Terekeye Temsilci Atanaması davaları ''birlikte hareket ilkesi''nin işlemediği durumlarda gündeme gelmektedir. Miras ortaklığı mirasçıların tam bir bütünlükle hareket edememeleri nedeniyle işlemez duruma geldiğinde Sulh Hukuk Mahkemesince kanununun amir hükmü mucibince terekeye temsilci atanabilir.
Böylelikle diğer mirasçılara tereke temsilcisi atanmasına ilişkin talebe karşı koyabilme olanağı tanınmalıdır. BUNDA ZORUNLULUK VARDIR. Çünkü mahkemece tereke temsilcisi atanması suretiyle, onlara ait olan terekeye dahil değerler üzerinde müşterek idare ve tasarruf yetkisi ellerinden alınmaktadır.
Mirasçılardan biri veya birkaçının isteği üzerine Hakim mirasın paylaşımına kadar görev yapmak üzere miras ortaklığına bir temsilci atayabilir. Miras ortaklığına temsilci atanan kişinin görevi taksime kadar tereke ile ilgili bütün işlerde, temsil görevini yerine getirmektir.
Mirasçıların tereke temsilcisi olmalarına yönelik hukuken bir engel bulunmamakta ve uygulamada mirasçıların temsilci olarak tayin edildiği gözlenmektedir. Ancak tarafsızlığı ve bağımsızlığı zedelemeyerek terekenin hakkaniyetle ve özen yükümlülüğüne uygun olarak idame ettirilmesi önem arz etmektedir.
Tereke yöneticisi, görevine giren hususlarda miras ortaklığının temsilcisi olup, ortaklık aleyhine açılan davalarda ve yapılan icra takiplerinde ortaklığı temsil eder ve gereken hâllerde ortaklık adına dava açmaya, icra takibinde bulunmaya, davadan feragate, kabule, sulh olmaya ve tahkime yetkilidir; davaları ve ...
İlgili 15 soru bulundu
Dava, genellikle mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda veya miras bırakanın mal varlığıyla ilgili kesin bir bilginin olmadığı durumlarda açılmaktadır. Terekenin tespiti davasına ilişkin hükümlere Türk Medeni Kanunu'nun 589. ve devamı maddelerinde detaylı şekilde yer verilmiştir.
Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman olan bir avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.
Tereke Temsilcisi Ücreti
Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.
Tereke temsilcisinin görevi miras ortaklığının son bulması yani miras mallarının paylaşılmasının ardından kendiliğinden sonra erer.
Tereke, bir kişinin ölümü halinde mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade eder. Mirasbırakanın şahsına bağlı olmayan hak, borç ve hukuki ilişkilerinin tümü terekeyi oluşturur. Terekenin haklardan oluşan kısmına “aktif tereke”, borçlardan oluşan kısmına “pasif tereke” denir.
Tereke temsilcisi "kamu hizmeti" görüyorsa da,"kamu görevlisi" değildir.Çünkü yaptığı iş kamu görevi değildir.Bu nedenle görevi kötüye kullanma suçu oluşmaz.Güveni kötüye kullanma,diğer mirasçılar aleyhine veya miras şirketi aleyhine dolandırıcılık v.s. düşünülebilir.
Tereke Ne Demektir? Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.
Tereke temsilcisi tarafından açılan ve yürütülen davalarda temsilcinin davada feragat, davayı kabul ve sulh olma yetkisi bulunmamaktadır. Temsilci, özel yetki verilmedikçe , tereke malını satamaz, taksim ve feragat edemez, açılmış bulunan bir davadan feragat edemez, davayı kabul edemez ve sulh olamaz.
TMK. 640/3 maddesi ile Vel.Ves.Mir.Hükümlerinin Uyg.ilişkin Tüzüğün 54 maddesine göre , mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesine verilecek bir dilekçe ile , terekeye temsilci atanması istenir. Mirasçılardan biri veya birkaçı başvurabilir. Dava hasımsız olarak açılır.
Terekeyi veya tereke malını ortak mirasçı sıfatıyla elinde bulunduran kimseye karşı miras sebebiyle istihkak davası açılamaz.
Tüm mirasçılar katılmadıkça mirasa dahil bir taşınmaz kiraya verilemez, satılamaz veya herhangi bir irtifak ile sınırlandırılamaz. Mirasçılardan biri bunu kendi miras payı oranında geçerli kılacak şekilde de işlem tesis edemez.
Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.
Gerçi vekalet veren konumundaki mirasçıların tereke temsilcisine talimat verme hakları yoktur.
Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer. Bu durumda mirasçı terekeyi hakları ve borçları ile devralmak zorunda kalır.
Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mirasçılarına geçen maddi mal varlığı ile şahsına bağlı olmayan hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. Örneğin; taşınır ve taşınmaz mallar, vadeli ve vadesiz alacaklar, faizler, borçlar ve masraflar terekeye dahildir.
Tereke defterlerinde görev alan kişilerin başı kadıdır (yargıç).
Mirasçıların kişisel sorumluluğu, ancak mirasın kabulü veya ret süresinin geçmesi, yani mirasçıların mirası kesin olarak kazanmaları ile başlar. Mirasçıların tereke borçlarından kişisel malvarlıkları ile müteselsil sorumlulukları paylaşmadan sonra da 5 yıllık süre ile devam eder.
Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.
Terekenin tespiti davasında gerek görülmesi halinde ihtiyati tedbir kararları alınabilmektedir. Türk Medeni Kanunumuzun 589. Maddesine Göre: "Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri