüman olmak için yemin zaptı alırlar. Tüm belgeleriyle tercüman yeminli tercüman olabileceğini kanıtladıktan sonra noter huzurunda yemin eder.
Kamu sektöründe çalışan çevirmenler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir.
Tercüman olarak başvuru yapmak isteyenler 01 - 31 Ekim 2021 tarihleri arasında Komisyon Başkanlığımıza veya Komisyon Başkanlığımıza gönderilmek üzere mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına şahsen başvurmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri